Timemanagement

5 manieren om je timemanagement op orde te krijgen

Iedereen kent het wel: te veel te doen en te weinig tijd. Het managen van onze tijd kan een uitdagende taak zijn, vooral in een wereld die constant in beweging is. Van deadlines op het werk tot sociale verplichtingen en persoonlijke projecten, het lijkt soms alsof er gewoon niet genoeg uren in een dag zijn. Gelukkig zijn er manieren om je timemanagement te verbeteren en meer gedaan te krijgen in minder tijd. In dit artikel bespreken we vijf effectieve manieren om je timemanagement op orde te krijgen.

#1 Prioriteiten stellen

Een van de belangrijkste stappen om je timemanagement te verbeteren, is het stellen van prioriteiten. Er is een verschil tussen belangrijke en urgente zaken. Het stellen van prioriteiten betekent dat je moet identificeren welke taken onmiddellijke aandacht vragen en welke taken minder belangrijk zijn. Hierdoor krijg je dus een goed inzicht wat er als eerst moet gebeuren en kun je je beter focussen op de urgente taak. Een handige tool voor het stellen van prioriteiten is de prioriteitenmatrix van Eisenshower. Bij deze matrix worden taken ingedeeld op basis van urgentie en belangrijkheid. De matrix bestaat uit vier kwadranten: (1) belangrijk en dringend, (2) belangrijk en niet-dringend, (3) onbelangrijk en dringend en (4) onbelangrijk en niet-dringend.

Tijdens autorijlessen is het ook heel belangrijk om prioriteiten te stellen. Er wordt stap voor stap gekeken naar jouw leerproces en op basis hiervan wordt er meer aandacht gegeven aan bepaalde onderdelen dan aan onderdelen dat je al goed beheerst. Bij Euro Transport College vinden ze jouw leerproces, persoonlijke behoeften en wensen nummer 1 prioriteit. Kijk voor meer informatie op de website van Euro Transport College: eurotransportcollege.com/

#2 Maak een realistische planning

Het maken van een realistische planning is essentieel voor effectief timemanagement. Echter blijkt het maken van een planning vaak lastig. Mensen zijn sneller geneigd om taken en activiteiten korter in te schatten van ze daadwerkelijk zijn. Een slimme tip is dus om altijd minder taken in te plannen op een dag, waardoor je je aan je planning kunt houden en niet gedemotiveerd wordt als je sommige taken niet afkrijgt.

Bij het maken van een realistische planning moet je ook rekening houden met een goede balans tussen werk en privé. Het is belangrijk om alle belangrijke verjaardagen, afspraken, meetings, activiteiten en cursussen in je planning te noteren. Noteer het kort en duidelijk in je planning, hierdoor hou je een goed overzicht.  Noteer het bijvoorbeeld als volgt: ‘EHBO cursus in Maastricht volgen’, ‘verjaardag Anne’, ‘meeting klant’.

Timemanagement

#3 Gebruikt tijdslimieten

Het is belangrijk om tijdslimieten in te stellen voor alle taken. De verleiding is namelijk groot om oneindig aan een bepaalde taak te blijven werken. Hierdoor komt de afronding van de taak niet ten goede en blijven andere taken extra lang liggen. Stel daarom voor iedere taak een (haalbaar) tijdslimiet in en probeer het binnen deze tijd af te ronden. Tijdslimieten geven je een gevoel van druk en voorkomt uitstelgedrag.

#4 Stel concrete doelen

Het stellen van concrete doelen is een belangrijk onderdeel van een goed timemanagement Actie ondernemen met heldere doelen, zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren op de juiste informatie en daar ook gericht mee aan de slag kunt gaan. Door het stellen van concrete doelen voorkom je tijdverspilling en weet je dat je met de juiste zaken bezig bent.

#5 Pomodorotechniek

Tot slot kan het helpen om je te verdiepen in timemanagement technieken. Op het internet kun je talloze technieken en methodes vinden die je helpen bij jouw timemanagement. Onze favoriete en meest effectieve techniek is de Pomodorotechniek van Cirillo. Deze techniek werkt met tijdsblokken: 25 minuten aan je taak werken, 5 minuten pauze, 25 minuten aan je taak werken en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of half uur. De Pomodorotechniek forceert je om je aandacht slechts op één taak te houden, gedurende een korte periode. Hiermee vermijd je afleiding en multitasking en kom je sneller in een goede workflow terecht. Zo zijn er nog talloze andere technieken die je kunt toepassen om je timemanagement te verbeteren. Kies een methode die jou aanspreekt en probeer het vooral een aantal weken uit.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *