Cryptomunten kopen

Cryptomunten kopen kan een leuke manier zijn om een experimentele nieuwe investering te verkennen. Maar het is ook waar dat elke investering in cryptocurrency een waarschuwingslabel moet dragen, zoals sigaretten: “Dit product kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je financiën. Koop nooit meer dan je zich kunt veroorloven te verliezen.”

Een voorbeeld van een cryptomunt is Bitcoin. Zoals alle cryptocurrencies is Bitcoin experimenteel en onderhevig aan veel meer volatiliteit dan veel beproefde beleggingen, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Een vuistregel is om niet meer dan 10% van je portefeuille te beleggen in individuele aandelen of risicovolle activa zoals bitcoin. Als beleggen nieuw voor je is, lees dan meer over hoe je geld kunt beleggen door cryptomunten te kopen.

Wat is een cryptomunt?

Cryptocurrency is een soort digitale valuta die over het algemeen alleen elektronisch bestaat. Er is geen fysieke munt of rekening, tenzij je een service gebruikt waarmee je cryptocurrency kunt verzilveren voor een fysiek token. Meestal wissel je online cryptovaluta uit met iemand, met je telefoon of computer, zonder tussenkomst van een tussenpersoon zoals een bank. 

Bitcoin en Ethereum zijn bekende cryptocurrencies, maar er zijn veel verschillende cryptocurrency-merken en er worden voortdurend nieuwe gemaakt. Het kan een slimme investering zijn om je eigen cryptomunten te kopen. Investeren in crypto is daarom ook erg populair. Hieronder leggen we je alles uit over cryptomunten kopen.

Bekende cryptomunten om te kopen

Bitcoin, Ethereum en Dogecoin zijn bekende cryptocurrenies waarvan verwacht wordt dat deze nog lang niet zijn uitgegroeid. Meer weten over bekende crypto’s? Bekijk hier onze lijst voor veelbelovende crypto’s.

Bitcoin (BTC)

Theorieën over het nut van Bitcoin verschillen, maar het valt niet te ontkennen dat het sinds de oprichting de dominante speler in zijn vakgebied is geweest. De groeiende acceptatie van Bitcoin is de reddende genade; zowel particuliere als institutionele beleggers zijn klaar om eerst met Bitcoin in cryptocurrencies te duiken. Bovendien worden sommige van de slimste zakenmensen van vandaag steeds meer aangetrokken tot het ‘digitale goud’.

Ethereum (ETH)

Ethereum speelt al jaren bekwaam de tweede viool na Bitcoin. Met een marktkapitalisatie van ongeveer $ 276 miljard, is het aandeel van Ethereum in de totale cryptomarkt ongeveer 18% – een verre schreeuw van de 47% die wordt beheerd door Bitcoin, maar meer dan vier keer de volgende dichtstbijzijnde token. De oorspronkelijke valuta op het platform is technisch ether genoemd, maar wordt in de volksmond Ethereum genoemd.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin, genoemd naar de populaire “Doge” internetmeme van een Shiba Inu-hond, is gemaakt als een luchtige kijk op de blockchain-rage. De cryptocurrency is dit jaar met ongeveer 4.000% gestegen, waarmee het de achtste is qua marktkapitalisatie. De prijs piekte begin mei op meer dan 70 cent, maar is sindsdien teruggetrokken. De prijs van Dogecoin blijft ver onder een dollar vanwege de grotere oplage en onbeperkte capaciteit om meer te delven. 

Terwijl Bitcoin beperkt is tot 21 miljoen munten, zijn er al 130 miljard Dogecoins in omloop, met elk jaar nieuwe blokken om te minen. Hoewel het enorm speculatief is, heeft Dogecoin een veel hogere mijnsnelheid of hash-snelheid dan Bitcoin, waardoor het een meetbaar voordeel heeft ten opzichte van de belangrijkste cryptocurrency.

Eén van deze cryptocoins kopen? Dit kun je doen bij onderstaande crypto exchanges!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Let hier op als je cryptocoins koopt

Kies je risiconiveau

Met meer dan 2300 cryptocurrencies op de markt is Bitcoin de meest volatiele en stabiele. Investeren in BTC wordt als een veilige gok gezien, omdat het de oudste in de markt is en onder het hoogste punt ooit van $ 20.000 ligt. De andere cryptocurrencies worden “altcoins” genoemd, waarbij ETH, LTC en XRP worden opgericht en stabiele crypto’s. Het is raadzaam om je risico te spreiden door je belegging te diversifiëren. Om je beleggingsportefeuille te versterken, moet je mogelijk een of meer stabiele digitale cryptomunten kopen. Stabiele valuta’s zijn ontworpen om platte valuta na te bootsen. Deze houden prijsschommelingen minimaal en zijn een goede manier om je geld in een cryptocurrency-exchange te stoppen.

Voer onafhankelijk onderzoek uit

Hoewel het belangrijk is om naar de vertegenwoordigers van een bedrijf te luisteren en naar hun mening te luisteren, geeft niets je een beter oordeel dan het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek. Voordat je besluit om BTC/USD versus ETH/USD of een andere cryptocurrency te verhandelen, moet je naar hun historische grafieken kijken. Aandachtspunten zijn oplage en marktkapitalisatie. Hoewel de prijs belangrijk is, is het niet iets om aan vast te zitten. Zoek naar stabiliteit en graaf de volledige geschiedenis van een cryptocurrency op. Een digitale valuta kan zich nog in de groeifase bevinden en een record van continue groei laten zien.

Aan de andere kant kan het een geschiedenis hebben van grote pieken en grote correcties. Vermijd valuta’s die grote dalingen in hun marktkapitalisatie hebben geleden. Dit is een indicatie van een afnemende vraag. Kom zoveel mogelijk te weten over het bedrijf dat de cryptocurrency aanbiedt en de problemen die het wil oplossen. Zoek naar aanbiedingen met innovatieve technologie en een sterke ondersteuning van het idee. Onderzoek naar het leiderschap van het bedrijf, hun technische team en het trackrecord van de CEO.

Wees op je hoede voor mogelijke ICO-aanbiedingen

Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn de go-to-methode voor bedrijven in digitale valuta die werkkapitaal willen bedenken en nieuwe cryptocurrencies willen uitrollen. Net als bij de aandelenmarkt, houdt dit in dat je gokt op het bedrijf dat het product kan leveren en je rendement op je investering oplevert. Bij het kiezen van de cryptomunten die je wilt kopen, bieden ICO’s je een goede kans. In wezen heb je geen historische grafieken om je te begeleiden. Je moet dus vertrouwen op je begrip van het aanbod, waardoor het opvalt in de markt en het team achter het aanbod. Aangezien je helemaal opnieuw begint, zal investeren in een goede ICO je helpen grote winsten te behalen. Om je te helpen de volgende winstgevende ICO te spotten, kunt je eerdere succesvolle aanbiedingen bekijken en recente trends in de branche volgen.

Kijk naar onbekende crypto-exchanges

Als je een ICO hebt gemist, heb je de kans om de valuta’s op cryptocurrency-exchanges te kopen. De meeste bekende en gevestigde beurzen beperken de valuta’s die ze verhandelen. Je vindt waarschijnlijk een betere investering op minder bekende platforms. Om je investering te beschermen, moet je onafhankelijk onderzoek doen naar de crypto-exchange en de mensen die deze beheren.

Wees bewust en waakzaam

Kiezen welke cryptocurrencies en altcoins je wilt verhandelen, kan een ontmoedigende taak zijn. Door bij de feiten te blijven en geen emotionele beslissingen te nemen, kunt je de investering kiezen die bij je past. Als je eenmaal een cryptomunt hebt geselecteerd die je wilt kopen, blijf dan waakzaam en houd je portefeuille nauwlettend in de gaten. Wees op je hoede voor al het nieuws over je belegging en blijf hetzelfde onafhankelijke onderzoek doen als voordat je belegde. Altcoins ervaren mogelijk niet dezelfde snelle groei als Bitcoin, aangezien sommige zich in de groeifase bevinden. Het kiezen van de juiste cryptomunten om te kopen, kan echter leiden tot lucratieve rendementen.

Waar cryptomunten kopen?

Je kunt cryptomunten kopen bij verschillende crypto exchanges. Bekijk hieronder drie goede exchanges waar je gemakkelijk crypto kunt kopen.

Bitvavo

De grootste Nederlandse exchange om crypto te kopen is Bitvavo. Het hoofdkantoor is in Amsterdam en de website en de klantenservice is volledig in het Nederlands. Bitvavo is daarnaast ook de grootse Nederlandse exchange in het buitenland en je kunt je cryptocoins kopen vanuit veel verschillende landen met Bitvavo. Meer weten over Bitvavo? Lees hier onze Bitvavo review.

Finst

Finst is een toonaangevende crypto-beurs die gebruikers in staat stelt om veilig en gemakkelijk digitale valuta te verhandelen. Met een gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde beveiligingsmaatregelen biedt Finst een betrouwbare en transparante handelservaring. Het platform ondersteunt een breed scala aan cryptocurrencies en streeft naar een naadloze integratie van traditionele financiële diensten met de wereld van digitale activa.

Bitcoinmeester

Bitcoinmeester is ook een Nederlandse exchange.  Hoewel het kleiner is dan Bitvavo is het zeker een exchange die de moeite waard is. Ondanks dat het niet het meest uitgebreide exchange is. Is het wel volledig op de Nederlandse markt gericht. Dit houdt dan ook in dat als je vragen hebt over cryptocurrency ze je hier uitstekend kunnen helpen. Meer weten over Bitcoin Meester? Lees hier onze Bitcoinmeester review.

Cryptomunten kopen: stap voor stap uitgelegd

Cryptomunten kopen kan de eerste keer erg overweldigend zijn. Nadat je eindelijk beslist hebt welke crypto app je wil gebruiken moet je nog een heel proces doorlopen. Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. De meeste cryptocurrency platformen zijn erg gebruiksvriendelijk als het aankomt op crypto’s kopen. Maar net omdat veiligheid zo belangrijk is gaat er wel een heel stappenplan aan vooraf. Dit proces is niet overal exact hetzelfde, maar hier is waar je je ongeveer aan kan verwachten als je je eerste cryptomunten wil kopen.

Stap 1: Registreer een account

Een account aanmaken bij een cryptocurrency exchange gaat ongeveer hetzelfde als bij andere online bedrijven. Het is echt belangrijk dat je de juiste informatie invult omdat deze later zal geverifieerd worden. Daarna kies je een paswoord. Tot slot moet je nog even akkoord gaan met de algemene voorwaarden.

Stap 2: Verifieer je identiteit

Ten eerste krijg je een bevestigingsmail waarin een link staat om je e-mail te bevestigen. Zo kan er niemand anders met jouw adres een account aanmaken. Een account aanmaken via je e-mail is echter niet voldoende voor een cryptocurrency platform. Omwille van de veiligheid en vaak ook regelgeving zal je identiteit echt geverifieerd worden. Meestal vraagt het platform naar je naam, geboortedatum en je adres. Soms wordt er ook gevraagd naar je bron van inkomen. Afhankelijk van het platform en het land waarin je verblijft, zal er ook echt documentatie worden opgevraagd. Zo kan het zijn dat je je paspoort, rijbewijs of ID moet inscannen ter verificatie.

Stap 3: Beveilig je account met een two factor authentication

Veel exchanges zijn bezorgd om de veiligheid van jouw account. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een Two-Factor Authentication (2FA).  Dit is een extra beveiliging ter identificatie via je mobiele nummer. Het platform zal je een code sms’en die je moet invullen. Om de 2FA in te stellen kan je bijvoorbeeld Google Authenticator downloaden.

Deze dubbele beveiliging zorgt ervoor dat wanneer iemand vanop afstand je wachtwoord gekraakt heeft toch niet in je profiel kan. Want hier is dan nog een verificatiecode voor nodig via je telefoon.

Stap 4: Het linken van je bankrekening

Indien je cryptomunten wil kopen zul je vooraf moeten aangeven vanuit welke rekening je dit wil doen. Je kan niet zomaar voor elke transactie een andere rekening gebruiken. Denk dus goed na welke rekening je op lange termijn wil blijven gebruiken voor stortingen. Zodra je dit beslist heb voer je je rekeningnummer in waar het gevraagd wordt. Ook dit zal vaak eerst geverifieerd moeten worden. Soms moet je eerst bijvoorbeeld 1 euro storten ter verificatie voordat je je echte bedrag mag storten. In andere gevallen is heel deze link niet nodig. Soms kan je zonder vaste bankrekening een betaling doen met bv iDEAL.

Stap 5: Tegoed storten

Als je beslist hebt hoeveel geld je wil storten vul je dit in op de app. Daarna zal er weergegeven worden welke gegevens je hiervoor dient te gebruiken. Vervolgens ga je naar je eigen bank account om de storting te doen. Het is super belangrijk dat je de exacte gegevens kopieert bij je overschrijving. Indien je dit niet doet kan je tegoed verloren gaan!

Stap 6: Cryptomunten kopen

Net als bij een normale storting kan het een of twee dagen duren voordat je euro’s op de exchange staan. Zodra je euro’s zijn aangekomen zijn ze zichtbaar op je crypto app. Dan is het aan jouw om te beslissen welke crypto je wil kopen. Let er op dat een cryptocurrency exchange altijd een kleine fee rekent. Denk dus eerst goed na voordat je een transactie doet. Want elke transactie kost geld. Als je bijvoorbeeld 100 euro hebt gestort zal je misschien maar voor 93 euro aan Bitcoin kunnen kopen. Dit is maar een fictief voorbeeld. De transactiekosten zijn afhankelijk van het platform dat je gebruikt, de coin die je koopt en de grootte van je transactie. De bevestiging van de transactie gaat soms onmiddellijk, en soms duurt het enkele uren. Dit is onder meer afhankelijk van de drukte op het netwerk. Gefeliciteerd! Je bezit nu cryptocurrency!

Weet jij niet welke crypto je moet kiezen? Lees hier ons artikel over de beste crypto’s!

Stap 7: Cryptomunten verkopen

Je kan ervoor kiezen om je coins jaren te laten staan als lange termijn investering. Maar je kan ook altijd beslissen om (een deel van) je winst te laten uitbetalen. Hiervoor ga je naar je account en zet je je coin eerst weer om in euro’s. Vervolgens druk je op “opnemen” en volg je de stappen. Na een paar uren of soms enkele dagen staat het bedrag op je rekening. 

Hoe koop ik cryptomunten?

Op de vraag wat is de beste cryptomunt om te investeren is geen eenduidig antwoord mogelijk. Het is dan ook zeker iets waar je niet als eerste aan moet denken. Voordat je gaat kijken welke crypto je wilt kopen, is het goed om te weten waar je op moet letten bij het investeren in crypto.

Zorg dat je informatie bij de hand hebt die je misschien nodig heeft. Het opzetten van een cryptocurrency-account duurt enkele minuten, maar je moet wat informatie verstrekken, waaronder je burgerservicenummer en het nummer op je bankrekening, bankpas of creditcard om geld op je bitcoin-account te storten. Sommige providers kunnen ook eisen dat je een identiteitsbewijs met foto hebt. Registreer en beveilig eventuele nieuwe wachtwoorden voor je crypto-account of digitale crypto wallet.

Gebruik geen creditcard. Hoewel je bij sommige providers bitcoin per creditcard kunt kopen, is het nooit een goed idee om te investeren door te lenen van een product met een hoge rente, zoals een creditcard.

Bitcoin en andere cryptocurrency-investeringen zijn niet verzekerd voor wisselkoersstoringen of diefstal, een bescherming die traditionele effectenmakelaarsrekeningen genieten tot $ 500.000. Sommige beurzen zoals Coinbase bieden een privéverzekering, maar dit biedt geen bescherming tegen individuele online inbreuken, zoals iemand die je wachtwoord steelt.

Het gebruik van een veilige privé-internetverbinding is belangrijk wanneer je online financiële beslissingen neemt. Het kopen van bitcoin in de coffeeshop, in je hotelkamer of het gebruik van andere openbare internetverbindingen wordt afgeraden.

Begin direct met cryptomunten kopen bij onderstaande crypto brokers!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Waarom stijgt de prijs van een cryptomunt?

Het aantal knooppunten is een goede indicator voor de waarde van een cryptocurrency en dus een belangrijk punt om op te letten bij als je crypto koopt. Het aantal knooppunten is een meting van het aantal actieve portefeuilles op het netwerk dat kan worden doorzocht op internet of op de startpagina van een valuta. Om te analyseren of een valuta een eerlijke prijs heeft, kan men zoeken naar het aantal nodes en de totale marktkapitalisatie van de cryptocurrency en deze twee indicatoren vergelijken met andere cryptocurrencies.

Dankzij grote online beurzen zoals die je kunt vinden in Tradimo’s lijst met populaire cryptocurrency-exchanges, is de bruikbaarheid dramatisch toegenomen, daarom hebben we de afgelopen jaren een zeer grote toename van de marktkapitalisatie gezien. Dankzij deze stijgende populariteit en adoptie door veel bedrijven, proberen steeds meer overheden en landen uit te vinden hoe ze deze ook kunnen implementeren. Al deze redenen zijn fundamentele drijfveren geweest voor de prijsstijging van cryptocurrencies.

Vraag en aanbod is een grote factor die de waarde bepaalt van alles wat kan worden verhandeld, inclusief alle digitale valuta op de markt. Als bijvoorbeeld meer mensen bitcoins proberen te kopen, terwijl anderen ze willen verkopen, gaat de prijs omhoog en vice versa. En aangezien het aanbod van veel cryptocurrencies beperkt is, heeft de toegenomen populariteit de prijzen opgedreven. Dit zijn allemaal factoren waaraan je moet denken bij cryptomunten kopen.

Als een valuta massaal wordt geaccepteerd, kan de waarde ervan door het dak schieten. Dit komt omdat het totale aantal van de meeste cryptocurrencies beperkt is, en een toename van de vraag leidt tot een directe prijsstijging. Maar welke factoren zijn er nog nodig om cryptocurrencies echt door de massa te laten adopteren? Een daarvan is de toepasbaarheid van crypto in real-world situaties, d.w.z. het aantal plaatsen dat ze als betaalmiddel accepteert. Als een cryptocurrency een use-case heeft in het dagelijks leven zoals de huidige fiat-valuta’s, zal deze in een zeer goede positie verkeren om in de toekomst mogelijk een belangrijke rol te spelen.