Europese banken hebben volgens nieuwe stresstest €114,7 miljard nodig

De European Banking Association (EBA) verzwaarde voor de nieuwe stresstest de kapitaaleisen en systeembanken moeten nu medio 2012 een kekapitaalratio van minstens 9% hebben. Daaaast moeten de banken tijdelijk extra buffers aanhouden voor de lage marktwaardering van staatsobligaties van de Europese probleemlanden. 

 
De drie grootste Nederlandse banken- ING, ABN Amro en de Rabobank groep- kwamen wederom zonder problemen door de test. SNS Reaal zakte als eerste Nederlandse bank voor een stresstest en moet volgens de EBA maar liefst €159 miljoen extra kapitaal ophalen. Dit is dus het enige kapitaal dat de Nederlandse bankensector moet ophalen om volledig “gezond” te zijn. Een klein bedrag in vergelijking met de honderden miljarden die de vier systeembanken aan leningen en dergelijke hebben uitstaan. 
 
Volgens de stresstest komt de gehele Europese bankensector  €114,7 miljard tekort. Dit is €8 miljard meer dan waarop de test eind september nog op uitkwam. Volgens de stresstest hebben Griekse banken verreweg het grootste tekort. De Grieken moeten €30 miljard extra ophalen. 
 
Ondanks de strengere toetsing van de EBA en de relatief grotere bedragen die de Europese bankensector volgens de EBA moet ophalen moeten er grote vraagtekens worden geplaatst bij de resultaten van de test. Eerdere testen lieten zien dat de resultaten weinig betekenis hadden. Zo kwam Dexia nog met vlag en wimpel door een stresstest alvorens alsnog binnen een hele korte periode in de problemen te komen. 
 
Het bedrag van €114,7 miljard moet ook met een korreltje zout worden genomen in vergelijking met andere prognoses. Volgens een berekening van het IMF hadden Europese banken in oktober al €200 miljard extra kapitaal nodig om aan de nieuwe kapitaaleisen te voldoen. Credit Suisse stelde in een rapport dat verscheen in oktober dat volgens hun berekeningen 66 banken zouden falen bij een nieuwe stresstest en dat er €400 miljard extra kapitaal nodig was om aan de strengere eisen te voldoen. Als laatste stelde Goldman Sachs dat de Europese banken €1,000 miljard nodig hadden om door de strengere test te komen. Het relatief lage bedrag van €114,7 miljard is daarom wellicht aan de lage kant.
 
Bronnen:
Zero Hedge en Zero Hedge
RTLZ
 
 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo