Zilverprijs

De goud- en zilverprijs per gram, kilo en troy ounce. In euro’s en in dollars.

De Zilverprijs

De zilverprijs komt op dezelfde wijze tot stand als de goudkoers. De koersen zijn het resultaat van vraag en aanbod op de internationale termijnmarkten. Het volgende voorbeeld maakt duidelijk hoe de termijnmarkt in zijn werk gaat:

Op 1 januari 2014 is de spotprijs van zilver $20,- per troy ounce. Je verwacht dat de spotprijs in de komende maanden zal gaan stijgen. Jouw inschatting is dat de spotprijs op 1 juni 2014 rond de $25,- per troy ounce zal liggen. Je zoekt iemand die verwacht dat op 1 juni de prijs lager is dan die $25,-. Met andere woorden, iemand die verwacht dat de zilverprijs niet of minder hard zal stijgen. Die persoon verwacht bijvoorbeeld een prijs van $22 op 1 juni 2014 en is bereid op die datum tegen die prijs te leveren. Gebaseerd op jouw verwachting zal je maar al te graag ingaan op zijn aanbod. Hier biedt de termijnmarkt voor zilver uitkomst. Het brengt aanbieders en afnemers bij elkaar. Op deze manier worden er dagelijks duizenden termijncontracten verhandeld en komt de spotprijs voor zilver tot stand. Belangrijke kanttekening, het gaat op de COMEX altijd om contracten van minstens 5.000 troy ounces zilver (ongeveer 155,5 kilo).

Binnen de zilvermarkt is niet elke betrokken partij opzoek naar levering van het fysieke zilver. De spelers in de markt zijn in drie groepen te verdelen:

Commercials: Spelers die op de termijnmarkt actief zijn om prijsrisico af te dekken. Deze partijen hebben het fysieke zilver daadwerkelijk nodig. Dit is de industriële vraag op de zilvermarkt.

Non-commercials: Deze deelnemers handelen in termijncontracten om beleggingsportefeuilles te diversifiëren. Dit zijn voornamelijk speculanten en beleggingsfondsen. Deze spelers willen alleen blootstelling aan de zilvermarkt en zijn zelden geïnteresseerd in fysieke uitlevering van het zilver.

-Non-reportables: Dit zijn de kleinere deelnemers in de termijnmarkt die onder de grens vallen waarbij ze moeten rapporteren. Over het algemeen zijn dit relatief kleine beleggers en speculanten.

Deze drie groepen kunnen via de termijnmarkt (COMEX), short- en longposities innemen. Wekelijk publiceert de CFTC een rapport met daarin alle openstaande short en long posities in de markt. Ook voor de goud en zilver wordt elke vrijdag zo een rapport bekend gemaakt. Dit rapport heet het Commitment of Traders (CoT) report.

zilverprijs-zilverkoers-COMEX

Historische goud- en zilverprijs

In 1968 kwam er een einde aan de Londen Gold Pool. Dit was een groep landen dat onder leiding van de Verenigde Staten goud verkocht op de open markt om de pariteit van $35 dollar per troy ounce goud stabiel te houden. De Verenigde Staten gaven tot 1971 de garantie aan andere overheden dat zij hun dollarreserves ten alle tijden konden inwisselen voor fysiek goud. De onderstaande grafiek laat zien wat er met de goud- en zilverprijs gebeurde vanaf het moment dat de London Gold Pool de goudprijs niet meer stabiel hield.

Historische goudprijs en zilverprijs
Historische goudprijs en zilverprijs

Bronnen:
Beleggen in zilver
LBMA
CME Group
MU

121 gedachten over “Zilverprijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders