Goudprijs 6% lager, zilverprijs met 10% naar beneden

De goudprijs zakte in dollars even door de $1.400 per troy ounce heen, maar staat daar inmiddels weer boven. De zilverprijs, die vanaf 2011  steeds steun wist te vinden op ongeveer $26 per troy ounce, zakt verder weg en staat op het moment van schrijven op $23,60. In euro's is de prijs van een kilo goud en zilver respectievelijk €24.654 en €580. Het is de vraag waar al die verkopen opeens vandaan komen, want de fundamentele redenen om fysiek edelmetaal in de portefeuille te houden zijn nog steeds aanwezig.

In de fysieke markt zien we een sterke vraag naar edelmetalen. Marketupdate heeft uit haar bronnen veomen dat er momenteel vooral veel fysieke goud en zilver gekocht wordt door beleggers, het aantal beleggers dat wil verkopen is in minimaal. De verhouding tussen kopers en verkopers in de fysieke markt lijkt totaal niet overeen te komen met de prijsontwikkeling van beide metalen op de futuresmarkt. Waar komt dan nog wel goud en zilver vandaan? Vooral ETF's blijken momenteel veel edelmetaal van de hand te doen. Alleen het GLD fonds heeft sinds december vorig jaar al bijna 200 ton fysiek goud moeten liquideren.

Goudprijs in € per troy ounce: 6% lager

Zilverprijs in € per kilo: 10% lager

Ontkoppeling?

Zodra het aanbod van fysiek metaal in de markt opdroogt zal een ontkoppeling plaatsvinden, een ontkoppeling tussen de spotprijs en de prijs van fysiek edelmetaal. Afgelopen weekend schreef Marketupdate daar al over de in het weekoverzicht van week 15. Iedere keer als de prijs van goud sterk omlaag gaat begint het metaal te schuiven. We zien edelmetaal uit ETF's gaan, maar aan de andere kant staan genoeg kopers om het metaal over te nemen. Onder andere China en India blijven veel goud kopen, terwijl centrale banken netto kopers blijven van goud. Het is dan ook interessant om te zien wat er de komende weken met de goudprijs gaat gebeuren. Het ligt in lijn der verwachting dat één of meerdere centrale banken zal profiteren van deze daling en fysiek metaal uit de markt zal halen.

COMEX

Een andere opvallende ontwikkeling is dat er goud weggehaald wordt uit de COMEX en uit de kluizen van JP Morgan en Scotia Mocatta. Onderstaande grafieken komen van de site Bullmarketthinking en zijn samengesteld door Nick Laird van Sharelynx. De grafieken werden op 9 maart gepubliceerd en bevatten dus nog niet de ontwikkelingen van vandaag en afgelopen vrijdag. De trend is duidelijk: meer en meer mensen willen fysiek edelmetaal in bezit hebben en laten het weghalen uit de kluizen van de 'bullion banks'. Vooral de 'Eligible' voorraad, het zilver dat slechts voor opslag in de kluis ligt en dat eigendom is van een klant, krimpt snel.

Beleggers halen fysiek goud weg uit de COMEX….

… en uit de kluis van JP Morgan Chase…

… en uit de kluis van Scotia Mocatta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.