Crypto staken

Crypto staking is een trend die is ontstaan als reactie op de groeiende vraag naar energie als gevolg van Proof-of-Work (PoW) -protocollen, zoals degene die door de staken bitcoin blockchain wordt gebruikt om transacties te valideren. 

In wezen omvat het inzetten van cryptocurrency het verwerven en opzij zetten van een bepaald aantal tokens die zullen worden gebruikt om de transacties via de blockchain te valideren. Dit innovatieve protocol, bekend als Proof-of-Stake (PoS), is minder energie-intensief omdat het de noodzaak elimineert, of in ieder geval vermindert, de noodzaak om veel mining-apparatuur te gebruiken om de blockchain veilig te houden. 

Veel blockchains, waaronder ethereum (ETH), hebben nu PoS-protocollen aangenomen om hun netwerken van stroom te voorzien om te reageren op de groeiende bezorgdheid over het milieu over de toegenomen acceptatie van cryptocurrencies. 

In het volgende artikel leggen we crypto staking in meer detail uit, terwijl we enkele van de beste uitzetmogelijkheden noemen. 

Wat is crypto staken?

Het uitzetten van cryptocurrencies is een proces waarbij een bepaald aantal tokens wordt gekocht en opzij wordt gezet om een actief validerend knooppunt voor het netwerk te worden. Door simpelweg deze munten vast te houden, wordt de koper een belangrijk onderdeel van de beveiligingsinfrastructuur van het netwerk en wordt dienovereenkomstig gecompenseerd. 

Uitkeringsinkomsten worden aangeboden in de vorm van rente die aan de houder wordt betaald, terwijl de tarieven van het ene netwerk tot het andere variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dynamiek van vraag en aanbod. 

Naarmate het aantal op PoS gebaseerde netwerken blijft groeien, zijn er nieuwe alternatieven voor cryptovaluta ontstaan, waaronder de lancering van groepsstaking, ook bekend als stakingspools, stakingsproviders en cold staking. 

Deze initiatieven zijn bedoeld om de toegang tot kansen in de stakingsruimte te democratiseren voor particuliere beleggers die een klein aantal tokens van een bepaalde blockchain bezitten. Nu hoef je de vraag wat is staking crypto niet meer te hebben. 

Hoe werkt crypto staking precies?

Als je begrijpt wat is crypto staking, dan begint het proces van uitzetten met het kopen van een bepaald aantal tokens in het netwerk. Het is belangrijk op te merken dat uitzetten alleen kan worden gedaan in een netwerk dat een PoS-protocol ondersteunt. Nadat de aankoop is voltooid, moet de gebruiker de tegoeden nu vergrendelen door de procedure te volgen die is aangegeven door de ontwikkelaars van elk specifiek netwerk. In de meeste gevallen kan een staking-transactie binnen enkele minuten worden uitgevoerd door de instructies van uw portemonnee te volgen. 

Aan de andere kant hebben cryptocurrency-uitwisselingen het proces van het uitzetten van tokens vergemakkelijkt door functies zoals het uitzetten van pools te introduceren. Deze zijn bedoeld om de compensatie te verhogen die wordt verkregen door de tokens van een bepaald netwerk uit te zetten door het aantal munten dat op een bepaald moment wordt ingezet, te verhogen. 

In de meeste gevallen geldt dat hoe hoger het aantal ingezette munten, hoe hoger het aantal transacties dat aan een bepaald knooppunt wordt toegewezen om te valideren. Knooppunten worden in de meeste gevallen gerangschikt op basis van het aantal tokens dat ze bevatten. 

Als gevolg hiervan zullen de knooppunten met het grootste aantal tokens vaak een hogere vergoeding ontvangen, wat de reden is waarom stakingspools tegenwoordig zo populair zijn geworden. 

Aan de andere kant kan een gebruiker tokens voor een bepaalde periode inzetten, ook wel vaste inzet genoemd. Sommige providers bieden ook de mogelijkheid om een ​​flexibeler schema in te voeren waarin de gebruiker zijn tokens op een bepaald moment kan opnemen – ook wel bekend als flexibel inzetten. 

Het rigide karakter van fixed staking resulteert in hogere rentetarieven die aan de houder worden aangeboden, terwijl flexibele staking meestal minder aantrekkelijke voorwaarden biedt. 

Bitcoin staken en de voordelen ervan

Wat is staken crypto is de laatste tijd in populariteit gegroeid vanwege de aantrekkelijke beloningen die crypto houders van deze activiteit ontvangen. Op het moment dat dit wordt geschreven, kunnen de rentetarieven die worden aangeboden door staking gaan van 6% per jaar aangeboden door gerenommeerde netwerken zoals Bitcoin (BTC) en BTC staking tot wel 100% aangeboden door kleinere netwerken, bijvoorbeeld PancakeSwap (TAART) en Kava (KAVA). 

Deze hoge crypto inzet-opbrengsten zijn echter niet zonder risico’s, aangezien meerdere factoren van invloed kunnen zijn op de prestaties en veiligheid van uw uitgezette tokens. 

Het eerste risico dat Je moet noemen, is de mogelijkheid van een cyberbeveiligingsincident dat kan leiden tot het verlies van uw tokens die in een bepaalde beurs of online portemonnee worden bewaard. Om deze dreiging te elimineren, hebben sommige crypto investeerders hun toevlucht genomen tot cold staking – een activiteit waarbij je tokens op een stuk hardware zoals een harde schijf worden opgeslagen. 

