WGC: Trends goudmarkt eerste kwartaal 2013

De World Gold Council schrijft in haar Gold Demand Trends rapport dat de activiteit in de goudmarkt het afgelopen kwartaal vooral hoog was in de ‘retail’ markt. Dat is onder meer af te zien aan de sterke vraag naar juwelen (+12,26% YoY) en de toegenomen vraag naar goudbaren en gouden munten (+10,27% YoY). Vooral de gouden munten waren populair. De Verenigde Staten, de VS en China waren samen goed voor 60% van de stijging in de wereldwijde vraag.

Goudbaren en munten

De verkopen van goudbaren en gouden munten was in China nog nooit eerder zo hoog als in Q1 2013. In India was de vraag 52% groter dan een jaar geleden, toen de zwakke roepie en de hogere importheffing nog een negatief effect had op de markt voor fysiek goud. In de VS trok de vraag naar fysiek goud ook weer wat aan, na een periode van relatief zwakke vraag in 2012. De WGC verwijst naar de goede verkoopcijfers van de US Mint als indicatie dat de populariteit van gouden munten ook in de VS weer aan het toenemen is. Ook in Thailand nam de vraag naar fysiek goud sterk toe in het eerste kwartaal van dit jaar. In het Midden-Oosten trok de vraag niet aan en in Europa was die zelfs wat lager. In Europa zakte de vraag naar fysiek beleggingsgoud richting het 5-jaars gemiddelde. De onrust rondom Cyprus aan het einde van het eerste kwartaal is mogelijk niet volledig meegenomen in deze cijfers.

Tegenover de toegenomen vraag naar goud in de ‘retail’ markt staat een daling van de vraag naar goud in ETF’s. Alleen in het eerste kwartaal van dit jaar werd er wereldwijd 176,9 ton goud uit ETF’s gehaald. Beleggers blijken gevoeliger te zijn voor negatieve prijsontwikkeling dan de kopers van fysiek goud en besloten in het eerste kwartaal van dit jaar posities af te bouwen. De wereldwijde vraag naar gouden munten en baren lag ook in het afgelopen kwartaal weer veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (377,7 versus 281,3 ton).

Juwelen

De helft van de wereldwijde vraag naar fysiek goud komt in de vorm van juwelen. Op deze markt maken China en India de dienst uit, want deze twee landen vertegenwoordigen 62% van de wereldwijde vraag. In China werd zelfs een nieuw record neergezet, geholpen door bijzonder veel aankopen tijdens het Chinese Nieuwjaar. Vooral 24-karaat en 18-karaat sieraden ware populair.

In India was de vraag naar gouden juwelen in het eerste kwartaal van dit jaar ook groot, geholpen door een prijsdaling in de lokale munt in februari en een goede oogst. Dat laatste gaf Indiërs in de landelijke gebieden meer bestedingsruimte om goud aan te schaffen. De WGC schrijft dat ook de vraag naar juwelen elders in de wereld sterk verbeterde, met name in de VS. Daar steeg de vraag naar gouden juwelen jaar-op-jaar met 22%, een percentage dat vergelijkbaar is met de toename van de vraag in China en India. Een negatieve uitzondering was het Europese continent, waar de vraag naar gouden juwelen in het afgelopen jaar veel lager was dan in Q1 2012.

Technologie

De technologiesector is minder bepalend voor de goudmarkt. Van het totale jaarlijkse aanbod van goud gaat ongeveer 10% naar industriële toepassingen, vooamelijk elektronica. Deze component van de goudmarkt blijkt ook vrij constant te zijn, zo blijkt uit onderstaande grafiek. De afgelopen drie jaar is de vraag heel iets gezakt. In 2010 en in een groot deel van 2011 was die vraag meer dan 110 ton per kwartaal, daaa is de vraag wat teruggezakt tot 100 ton per kwartaal. Het eerste kwartaal van 2013 was daar geen uitzondering op.

Centrale banken

De WGC schrijft dat centrale banken in het eerste kwartaal van dit jaar goed waren voor een netto vraag van 109,2 ton goud. Het is het negende kwartaal op rij waarin centrale banken netto kopers zijn op de goudmarkt. Centrale banken kopen goud ter diversificatie van hun valutareserves, met name opkomende economieën zoals de BRIC-landen. Ook de centrale banken van Zuid-Korea, Indonesië en een aantal landen in centraal Azië stopten meer goud in de kluis van de centrale bank. Rusland kocht ongeveer 24 ton goud en Zuid-Korea voegde 20 ton aan haar reserves toe. Hoeveel goud China gekocht heeft weten we niet, want die cijfers geeft de Chinese overheid sinds 2009 niet meer door aan het IMF. Het ligt in lijn der verwachting dat ook de Chinese centrale bank op grote schaal goud aan het kopen is. Ten opzichte van de omvang van hun economie en de hoeveelheid valutareserves bezit het land een officiële goudreserve van slechts 1.054 ton.

Aanbod

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam er 1.051,6 ton goud op de markt, een daling ten opzichte van de voorgaande periode. Zowel de mijnproductie als de recycling liep wat terug ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De mijnproductie in Q1 2013 was 688 ton, een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De productie groeide met name in de Dominicaanse Republiek, Mexico, Canada en Brazilië. In Peru, Ghana en Zuid-Afrika werd het afgelopen kwartaal juist iets minder goud opgegraven dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aanbod van goud uit recycling zakte jaar-op-jaar met 4% naar 366,6 ton. Het is de vierde keer op rij dat het aanbod van goud uit het secundaire circuit een jaar-op-jaar daling laat zien. De WGC schrijft dat de terugval in recycling van sloopgoud niet samenhangt met de prijsontwikkeling van goud, maar veel meer met het opdrogen van het aanbod in het algemeen. Vooral in Europa daalde het volume gerecycled goud sterk. Ook in Zuid-Oost Azie en in het Midden-Oosten daalde het aanbod van sloopgoud volgens de World Gold Council. In Japan werd er juist wel meer sloopgoud ingeleverd, vooral door oudere generatie Japanners. Die grepen de recordprijs van goud in yen aan als een goed moment om metaal in te ruilen voor cash.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo