Lonmin maakt einde aan mijnstaking met 22% loonsverhoging

De staking van de mijnwerkers van Lonmin liep in augustus uit de hand, waardoor de politie zich genoodzaakt voelde het vuur te openen. Daarbij vielen toen 34 doden en raakten nog eens tientallen mijnwerkers gewond. Dit voorval leidde ook tot onrust bij andere platinamijnen in de regio, waardoor de prijs van dit edelmetaal sterk begon te stijgen. De prijs van platina steeg in een maand tijd van ongeveer $1.500 naar bijna $1.700 per troy ounce, een stijging van 13%.

Maar nu de staking in de platinamijn van Lonmin voorbij is en ook concurrent Anglo American Platinum (Amplats) naar buiten heeft gebracht dat het werk hervat is valt de opwaartse druk onder de platinaprijs weg. Gisteren zakten de prijs van zowel platina als palladium met meer dan 2% weg, omdat de onzekerheid over het toekomstige aanbod van deze metalen kleiner is geworden. Op het moment van schrijven is de prijs van een troy ounce platina $1.626, fors lager dan de koers van boven de $1.700 per troy ounce bij de opening van de handel op maandag.

De loonsverhoging voor de mijnwerkers van Lonmin wordt door de beleggers gewaardeerd, want het aandeel staat woensdag ruim 5% hoger. Toch is het ook een tegenvaller voor beleggers, want door de loonsverhoging blijft er onder aan de streep minder winst over voor Lonmin. De mijnwerkers van Lonmin zullen donderdag het werk hervatten. Zuid-Afrika en Rusland zijn met afstand de twee grootste producenten van platina ter wereld.

Werk in een platinamijn (Foto via The Guardian)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo