Kyle Bass “versteld” van lage goudprijs

Investeerders moeten zich volgens vermogensbeheerder Bass meer zorgen gaan maken over het risico dat ze lopen met de huidige allocatie van hun vermogen. Hij zegt dat hij liever goud heeft dan staatsobligaties, omdat veel centrale banken wereldwijd zich bereid hebben getoond om grote hoeveelheden staatsobligaties op te kopen met de geldpers. Er kan onbeperkt geld bijgedrukt worden, geld dat op jacht gaat naar rendement en dat de prijzen van financiele activa kan opdrijven. In dat verband gezien spreekt Kyle Bass openlijk zijn verbazing uit over de relatief lage goudprijs. Hij zei er het volgende over: “Ik heb geen geweldig antwoord voor je, anders dan dat je moet vasthouden aan je positie”.

'Supercyclus van schulden'

Kyle Bass was er al snel bij om de problemen in Japan aan de kaak te stellen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bloomberg juist hem uitnodigt om te praten over de Japanse crisissituatie. Volgens Kyle Bass heeft de Westerse wereld zeven decennia van schulden stapelen achter de rug en komt er vroeg of laat een moment waarop dat vereffend moet worden. Wanneer het omslagpunt plaatsvindt durft Bass niet te zeggen, maar hij ziet wel aanwijzigingen dat we dichter bij dat punt komen.

Zijn eigen fonds, Hayman Capital Management, neemt een long positie in de markt. Logisch, want als centrale banken de markten blijven ondersteunen met overvloedige liquiditeit zal dat uiteindelijk een opwaartse druk hebben op de prijzen van financiele activa. Zijn fonds zit niet alleen in goud, maar ook in Amerikaanse gestructureerde kredieten, hypotheekleningen en Amerikaanse aandelen. Daarmee volgt hij in de 'slipstream' van de Federal Reserve, die deze markten ondersteund met een extreem lage rente en monetaire verruiming.

Geld op zoek naar rendement

De jacht naar rendement en de vlucht naar veiligheid levert een merkwaardige ontwikkeling op: “Gestructureerde kredieten en hypotheekleningen zijn momenteel de meest liquide financiele instrumenten in de markt. Men kan er geen genoeg van krijgen”, aldus Bass. Zelfs subprime kredieten en kredieten die nog geen rating hebben gekregen zouden in trek zijn, omdat beleggers deze als relatief veilig en liquide beschouwen.

Goudprijs

Kyle Bass zei tegenover Bloomberg versteld te zijn van de lage goudprijs. Hij ziet het monetaire beleid dat gericht is op bijna onbeperkte verruiming, maar tegelijkertijd daalt de goudprijs. Volgens Bass is het verstandig om gewoon een positie in fysiek goud aan te houden. Onlangs liet George Soros zich negatief uit over goud, door te stellen dat ook goud geen bescherming biedt in een dalende markt. Volgens Bass moeten mensen beseffen dat de wereldwijde monetaire basis meer dan $70 biljoen is, terwijl de waarde van al het goud in de wereld maar $7 tot $8 biljoen is. Daarvan is misschien maar $1,2 tot $1,3 biljoen verkrijgbaar op de markt. “Op een dag heb ik liever goud dan papier, ik weet alleen niet wanneer dat is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.