Recordvolume zilver verhandeld op de COMEX

Een geschat volume van 376.301 zilvercontracten correspondeert met een belofte op levering van in totaal 1,88 miljard troy ounce zilver. SilverDoctors merkt op dat een dergelijk volume correspondeert met een wereldwijde mijnproductie van 902 dagen of 2,5 jaar. Het blijft verbazingwekkend dat men nog steeds de papieren termijnmarkt voor zowel goud als zilver gebruikt om de prijs van het feitelijke metaal te bepalen. Er wordt namelijk een veelvoud aan beloftes op zilver en goud verhandeld op de COMEX, beloftes die niet allemaal nagekomen kunnen worden met levering van fysiek edelmetaal.

Hedgen op de termijnmarkt

Op de termijnmarkt zijn producenten, afnemers en speculanten actief. De eerste twee gebruiken de termijnmarkt om hun fysieke zilvervoorraad af te dekken tegen prijsschommelingen. De waarde van een voorraad zilverbaren kan gestabiliseerd worden door een shortpositie van gelijke omvang in te nemen op de termijnmarkt. Daaaast zijn er speculanten actief op de markt, die door middel van arbitrage proberen geld te verdienen aan een stijging of daling van de zilverprijs. De extreme volatiliteit van zilver maakt de handel in dit metaal lucratief voor professionele ‘traders’.

Een prijsdaling die volgt uit een groeiend aanbod van zilver op de termijnmarkt is gunstig voor beleggers die fysiek zilver willen kopen. Het stelt ze in staat het edelmetaal tegen een onderdrukte prijs in te kopen. De termijnmarkt wordt gedomineerd door verkopende partijen die nooit al het edelmetaal kunnen uitleveren dat ze aanbieden en kopers die vooral belangstelling hebben voor een blootstelling aan de prijs (en maar zelden voor fysieke uitlevering van edelmetaal). Deze overeenkomst tussen kopers en verkopers op de termijnmarkt houdt de handel in papieren contracten op goud en zilver levendig.

Short squeeze?

Wanneer een grote hoeveelheid contracten long omgezet moet worden in fysiek zilver zal er een zogeheten ‘short squeeze’ ontstaan in de termijnmarkt voor zilver. Op dat moment zal men ontdekken wat de werkelijke waarde van zilver is, zonder de invloed die de termijnmarkt heeft op de prijsvorming. Tot die tijd blijven beloftes op levering van zilver de prijs van het metaal zelf dicteren.

Gisteren zakte de zilverprijs in een zeer kort tijdsbestek van enkele uren weg van meer dan $30 naar bijna $29,50 per troy ounce. Vandaag zakte de zilverprijs nog wat verder weg tot minder dan $29 per troy ounce. Onderstaande grafiek laat de koersdaling zien.

De zilverprijs zakte in korte tijd weg tot bijna $29,50 per troy ounce (Bron: Kitco)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.