Kyle Bass over de schuldenproblematiek van Westerse landen

Kyle Bass wist als hedgefund manager te profiteren van de economische crises die velen niet zagen aankomen. Interessanter is de manier waarop hij de complexe problemen in Europa, de VS en in Japan samenvat in een interview van enkele minuten. In het onderstaande videofragment legt Bass uit hoe Japan er nog altijd in slaagt haar enorme staatsschuld van meer dan 200% van de economie te financieren en hoe onhoudbaar die situatie eigenlijk is.

Hij vergelijkt de situatie in Japan met het 'investeringsfonds' van Madoff, omdat de schuldenpositie van Japan alleen houdbaar is als de Japanse bevolking, de beleggingsfondsen en de banken de Japanse staatsobligaties blijven kopen. De laatste jaren is er een kentering zichtbaar, waarbij de bevolking minder spaart dan voorheen en waarin ze zich meer en meer losmaken van de pensioenfondsen. Als gevolg daarvan is er minder kapitaal beschikbaar dat gebruikt kan worden om nieuwe Japanse staatsobligaties op te kopen. Net als bij een piramidespel zal ook de financiering van de Japanse overheid compleet vastlopen zodra er onvoldoende investeerders zijn om de staatsschuld te blijven financieren.

De Japanse overheid krijgt jaarlijks voor ongeveer ¥40.000 miljard aan belastinginkomsten binnen, waarvan direct de helft uit de schatkist verdwijnt in de vorm van rentelasten. Japan weet haar staatsschuld nog altijd te financieren door het overschot op de lopende rekening (gedragen door de sterke export van het land) te gebruiken als onderpand voor het scheppen van nieuw geld. Dit geld wordt in de vorm van staatsobligaties weer uitgeleend aan de Japanse overheid. De hefboom die hierbij wordt toegepast creëert uiteraard extra risico, want als de Japanse export (verantwoordelijk voor het overschot op de lopende rekening) terugvalt zal ook de mogelijkheid om nieuw geld in het systeem te brengen kleiner worden. Als er in eigen land geen kopers meer te vinden zijn voor de schuld en de rente oploopt komt Japan in grote problemen. Op dit moment betaalt Japan een extreem lage rente van minder dan 1% op haar 10-jaars staatsobligaties, waarmee gelijk duidelijk wordt hoe riskant de situatie eigenlijk is. Verdubbelt de rente, dan blijft er binnen de kortste keren nauwelijks geld over en moet de Japanse overheid de belastingen opschroeven en/of de uitgaven sterk verminderen. (Een schijnbare nooduitgang is het aanzetten van de geldpers, de toxische methode die Amerika en Groot-Brittannië al een paar jaar toepassen.)

Het scenario van een ondraaglijke schuldenlast speelt zich volgens Kyle Bass nu ook af in Europa. Eerst was het vooral Griekenland, dat met een vrij zwakke economie en een begrotingstekort van meer dan 10% de staatsschuld niet meer kon aflossen die in de jaren van economische voorspoed kon worden opgebouwd. Ook andere landen krijgen steeds meer moeite om geld op te halen op de markt, zoals te zien is aan de oplopende rentes voor Italiaans en Spaans schuldpapier. Uiteraard is de situatie in die landen weer compleet anders dan in Griekenland, maar volgens Bass hebben ze wel één basiscomponent gemeenschappelijk: de veel te hoge schuld die ze nu niet meer op kunnen brengen. Als voorbeeld noemt Bass Italië, dat in een paar maanden tijd van een compleet stabiele situatie omsloeg naar een volledige crisis. De paniek wordt versterkt door de extreem hoge schuldenlast van Italië (ongeveer €1900 miljard), dat bij een marginale stijging van de rente al een grote hap uit de begroting neemt. Zou de rente boven de 7% blijven, dat betekent dat ook voor een land als Italië een acute crisis.

Over de toekomst van de Europese muntunie weet Bass één ding met zekerheid te zeggen, namelijk dat de huidige situatie onhoudbaar is. In de toekomst zullen ofwel de zwakke Eurolanden eruit gegooid moeten worden (iets wat in de praktijk niet eens mogelijk is en wat de verhouding tussen landen enorm zal doen verslechteren) of zal Duitsland besluiten de muntunie te verlaten (wat ook problemen creëert, bijvoorbeeld voor de Duitse export), aldus de hedgefund manager.

Kyle Bass doorprikt graag de illusie van Duitsland als het stevige anker in de Eurozone. In de media wordt de vermeende fiscale discipline van de Duitse overheid benadrukt, maar ondertussen heeft Duitsland nog niet haar banken geherkapitaliseerd. Als Duitsland dat zou doen zou de situatie er heel veel slechter uitzien. Op dit moment heeft Duitsland ook al een vrij hoge staatsschuld van 80% van het BBP, dat met een nieuwe steunronde aan banken nog flink kan gaan stijgen.

Wie meer wil zien van Kyle Bass kan ook dit zeer recente interview (19 november 2011) bekijken in het programma Hardtalk. Dit interview duurt een kleine 25 minuten en bestrijkt ook veel onderwerpen die gerelateerd zijn aan de huidige crisis.

Kyle Bass vat de schuldencrisis in een paar minuten samen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo