India blijft goudaankopen door bevolking ontmoedigen

De goudprijs is dit jaar in dollars al met 8,2% gestegen en staat in Indiase roepie op recordhoogte. Een troy ounce goud kost momenteel bijna 94.000 Indiase roepie. Op Goldprice staat een tabel met de prijsontwikkeling van goud in verschillende valuta, waardoor in één oogopslag duidelijk wordt hoe de roepie heeft gepresteerd ten opzichte van een aantal andere belangrijke valuta. Hieruit blijkt dat de roepie nog het meeste waarde heeft verloren, gemiddeld 19,2% per jaar sinds 2003.

Om de roepie aan te sterken en het tekort op de betalingsbalans te dichten doet de Indiase overheid nu erg haar best om de vraag naar goud in te dammen. Begin dit jaar werd een heffing van 2% op de import van goud en zilver ingevoerd en in maart werd deze verdubbeld tot 4%. In tegenstelling tot China heeft India weinig binnenlandse goudproductie, waardoor vrijwel al het goud via import het land binnenkomt. De goudproductie van India was in 2011 slechts 2 ton. De aanzienlijke hoeveelheid goud die vorig jaar werd ingevoerd heeft een groot tekort op de betalingsbalans veroorzaakt, dat de overheid nu probeert recht te trekken met een nog hogere heffing.

Heffing op goudbaren verhogen tot 7,5%

Om Mineweb lezen we dat er plannen zijn om de invoerheffing op goudbaren te verhogen tot 7,5%, met als doel de Indiase bevolking te ontmoedigen goud te kopen. In de eerste helft van dit jaar was de Indiase overheid succesvol in het remmen van de goudvraag, want volgens het laatste rapport van de World Gold Council (WGC) zakte de vraag naar fysiek goud met 42% weg tot slechts 340 ton. Ter vergelijking: in heel 2011 importeerde India een recordhoeveelheid van meer dan 1.000 ton goud.

Traditioneel is de vraag naar fysiek goud in India de tweede helft van het jaar sterker, omdat er dan meer bruiloften zijn. Hierbij wordt traditioneel vaak goud cadeau gegeven. Niet alleen de belangstelling voor beleggingsgoud is door de importheffing afgenomen, ook de vraag naar gouden sieraden liep terug. Mineweb schrijft dat de aandelen van grote juweliers sinds maart met 14% zijn gezakt, terwijl de grootste beursindex van India sindsdien 10% omhoog ging. Volgens Kishor Ostwal van het CNI Research onderzoeksbureau hebben de hogere importheffingen op goud en merkloze juwelen het marktsentiment negatief beïnvloedt. Het voorstel van de overheid om de invoerheffing op te schroeven van 4 naar 7,5 procent werd met ergeis ontvangen door juweliers, omdat die de gevolgen van de hogere importheffing onderaan hun winst- en verliesrekening zien.

Goud en zilver samen zijn na olie het tweede grootste importproduct van India. De import van de twee edelmetalen vertegenwoordigde 12,5% van de totale import in 2011. De Indiase overheid wil de import van goud in dit fiscale jaar (dat eindigt in maart 2013) terugbrengen tot omgerekend $38 miljard.

Reserve Bank of India ontmoedigt goudaankopen

Ook de centrale bank van India doet een duit in het zakje om de goudaankopen door de Indiase bevolking te ontmoedingen. Volgens Chakrabarty, gouveeur van de Reserve Bank of India (RBI), moeten de minder rijke Indiërs niet beleggen in goud. Chakrabarty redeneert dat het goud bij deze mensen niet in goede handen is: ”ze zullen het vroeg of laat zullen gebruiken om leningen af te lossen of om als cadeau te geven op de builoft van hun dochter.” Arme mensen die goud kopen zouden er volgens hem niet in slagen om iets aan een belegging in goud te verdienen. ”Als ze het terugverkopen aan de bank krijgen ze er een lagere prijs voor.” Volgens Chakrabarty heeft de Indiase bevolking meer educatie nodig ten aanzien van beleggen in goud. Dat is opmerkelijk, want in 2009 kocht de RBI zelf nog 200 ton aan  goud van het IMF. Met de waardedaling van de roepie is het ook niet vreemd dat Indiërs hun spaargeld liever omzetten in fysiek goud.

Door de hoge goudprijs wordt er de laatste tjd weliswaar minder goud geïmporteerd, maar het bedrag dat wordt omgezet in edelmetaal blijft door de stijgende prijzen nog steeds erg hoog. Arme Indiërs die toch goud willen kopen worden geholpen door nieuwe initiatieven, zoals spaarrekeningen van juweliers. Via deze goudrekeningen kunnen Indiërs op papier kleine hoeveelheden fysiek goud kopen en verkopen. Het succes van dit soort goudspaarrekeningen heeft ertoe geleid dat ook banken zich in deze markt zijn gaan begeven, zo lezen we op Times of India.

Indiase overheid en centrale bank doen poging goudvraag af te remmen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo