‘Waterverbruik grote belemmering voor productie schaliegas’

In Canada heeft men ervaring met de winning van olie uit teerzanden. Ook daar is veel water voor nodig, in de staat Alberta is dat ongeveer drie vaten voor de productie van één vat ruwe olie. Daar produceert men dagelijks 1,5 miljoen vaten olie, waarvoor dus ongeveer 4,5 miljoen vaten aan water nodig is (dat is meer dan 700 miljoen liter). Gelukkig is er in de omgeving van Alberta genoeg water te vinden, bijvoorbeeld van de Athabasca rivier.

Ook voor de winning van schaliegas is veel water nodig, want daarmee wordt het gesteente gebroken waarin het gas opgesloten zit. Daar komen ook chemicaliën aan te pas, maar zonder het water kan er niet naar schaliegas geboord worden. Het probleem in de Vs is dat sommige velden met schaliegas in een gebied zitten waar schaarste is aan water. Het 'Eagle Ford' veld in Texas ligt bijvoorbeeld in een gebied waar men afgelopen zomer met vrachtwagens water moest aanvoeren van meer dan 100 kilometer verderop, omdat de schaliegas installaties anders niet gebruikt konden worden.

In Pennsylvania is er een soortgelijk probleem met de 'Marcellus formatie' van schaliegas. In dat gebied hebben de autoriteiten de bedrijven al verboden om water af te tappen uit tenminste twee grote rivieren. Een tekort aan water had tot gevolg dat één schaliegas producent, Breitling Oil and Gas, de productie bij 10% van haar installaties moest stilzetten.

De productie van het 'Bakken' schaliegasveld in Noord-Dakota kan ook alleen maar stijgen bij een goede beschikbaarheid van water. De productie van dit veld is momenteel ongeveer 700.000 vaten per dag en zou nog kunnen verdubbelen of verdrievoudigen. Die verwachting is gebaseerd op de aanname dat er voldoende water aanwezig is.

Volgens Jeff Rubin van Advisoranalyst staat het waterpeil in bepaalde delen van de Missouri en de Mississippi als gevolg van de waterbehoefte van schaliegasinstallaties zo laag dat vrachtschepen er nog maar net door kunnen varen. Wie op Google zoekt naar 'shale gas drought' komt meer publicaties tegen die dit probleem aan de kaak stellen.

Lees ook onzere eerdere berichtgeving over de winning van schaliegas:

Schaliegas boorinstallatie (Foto van het AP)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo