India verhoogt importheffing op goud naar 8%

Wat is het probleem? De Indiase bevolking koopt ongekend veel goud dat ieder jaar opnieuw geïmporteerd moet worden uit het buitenland. In het vierde kwartaal van vorig jaar zorgde de vraag naar juwelen, goudbaren en gouden munten voor een tekort op de betalingsbalans van $32,6 miljard. Niet eerder was het tekort, omgerekend 6,7% van het Indiase GDP, zo groot als eind vorig jaar.

India is wereldwijd de grootste afnemer van fysiek goud, op de voet gevolgd door China. De World Gold Council (WGC) becijferde de vraag naar goud in India voor dit jaar op 865 tot 960 ton. Dat is 20 tot 25 procent van het wereldwijde aanbod van goud in een jaar tijd.

Import

De Indiase goudmarkt is sterk afhankelijk van de import, omdat het land vrijwel geen goudmijnen heeft. Nieuw aanbod moet uit het buitenland komen en dat ziet de regering terug op de betalingsbalans. Sinds april is deze alleen maar verder uit het lood geslagen, omdat veel Indiërs wilden profiteren van de lagere goudprijs.

In de maand mei importeerde India 162 ton goud, bijna twee keer zoveel als normaal. In april lag de import van goud ook al op een hoger niveau, toen werd er naar schatting 142,5 ton aan edelmetaal ingevoerd. Dat was vrijwel uitsluitend goud, aangevuld met een beperkt volume aan zilver en platina. Voor het tweede kwartaal van dit jaar rekent de World Gold Council op een import van 300 tot 400 ton goud.

Strijd tegen goud

De regering en de centrale bank van India voeren samen een heuse strijd tegen goud. Niet voor niets, want door de omvangrijke import van goud drukt de waarde van de roepie naar beneden. Het is een vicieuze cirkel, want het waardeverlies van de roepie is voor veel Indiërs de belangrijkste reden om goud aan te houden als spaarmiddel. Dat doen ze veelal in de vorm van gouden sieraden.

De verhoging van de importheffing maakt het goud duurder in aanschaf, maar de percentages zijn nog te klein om het kopen van goud te ontmoedigen. Tegelijkertijd heeft het weinig zin om de heffing verder op te schroeven, want een te hoge heffing werkt goudsmokkel in de hand. Bij iedere verhoging van de importheffing wordt het weer lucratiever gemaakt om goud via illegale kanalen het land in te brengen.

Chidambaram, de Indiase minister van Financiën, zei afgelopen maandag dat de import van goud niet houdbaar is en dat er iets aan gedaan moet worden. De regering heeft recent een nieuwe inflatie-gecorrigeerde obligatielening naar voren geschoven als alteatief voor fysiek goud.

De importheffing op onzuivere doré goudstaven en gouderts is ook verhoogd, van 4% naar 6%. De heffing op platina is, net als die op zuiver goud, verhoogd naar 8%.

Bron: Bloomberg

India verhoogt de importheffing op goud naar 8%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.