Vijf vragen aan Jaap Raijmans

De week van 9 september j.l. stond volledig in het teken van Lehman Brothers. Het was toen immers vijf jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank ten onder ging. Goud is sinds de val van de bank één van de beste beleggingen gebleken. Zelfs nu goud zich rond de $1300,- per troy ounce beweegt.

Voor het eerst in 12 jaar tijd lijkt dit een jaar met negatief rendement voor goud te worden. Zijn de redenen om goud aan te kopen achterhaald? Wordt er überhaupt nog zo in goud belegd? Wij stelden vijf vragen aan Jaap Raijmans voor een update over de Nederlandse edelmetaalmarkt.

MU: Een jaar geleden stond de prijs van goud kort boven de €44.000,- per kilo. Inmiddels is de prijs van een kilo goud gedaald tot €32.000,- per kilo. Is de markt voor fysiek edelmetaal in de afgelopen 12 maanden ook veranderd?

JR: De markt voor fysiek edelmetaal is nog steeds een kopersmarkt. Ook in de afgelopen twaalf maanden breidde de fysieke belegger in edelmetaal zijn portefeuille uit. Het beste kwam dit naar voren in de maand april toen goud en zilver in korte tijd meer dan 10% in waarde daalden. Bij Goudstandaard en veel andere aanbieders in de markt was dat de drukste maand van het jaar. Voor de duidelijkheid, het ging ook toen om alleen maar aankopen van edelmetaal.

MU: Maar hoe verklaar je dan dat juist in april de prijs van goud en zilver zo onder druk stond?

JR: Dat had te maken met een samenloop van omstandigheden. Geruchten over een grote goudverkoop door Cyprus, negatieve outlook van Banken en een goudprijs die aan de hand van termijncontracten tot stand komt. Het is nog steeds zeer gemakkelijk om grote verkopen in goud te organiseren zonder dat je het goud überhaupt bezit.

MU: We lazen vanaf april ook met regelmaat verhalen over de uitstroom van goud in het grootste goud beleggingsfonds de GLD. Hoe werkt dat precies en welke invloed heeft dat op de goudprijs?

JR: De GLD is bij uitstek een instrument om als belegger te kunnen speculeren op een hogere goudprijs. Het zijn dan ook deze speculanten die bij een prijsdaling als eerste hun posities van de hand doen. Dat is gedeeltelijke verklaring voor de 25% krimp in het volume van het GLD. Aan de andere kant fungeert een goudfonds als de GLD voor grote beleggers juist ook als mogelijkheid om snel grote volumes goud geleverd te krijgen. Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld grote volumes goud uit de GLD onttrokken sinds april. Dat is goud dat dus niet verkocht wordt, maar fysiek wordt opgeëist.

MU: In het NRC handelsblad werd je onlangs geciteerd. Je zei dat beleggers niet al hun geld op goud moeten zetten maar dat 5% altijd een verstandig percentage is. Kun je dat toelichten?

JR: Het is natuurlijk zo dat je nooit voor 100% in goud moet beleggen. Een portefeuille moet sowieso nooit uit één belegging bestaan. De World Gold Council becijferde laatst dat 5% goud als onderdeel van de portefeuille een positief effect heeft op het totaalrendement.

Tijdens vrijwel alle crises, van Lehman Brothers tot aan black Monday in 1987 had een 5% belegging in goud een positief effect op de totale portefeuille. Uiteraard zijn er voldoende redenen aan te voeren om meer dan 5% goud in de portefeuille aan te houden. Dan praten we mijns inziens over een belegging in goud in plaats van een gouden verzekering.

MU: Hoe moeten we die verzekering van goud precies voor ons zien?

JR: De World Gold Council becijferde de 5% goud aan de hand van betere rendementen voor de portefeuille. Ik denk dat er nog een belangrijk aspect is afgezien van dit rendement. Fysiek bezit van goud maakt je in grote mate onafhankelijk van het financiële systeem. De afgelopen jaren hebben bewezen dat we niet meer blind kunnen vertrouwen op de spaarrekening, stijgende huizenprijzen en veilige staatsobligaties. Gelukkig is een groot deel van de Nederlandse spaarders en beleggers de ellende van SNS, DSB, Cyprus en Griekenland bespaard gebleven maar niemand kan uitsluiten dat dit nooit meer gebeurt. En voor dat scenario kan je je met goud perfect verzekeren.

Binnenkort spreekt Jaap Raijmans bij de seminar reeks ‘Bescherm uw toekomst’. Klik hier voor meer informatie.

Goudstandaard seminar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo