Gold Trail: De weg naar vrijgoud (Deel XXIX)

We gaan in 2015 verder waar we eind vorig jaar gebleven waren met de vertaling van de Gold Trail. In dit gedeelte beschrijft FOA dat een belangrijke steunpilaar voor het dollarsysteem afbrokkelt, namelijk de markt van papiergoud. Met de introductie van de euro zullen Europese landen geen belangstelling meer hebben om de goudprijs omlaag te drukken. Dit schreef FOA in het jaar 2000, toen het Central Bank Agreement on Gold één jaar oud was en de euro achter de schermen werd uitgerold. Sinds 2002, het jaar waarin de euro gelanceerd werd, stopte de onderdrukking van de goudprijs en begon goud aan een sterke stijging die tenminste tien jaar zou aanhouden.

Gold Trail: De weg naar vrijgoud (Deel XXIX)

FOA (14 oktober 2000): De vorige keer sloot ik af door te zeggen: “Ik verwacht niet dat de wereld ten onder gaat, ik verwacht alleen dat deze zal veranderen. We zien een transitie waar handelaren het verlies van een infrastructuur zien (de papieren goudmarkt) die de opbouw van vermogen in de weg staat!”

Het is een duidelijke keuze voor iedereen die de Gold Trail leest: Gebruiken we papieren derivaten van goud om meer dollars te verzamelen of houden wij fysiek goud aan om meer vermogen te vergaren?

Ik geef hier mijn visie op. Dit is de wijsheid waar je zelf een beslissing over dient te nemen.

Zal onze dollar weer een sterke prijsinflatie meemaken zoals in de jaren ’70? Als dat zo is, en als dat op een zeer geleidelijk tempo gaat, dan blijft de huidige papieren goudmarkt functioneren. Deelnemers zullen dan de kans krijgen om uit te stappen en hun winst te nemen in dollars. Meer dollars, omdat het financiële systeem door een nieuwe cyclus van prijsinflatie gaat. Maar de laatste tijd lijkt deze strategie niet meer te werken, nietwaar?

Dit is de race waar de meeste beleggers in goud op wedden. Ze wijzen op het feit dat veel goldbugs al een lange tijd een vernietiging van de dollar en een complete hyperinflatie verwachten. Maar dat gebeurde nooit! Wij, als pleitbezorgers van fysiek goud hebben in het verleden nooit gezegd dat de dollar haar status als reservemunt zou verliezen. Ook hebben we nog niet eerder gezegd dat de VS en het dollarimperium ten onder zou gaan. We kochten wat goud, maar verkochten ook wat om in te spelen op de cyclische bewegingen van de markt.

Maar met het verstrijken van de tijd is de dollarschuld geëxplodeerd op een manier die niemand van ons ooit voor mogelijk heeft gehouden. In deze periode hebben mijn gesprekken met verschillende grote denkers mijn geholpen om de veranderende dynamiek van ons monetaire systeem te bevatten. Door ‘Goud voor olie’ en de ‘politieke spelletjes’ in een andere dimensie te zien leerde ik waar we op de lange termijn naartoe zullen gaan. De nationale financiële strategieën observeren we in de Gold Trail.
goldprice-historicalDe transitie weg van het dollarsysteem definieerde de gebeurtenissen van het afgelopen decennium. Er is simpelweg geen andere verklaring voor de enorme dollarschuld anders dan dat de rest van de wereld op gigantische schaal de helpende hand heeft toegereikt. Tegelijkertijd was de steun voor het dollarsysteem overduidelijk een manoeuvre die de bezittingen van alle andere landen zou vernietigen. Totdat een ander systeem opgetuigd was, klaar om het stokje van de dollar over te nemen.

Dit is waar de Gold Trail begint, aan het begin van de jaren negentig. Dat komt omdat de logica die voorheen achter gesloten deuren bleef toen langzaam begon uit te lekken. We zien de invloed terug van het ouderwetse ‘harde geld’ in de creatie van deze nieuwe fiatmunt, waarbij wem om goud terug kan vallen zodra het systeem faalt. We zien nu openlijk de langzame destructie van de steunpilaar die de dollar waarde geeft: de op dollars gebaseerde papieren goudmarkt!

Dit systeem heeft overduidelijk volledige internationale ondersteuning gehad, omdat de papieren goudmarkt de illusie van waarde gaf en daarmee de vraag naar dollars ondersteunde. De daling van de goudprijs hielp niet alleen om olie goedkoop te houden, ook versterkte het de vraag naar de dollar als spaarreserve. Halverwege de jaren ’90 zagen we de eerste scheuren in deze steunpilaar, omdat duidelijk werd dat de steun voor de papieren goudmarkt zou wegvallen met de introductie en het volwassen worden van de euro. Wanneer de euro op eigen benen staat zal de steun voor de dollar – in het omlaag drukken van de goudprijs – uitsluitend de verantwoordelijkheid worden van het financiële systeem van de VS. Een systeem dat ironisch genoeg zwaar leunt op de Britse LBMA. Misschien verklaart dat wel waarom men Engeland zo lang mogelijk uit de Europese muntunie wilde houden.

gold-sales-european-central-banksOmdat de VS wist dat het zinloos zou zijn goud te verkopen aan de BIS – andere centrale banken zouden simpelweg al die goud opkopen – opende ze de sluizen van papiergoud op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop de VS dollars bijdrukte voor 1971. Vandaag de dag is het schandelijke systeem van niet-inwisselbare dollars gedekt door onvoldoende goud in de kluis vervangen door een termijncontracten waar goud als grondstof verhandeld kan worden. Iedere keer als de stress toeneemt kan de markt overspoeld worden met alsmaar meer papiergoud, zodat iedere stijging van de goudprijs in de kiem wordt gesmoord. Het is een systeem waarbij papieren claims op goud de prijs van fysiek goud dicteert. Zoals SteveH van het USAGold forum al zei, ze gebruiken deze termijnmarkt voor papiergoud om de waarde van de wereldwijde monetaire goudreserves te beïnvloeden.

Is dit allemaal een verrassing? Nee, in elk geval niet voor de moderne pleitbezorgers van fysiek goud die deze gebeurtenissen de laatste jaren goed in de gaten hebben gehouden. Dit is overduidelijk het draaiboek van een geldsysteem dat op haar einde gekomen is. Je laat het aanbod van substituten voor geld wereldwijd exploderen om het banksysteem te redden, zo lang als handelaren dat accepteren. Wanneer de internationale politieke wil begint weg te lopen van jouw geldsysteem, dan ga je aan de haal met de allerlaatste vluchthaven: “je inflateert de hoeveelheid papiergoud voor wat je waard bent”. Precies, je overspoelt de markt net zo lang tot die in elkaar klapt.

Snap je nu waarom de grote spelers in de wereld zo voorzichtig en onzichtbaar mogelijk fysiek goud kopen? Snap je nu ook waarom ze ook nog papiergoud kopen om die markt in stand te houden engold-vault-londen de destructie ervan te vertragen? Hoe langer dit systeem stand houdt, hoe meer kleine hoeveelheden goud gekocht kunnen worden. Uiteindelijk zal een minimale hoeveelheid fysiek goud alle verliezen van de handel in papiergoud meer dan compenseren.

Zie je ook waarom zelfs goudmijnen zoveel marktwaarde zullen verliezen, omdat de papieren goudprijs daalt? Als de finale destructie van de goudmarkt komt (en de goudmijnaandelen daarin mee gaan), zal de handel in alle papieren claims genationaliseerd worden. Niet het fysieke goud, maar alle papieren afgeleiden.

Omdat de uitdager van het dollarsysteem haar kracht put uit een vrij functionerende fysieke goudmarkt zal ieder land in de wereld gedwongen worden om op dezelfde manier met fysiek goud om te gaan. Zij zullen geen andere keus hebben dan om goud vrij beschikbaar te maken voor hun bevolking, zelfs wanneer de goudmijnen belast worden met een zeer hoge winstbelasting. Dit alles zal gebeuren terwijl de handel in papiergoud stil ligt.

Dit is mijn visie:

Ik heb geen hekel aan goudmijnaandelen (ik bezit er zelf een paar) of aan goudderivaten (daar bezit ik er drie van als experiment). Mijn enige bezwaar dat ik wil geven aan handelaren van papiergoud is het volgende: “Ik plaats deze goud derivaten in het juiste perspectief in een veranderende wereld. Another heeft je uitgedaagd hetzelfde te doen”

FOA/gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *