BIS: Herkapitaliseer banken met geld van vermogende spaarders

Het voorproefje van dit nieuwe ‘bail-in’ model was de redding van de SNS bank, waarbij obligatiehouders en vermogende spaarders geld hun claim op de bank verloren. Later paste Dijsselbloem in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep hetzelfde systeem toe in Cyprus. Vermogende spaarders en obligatiehouders van de Laiki bank en de Bank of Cyprus verloren toen hun claim op de bank. Alleen spaartegoeden onder het Europese deposito garantiestelsel (DGS) bleven beschermd.

In de paper die de BIS afgelopen weekend publiceerde staat dat kleine spaarders onder het DGS verzekerd zijn van hun spaargeld. Het bail-in model beschrijft een simpele herkapitalisering, waarmee een bank in één weekend en zonder tussenkomst van de belastingbetaler weer overeind geholpen wordt. Het is de blauwdruk waar Dijsselbloem eerder al over sprak en waar later bijna iedereen overheen viel. De BIS hanteert de term “creditor-funded recapitalization mechanism”.

Claims van crediteuren wegstrepen

In de nieuwe aanpak die de BIS voorstelt wordt het eigendom van de bank in het weekend overgedragen naar een tijdelijk holding. Vervolgens wordt de bank opnieuw gekapitaliseerd door claims van crediteuren weg te strepen. Concreet zijn dat de spaartegoeden buiten het DGS en de achtergestelde obligatieleningen.

Volgens de auteurs van het BIS-document is de “bail-in” constructie de enige die de rangorde respecteert voor wat betreft het terugbetalen van de crediteuren van de bank. Het zorgt voor een snelle herkapitalisering van de bank en het voorkomt ‘moral hazard’. De bank kan niet langer verwachten dat de belastingbetaler bijspringt om de spaarders van de bank te beschermen en zal daarom minder risico’s nemen.

Onder het nieuwe “creditor-funded recapitalization mechanism” zal per bank vastgesteld worden wat nodig is om de bank te herkapitaliseren. Als eerste zijn de grote spaarders aan de beurt, daaa wordt bekeken hoeveel geld er weggehaald moet worden bij achtergestelde obligatiehouders en deposito rekeningen. “Op maandagmorgen kunnen de autoriteiten de betreffende bank opnieuw openen. Ook kan er waar nodig liquiditeit verschaft worden, omdat de bank weer voldoende gekapitaliseerd is”, zo valt te lezen in het BIS-rapport.

Bankaandelen

De holding waar de bank in gestopt is zal in de maanden die erop volgen proberen de bank te verkopen tegen een marktconforme prijs. De opbrengsten die daaruit voortvloeien komen ten goede aan de crediteuren die hun spaargeld bij de betreffende bank zagen verdampen. Hetzelfde gebeurde ook al in Cyprus, waar het geld van vermogende spaarders werd omgezet in bankaandelen. Die aandelen kunnen ze niet verhandelen, maar in het meest optimistische scenario kunnen die aandelen waarde krijgen bij de privatisering van de bank. Het management en het bestuur van de bank kan onder dit bail-in model vervangen worden, indien dat vereist is.

De auteurs van het BIS-document, Paul Melaschenko en Noel Reynolds, plaatsten een kleine kanttekening bij het model. In sommige gevallen moeten obligatiehouders verliezen nemen, nog voordat de aandeelhouders alles verloren hebben.

Bron: Reuters

Vermogende spaarders verliezen ‘beschermde status’ onder het nieuwe bail-in model

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo