Voormalige Sovjetlanden kopen meer goud

Centrale banken wereldwijd houden een goudvoorraad aan om de waarde van hun reserves te beschermen tegen een mogelijke valutacrisis. Onder andere Rusland, Kazachstan en Azerbeidzjan zijn van mening dat ze nog niet genoeg metaal hebben liggen, want deze landen kochten de afgelopen maand opnieuw goud bij. Ze profiteerden van de prijsdaling van meer dan 10%. Ook Turkije kocht afgelopen maand veel goud bij.

Rusland en Turkije kopen groot in

Rusland kocht 269.000 troy ounce (8,36 ton) en brengt haar totale goudvoorraad nog dichter bij de 1.000 ton. Turkije kocht 586.000 troy ounce (18,22 ton) en heeft inmiddels een totale reserve opgebouwd van 13,73 miljoen troy ounce goud (427,5 ton).

Kazachstan en Azerbeidzjan

Kazachstan voegde 85.000 troy ounce (2,64 ton) aan haar reserves toe en beschikt nu over 4 miljoen troy ounce (124,41 ton). Het land heeft zich  vorig jaar tot doel gesteld de goudvoorraad uit te breiden tot 20% van de totale reserves. Azerbeidszjan had eind vorig jaar helemaal geen officiële goudreserve en begon pas dit jaar de kluis te vullen. Iedere maand kocht het voormalige Sovjetland een klein beetje goud. In april haalde ze 32.000 troy ounce (~1 ton) goud van de markt. In totaal heeft Azerbeidzjan nu 129.000 troy ounce (4,12 ton) in de kluis liggen.

Het staatsfonds van Azerbeidzjan kocht vorig jaar al 15 ton goud en wil het totaal nog dit jaar verdubbelen naar 30 ton. Bovendien wil dit fonds de goudvoorraad in eigen beheer nemen, door wekelijks maximaal 330 kilo aan goudstaven in te vliegen vanuit Londen. Het staatsfonds wil voorlopig 5% van het vermogen dat met olie wordt verdiend omzetten in fysiek goud.

Centrale banken kopen goud

Sinds 2010 zijn centrale banken weer netto kopers geworden van goud. In 2012 werd een recordhoeveelheid van 534,6 ton goud van de markt gehaald. Door de wereldwijde valutaoorlog zoeken meer centrale banken dekking in fysiek goud. Het zal ons dan ook niet verbazen als de goudaankopen van centrale banken in 2013 die van vorig jaar overtreffen.

Rusland, Turkije, Kazachstan en Azerbeidzjan kochten in april opnieuw goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo