Eric Sprott verkoopt zijn zilver – update

Op 21 maart 2013 zaten er nog meer dan 4,6 miljoen aandelen in de portefeuille van de Sprott Foundation, daarvan zijn er nu al meer dan 3 miljoen van de hand gedaan door Eric Sprott. De verkooptransacties zijn te vinden op de site Canadianinsider. De blogger 'kid dynamite', die alle ETF's van Eric Sprott op de voet volgt, maakte een volledige lijst van transacties openbaar (zie ook hier). Daaruit valt op te maken dat Eric Sprott bijna dagelijks aandelen van het fonds van de hand heeft gedaan.

Meestal gebeurde dat in tranches van 200.000 tot 300.000 aandelen per dag, tegen een aandelenkoers van $11,47 aan het begin en $10,70 aan het eind van deze periode (20 maart t/m 5 april). De premie van zijn fonds ten opzichte van de spotprijs van zilver staat op het laagste niveau ooit, ongeveer rond de 0,5%. Vorige week was de premie op een gegeven moment vrijwel volledig verdampt, wat wil zeggen dat beleggers niet meer bereid zijn om meer te betalen voor de vermeende veiligheid van het PSLV fonds.

Premie

In 2011 waren premies van 15% tot 20% voor het fonds van Eric Sprott nog heel normaal. Beleggers betaalden toen een paar dollar bovenop de spotprijs om het zilver door Sprott Asset Management te laten beheren. In januari 2012 bereikte de premie van het fonds een record van meer dan 34%. Beleggers betaalden toen bijna $10 per troy ounce meer dan de spotprijs voor zilver om in het ETF van Eric Sprott te mogen zitten. Het 'papieren' zilver van Eric Sprott was toen vrijwel even duur als geproduceerde zilveren munten en baren. Sindsdien is de premie niet meer boven de 10% geweest.

Premie PSLV fonds op laagste punt ooit (Bron: Sprottphysicalbullion.com)

Merkwaardige timing

De grote vraag is waarom Eric Sprott juist op dit moment zijn positie in zijn eigen ETF van de hand doet. Niet alleen is de zilverprijs momenteel relatief laag (in vergelijking met de afgelopen jaren), ook de premie die Eric Sprott zou kunnen 'verzilveren' is op dit moment vrijwel nihil. Voorziet Sprott een verdere daling van de zilverprijs? Of wil hij gewoon geld vrij maken voor een andere investeringsproject en verkoopt hij daarom aandelen? Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan het besluit van Eric Sprott, maar het is moeilijk voor te stellen dat juist een insider gaat verkopen terwijl de zilverprijs op het laagste punt staat sinds februari 2011

BronKid Dynamite's World

Update [18-04-2013]: Eric Sprott heeft inmiddels reactie gegeven op het verkopen van zijn aandelen PSLV. Zie hier de volledige toelichting.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo