Pensioenfondsen nemen hypotheken over van banken

Nederlandse banken zijn sinds het uitbreken van de financiele crisis terughoudend geworden met het verstrekken van kredieten, omdat ze veel blootstelling hebben aan de huizenmarkt. De vele hypotheken op de balans vormen een steeds groter risico naarmate de huizenprijzen verder dalen. Maar om de economie weer op gang te krijgen moeten we gezamenlijk nog meer geld lenen. Kees van Dijkhuizen ziet een oplossing, hij wil dat hypotheken bij de banken weggehaald worden en geparkeerd worden in een nieuw fonds waar pensioenfondsen in kunnen beleggen.

Veilige hypotheken

Het zou gaan om ongeveer €150 miljard aan ‘veilige’ hypotheken, die als veilig worden aangemerkt vanwege de Nationale Hypotheekgarantie. Nederlandse pensioenfondsen, die gezamenlijk ongeveer €900 miljard beheren, bemachtigen op deze manier langlopende schuldpapieren met een betere rentevergoeding dan staatsobligaties, terwijl het risico op verlies gedragen wordtr door de staat. Pensioenfondsen worden overigens niet gedwongen mee te doen aan een dergelijke swapconstructie met de banken.

Volgens van Dijkhuizen, die zijn plan maandagavond presenteerde aan minister Blok van wonen, borduurt het idee voort op een idee dat al een paar jaar de ronde doet. In augustus vorig jaar kwam een soortgelijk voorstel ook al eens voorbij in de media. Op Marketupdate schreef ik toen dat het een onsmakelijk plan is om toekomstige verliezen van de bankbalans te halen en over te hevelen naar de pensioenpotten.

Men denkt dat het overbrengen van hypotheken naar pensioenfondsen kan zorgen voor een ruimere kredietverstrekking en een lagere hypotheekrente. Door de minimale concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt is de rente in ons land relatief veel minder gezakt dan in omliggende landen. Het is de vraag of het verkleinen van het hyoptheekportefeuille van de banken daar veel verandering in zal brengen.

Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, is het een goed idee om pensioenfondsen te laten beleggen in NHG hypotheken: “In het verleden investeerden pensioenfondsen ook in Spaans vastgoed, waarom dan niet in onze hele woningmarkt?” Blijkbaar is Boelhouwer vergeten dat die belegging in Spaans vastgoed slecht afliep en dat hetzelfde lot ons mogleijk nog te wachten staat in Nederland. Als huizenkopers terughoudend zijn door de dalende huizenprijzen, waarom zouden pensioenfondsen er dan enthousiast over moeten worden?

Bouwsector enthousiast

Bouwend Nederland is in elk geval blij met het voorstel van van Dijkhuizen, zo lezen we op Z24. De branchevereniging van aannemers liet dinsdag weten dat de banken met dit plan ruimere hypotheken en meer bedrijfskredieten kunnen verstrekken. “De bouw kan snel weer economische groei op gang brengen, terwijl ze nu nog zorgt voor de helft van de economische krimp”. De branchevereniging hoopt dat starters door dit plan meer leenruimte krijgen.

Kees de Kort

Kees de Kort sprak op BNR Nieuwsradio zijn ongenoegen uit over dit nieuwe plan…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.