Koude opslag van uw crypto activa beschermt uw bedrijf tegen een cyberaanval, omdat de hardware niet met internet is verbonden. Het verlies of de beschadiging van de hardware blijft echter een risico bij het gebruik van deze vorm van uitzetten. 

Een ander risico van uitzetten is het gevolg van mogelijke dalingen in de prijs van het crypto activum tijdens de inzetperiode. Omdat staken werkt door uw munten te vergrendelen, kunt Je uw bezit niet liquideren als de markt zijwaarts gaat en daarom loopt Je het risico een deel van uw hoofdsom te verliezen zonder dat Je die verliezen kunt inkorten door uw munten te verkopen . 

Ten slotte is er een risico verbonden aan de uptime van het validatorknooppunt dat uw uitgezette tokens bevat. In de meeste gevallen bestraffen netwerken een validator als zijn vermogen om transacties te verwerken wordt beïnvloed, wat betekent dat uw uitzetinkomsten kunnen worden verminderd door eventuele onderbrekingen in de uptime van de validator. 

Populaire cryptomunten om te staken

Het proces van het kiezen van de beste munten om in te zetten, mag niet volledig gericht zijn op de beloningen die door het netwerk worden geboden. Er moet rekening worden gehouden met andere factoren, waaronder de lock-upperiode en de liquiditeit van het token. 

Vanuit het perspectief van beloningen bieden low-cap tokens doorgaans hogere beloningen dan meer gevestigde protocollen zoals staken ethereum of Bitcoin staking om meer vraag aan te trekken. Het kan echter moeilijk zijn om uw verdiende tokens te verkopen als de munt erg illiquide is, wat betekent dat de dagelijkse handelsvolumes laag zijn. 

Aan de andere kant kunnen grote blokkeringsperioden Je blootstellen aan marktrisico’s, wat betekent dat Je een aanzienlijk deel van uw hoofdsom kunt verliezen door uw munten niet te kunnen verkopen tijdens een neergang om uw verliezen te beperken. 

Gezien de lage renteomgeving waarin we ons momenteel bevinden, is het aantrekkelijk genoeg om een ​​APR van 6% tot 20% op uw posities te verdienen en sommige gerenommeerde netwerken zoals Ethereum staken, XRP staking en Chainlink staking bieden dat momenteel aan soort beloningen. 

Ondertussen bieden andere tokens zoals algorand, polygon, kusama en ripple staking nog hogere en daarom aantrekkelijkere rendementen en hun handelsvolume is hoog genoeg om Je in staat te stellen uw beloningen zonder gedoe te verhandelen.

Binance platform 2022

Binance

Nu je weet wat is staking, wil je vast ook wel weten waar je staking bitcoin kunt doen. Gelukkig zijn er een hoop plekken online te vinden waar je dit kunt doen. De bekendste is misschien wel Binance staking, dit is wereldwijd de grootste plek om je crypto staken te beginnen. 

bitvavo Staken

Bitvavo

Mocht je dit nou niet willen, dan zijn er ook nog goede alternatieven. De Nederlandse alternatief is Bitvavo staking. Dit is een Nederlands bedrijf gevestigd in Amsterdam die ook wereldwijde faam kent. Het doet niet heel veel onder dan Binance en is zelfs beter dan de meeste anderen. 

Andere platformen om crypto te staken

Tot slot zijn er nog wat kleinere platformen waar je terecht kunt. De beste en waarvan je ook zeker weet dat ze veilig zijn, dat zijn Coinloan, Celsius Network en BlockFi. Het nadeel van deze is wel dat ze relatief minder keuze hebben.  

Wij kunnen zeker Binance aanraden, deze heeft ook zijn eigen crypto munt waarop je kunt staken. Je kunt dit een beetje vergelijken met een koersindex. De Binance coin is gelinkt aan het eigen platform en hoe beter het platform het doet, des te beter de munt het doet. Hierdoor is het relatief een wat minder volatiele munt om in te investeren en relatief wat veiliger. Uiteraard blijft het beleggen, en beleggen is nooit zonder risico. 

Conclusie

Crypto staken is een aantrekkelijke bron geworden voor beleggers die inkomsten willen verdienen door cryptocurrencies aan te houden – vergelijkbaar met hoe een obligatie of hoogdividendaandeel zou werken. 

De aantrekkelijke APR’s die tegenwoordig door sommige tokens worden aangeboden, hebben miljarden dollars aangetrokken voor deze activiteit en het PoS-protocol heeft ook sommige netwerken verlost van de milieuproblemen die voortvloeien uit het energie-intensieve karakter van het traditionele PoW-protocol. 

Net als elke andere vorm van beleggen, brengt staking crypto echter risico’s met zich mee, waaronder de mogelijkheid om de munten in uw online portemonnee te verliezen in geval van een cyberbeveiligingsinbreuk of een verlies in hoofdsom als gevolg van een scherpe daling van de prijs van het token tijdens de lock-up periode. 

Daarom moet Je de risico-opbrengstverhouding van inzetten analyseren op basis van marktomstandigheden, de betrouwbaarheid van het netwerk en de beloningen die de blockchain biedt voor het opzij zetten van uw munten om ervoor te zorgen dat Je voldoende wordt gecompenseerd voor de risico’s die Je neemt. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders