China importeerde in 2012 bruto 834,5 ton goud

China heeft het afgelopen jaar veel goud gekocht. Via Hong Kong importeerde het land in totaal 834,5 ton goud, zo maakte het bureau voor de statistiek in Hong Kong bekend. Er werd het afgelopen jaar maar liefst 94% meer goud gekocht ingevoerd door de Chinezen dan in 2011. In dat jaar werd er bruto ongeveer 431,2 ton aan goud ingevoerd. Deze cijfers hebben niet alleen betrekking op zuivere goudbaren, maar ook op gouden munten en sloopgoud.

In december werd er voor 114,4 ton aan goud ingevoerd, waarmee het totaal over heel 2012 dus op 834,5 ton uitkomt. In november importeerde het voormalig streng communistische land eveneens een aanzienlijke hoeveelheid van 90,8 ton goud. Het gele metaal komt via stadsstaat Hong Kong het Chinese vasteland binnen. Er stroomt iedere maand overigens ook wat goud in de omgekeerde richting, waardoor de netto import lager uitvalt. Wanneer de de export van goud richting Hong Kong neutraliseren blijft er een netto import van 84.687 kilogram in december en 61.787 kilogram in november over.

Onderstaande grafiek laat de bruto import van goud via Hong Kong over heel 2012 zien. De gele balken geven aan hoeveel er maandelijks ingevoerd werd, de rode lijn geeft de cumulatieve import weer. Die cumulatieve lijn is dus niet gecorrigeerd voor export van goud richting Hong Kong en geeft dus het bruto volume weer. Als de de verhouding tussen bruto en netto goudimport van de maanden november en december zouden nemen en die extrapoleren naar de rest van 2012, dan zou er van die cumulatieve import iets meer dan 70% overblijven. Dat is iets meer dan 580 ton aan goud, bijna evenveel als de totale Nederlandse goudvoorraad.

Volgens analisten importeert China zoveel goud omdat goudhandelaren hun voorraden willen aanvullen en omdat steeds meer beleggers toevlucht zoeken tot het gele metaal. Maar het zal me niet verbazen dat ook een aanzienlijk deel van de goudimport op de balans van de People’s Bank of China terechtkomt. Daar ligt volgens de laatste meting van 2009 in totaal 1054 ton, maar men zegt dat die goudreserve  inmiddels wel twee tot drie keer zo groot kan zijn.

Totale bruto goudimport China over heel 2012, klik voor een grotere versie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders