NFT maken (en verkopen)

Het maken van een NFT is iets waar veel artists en designers zich de laatste tijd mee bezig houden. Het is een interessante manier van geld verdienen. NFT art, video games, music en nog veel meer zijn een paar voorbeelden. NFT kunst zie je veel in het nieuws omdat deze kunstprojecten vaak voor veel geld verhandeld worden.

Zelfs bij veilinghuizen worden tegenwoordig NFT projecten aangeboden. Bekende merken bemoeien zich steeds meer met NFT’s en veel internationale bedrijven wagen zich ook aan NFT’s. De metaverse is hier ook nog eens bijgekomen. Kortom, NFT is helemaal hot.

Voor de leek zijn NFT’s misschien erg onduidelijk. Wat op een hype leek, lijkt nu wel te blijven. We kunnen ervan uit gaan dat NFT’s niet zullen verdwijnen en alleen maar groter zullen worden. Nu denk jij misschien: wie weet is het maken van een NFT wel iets voor mij? In dit artikel gaan we uitleggen hoe je een NFT maakt en waar je allemaal rekening mee moet houden!k

Zelf een eigen NFT maken

Een eigen NFT maken kan een leuke hobby zijn. Wel moet je ervan bewust zijn dat niet iedere NFT of NFT collectie miljoenen dollars gaat opleveren. Ook zijn er kosten verbonden aan het maken van een NFT, het onderhouden en het flippen ervan. De kosten kunnen zelfs zo hoog oplopen dat je na de verkoop niet veel over zult houden.

Dat gezegd hebbende zijn er ook genoeg artiesten, illustratoren, en designers die geld verdienen aan het verkopen van NFT’s, dus het kan zijn dat je na goed nadenken dit als een goede investering voor jezelf ziet. In dit artikel gaan we stap voor stap bespreken over hoe je dit proces het beste aan kunt pakken. Ook zullen we een aantal voorbeelden geven van NFT-projecten ter inspiratie.

Eerst moet je bedenken wat voor NFT je wilt maken of ‘minten’. Wat je moet doen om je NFT-kunst te maken, is het zoeken naar een platform en een wallet. Dit heb je nodig om de fees die hier bij komen kijken. Deze heb je uiteindelijk ook nodig om betalingen te ontvangen wanneer je NFT is verkocht. Er bestaan veel platformen die je kunt gebruiken voor het maken, en verkopen van NFT. 

Stappenplan: maken + verkopen NFT’s

Er zijn meerdere NFT platformen waar je NFT’s kunt verhandelen. Voorbeelden zijn Binance NFT en OpenSeaNadat je hebt gekozen welk platform je wilt gebruiken en je een wallet hebt aangemaakt, wordt het tijd om te beginnen met het maken van een NFT en deze met winst te verkopen.

Stap 1: Crypto kopen

Ethereum kopenBijna alle NFT-marketplaces waar je jouw NFT kunt maken zullen je vragen om te betalen voor het minten. Minten is het proces dat je kunstwerk omzet naar een NFT dat je kunt verkopen. In de meeste gevallen zal deze betaling moeten worden voldaan door middel van cryptocurrency, dit betekent dat voor je de kans hebt om crypto te verdienen door de verkoop van je NFT, je eerst zelf op moet draaien voor de fees.

ETH is de meest gebruikte currency, dit komt omdat het de blockchain van Ethereum als eerste NFT’s ondersteunde. Maar tegenwoordig zijn er ook platforms dat verschillende vormen van betaling accepteren. Als je nog niet in het bezit bent van crypto, zijn er een hoop cryptocurrency exchanges die het aanbieden van ETH aanbieden.

Stap 2: Wallet aanmaken

Laten we als voorbeeld van een digitale wallet MetaMask gebruiken. Je kunt er voor kiezen een andere wallet te gebruiken, maar MetaMask is de meest voorkomende optie.

Om een NFT wallet aan te maken bij Metamask, zul je naar de website moeten gaan en op de blauwe “Download” knop drukken. Je kunt er voor kiezen om dit via de PC te doen en de browser extensie te gebruiken, maar er bestaat ook een mobiele app. Er zullen je nu een aantal veiligheidsvragen gesteld worden. Hierna heb je jouw MetaMask wallet aangemaakt.

Stap 3: Crypto naar wallet sturen

Nadat je MetaMask wallet is aangemaakt, of een andere digitale wallet, zul je wat ETH aan je wallet toe moeten voegen. Als je nog niet in het bezit bent van ETH, klik dan op de “Buy” knop en selecteer de optie “Buy ETH with Wyre”. Hierna zul je naar een pagina gestuurd worden waar je kunt betalen met Apple Pay of een debit card.

Als je nog geen ervaring hebt met cryptocurrency kan het zijn dat dit proces erg ingewikkeld lijkt, maar het kopen van cryptocurrency is vrij gemakkelijk. Houdt er alleen rekening mee dat de prijzen van cryptocurrencies erg kunnen schommelen, zo kan de prijs van ETH elke dag anders zijn. Het is niet zeldzaam dat de waarde van een coin binnen enkele uren honderden dollars kunnen verschillen.

Stap 4: Wallet verbinden

De meeste digitale wallets werken op dezelfde manier. Nadat je de wallet hebt aangemaakt met hierin ETH, zul je deze moeten verbinden aan een NFT-platform dat je wilt gebruiken om je NFT op te verkopen.

Stap 5: Bestand uploaden

Nu je wallet met crypto is verbonden aan het NFT-platform, ben je klaar om je NFT te maken en te koop aan te bieden. Je kunt kiezen om een enkel bestand te uploaden, of meerdere tegelijk. Ook kun je er voor kiezen om dezelfde item meerdere keren te verkopen. Je kunt het bestand of bestanden uploaden als een PNG, WEBP, MP4, en Mp3-bestand met een grootte tot 30 MB.

Wanneer je bestand is geüpload, zul je moeten kiezen hoe je jouw NFT wilt verkopen. Hier zijn drie opties voor, je kunt er voor kiezen om het te verkopen voor een vaste prijs, een veiling zonder tijdslimiet, en een veiling met tijdslimiet.

Je kunt een minimum prijs instellen wanneer je er voor kiest je NFT te verkopen op een veiling. Pas op dat je de NFT niet voor een te lage prijs verkoopt, want dit kan makkelijk betekenen dat je geen winst of zelfs verlies kunt maken op je NFT.

Je kunt ook een korte beschrijving van je NFT toevoegen om de kans van verkoop een stuk groter te maken. Je kunt er ook voor kiezen wat de percentage van de royalty’s is dat je kunt verdienen elke keer dat je NFT wordt doorverkocht. Dit zal er voor zorgen dat je na de verkoop van je NFT nog steeds geld kunt verdienen aan je NFT, maar een te hoog percentage zal mensen voorzichtiger maken met het verkopen van de NFT omdat ze hierdoor zelf ook winst mis kunnen lopen.

Stap 6: NFT verkopen

De laatste stap in het leren van het maken en verkopen van een NFT is door je NFT online te zetten voor de verkoop. Je kunt nadat je alle informatie hebt ingevuld klikken op de knop “Create Item”, je zult worden doorverwezen naar je digitale wallet zodat je de listing fees kunt betalen.

Als blijkt dat je niet genoeg crypto in je wallet hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je opnieuw moet beginnen. Je kunt simpel wat extra crypto kopen, zodat je daarna makkelijk en snel de transactie door kunt zetten. Voordat je een transactie maakt willen we je waarschuwen. In het eerste opzicht zullen de fees vrij laag lijken, maar deze kunnen na elke betaling flink oplopen.

Door de grote veranderingen in de kosten kunnen we je niet precies vertellen wat de kosten zijn voor het gehele proces, maar het is van belang dat je op de marketplace waar je de NFT wenst te verkopen goed onderzoek doet naar de eventuele kosten.

NFT maken apps

Er zijn ook verschillende NFT apps die je kunt gebruiken voor het maken van NFT’s. Een paar van dit soort apps zijn:

  1. NFT Creator – Crypto Art Maker
  2. NFT Pro Creator For OpenSea
  3. NFT Maker: Create An NFT

NFT Creator App

NFT Pro Creator For OpenSea App

NFT Maker: Create An NFT

Kosten verkopen NFT’s

Door al het nieuws rondom NFT’s de laatste tijd kan het aantrekkelijk klinken om dit zelf ook te doen. Wanneer je van plan bent dit te doen zorg dan eerst dat je een goed project opzet, wanneer de NFT’s ook een daadwerkelijk doel hebben kan het de waarde van de items een flinke boost geven. Ook kunnen de kosten van het maken van een NFT erg oplopen.

Denk daarom goed na over de prijzen die je moet vragen voor de NFT’s om er uiteindelijk winst op te kunnen maken. Het maken van NFT’s kan veel geld opleveren, maar het is zeker geen investering zonder risico. Het komt vaak voor dat makers van NFT uiteindelijk verlies lijden doordat ze de NFT’s voor een te lage prijs verkopen.