Crypto staken

Crypto staking is een trend die is ontstaan als reactie op de groeiende vraag naar energie als gevolg van Proof-of-Work (PoW) -protocollen, zoals degene die door de staken bitcoin blockchain wordt gebruikt om transacties te valideren. 

In wezen omvat het inzetten van cryptocurrency het verwerven en opzij zetten van een bepaald aantal tokens die zullen worden gebruikt om de transacties via de blockchain te valideren. Dit innovatieve protocol, bekend als Proof-of-Stake (PoS), is minder energie-intensief omdat het de noodzaak elimineert, of in ieder geval vermindert, de noodzaak om veel mining-apparatuur te gebruiken om de blockchain veilig te houden. 

Veel blockchains, waaronder Ethereum (ETH), hebben nu PoS-protocollen aangenomen om hun netwerken van stroom te voorzien om te reageren op de groeiende bezorgdheid over het milieu over de toegenomen acceptatie van cryptocurrencies. 

Lees snel verder over crypto staking!

Wat is crypto staking?

Het uitzetten van cryptocurrencies is een proces waarbij een bepaald aantal tokens wordt gekocht en opzij wordt gezet om een actief validerend knooppunt voor het netwerk te worden. Door simpelweg deze munten vast te houden, wordt de koper een belangrijk onderdeel van de beveiligingsinfrastructuur van het netwerk. Dit wordt beloond met een uitkering in crypto.

Uitkeringsinkomsten worden aangeboden in de vorm van rente die aan de houder wordt betaald, terwijl de tarieven van het ene netwerk tot het andere variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dynamiek van vraag en aanbod. Naarmate het aantal op PoS gebaseerde netwerken blijft groeien, zijn er nieuwe alternatieven voor cryptovaluta ontstaan, waaronder de lancering van groepsstaking, ook bekend als stakingspools, stakingsproviders en cold staking.

Deze initiatieven zijn bedoeld om de toegang tot kansen in de stakingsruimte te democratiseren voor particuliere beleggers die een klein aantal tokens van een bepaalde blockchain bezitten. 

Hoe werkt crypto staken?

Als je begrijpt wat crypto staking is, dan begint het proces van uitzetten met het kopen van een bepaald aantal tokens in het netwerk. Het is belangrijk op te merken dat uitzetten alleen kan worden gedaan in een netwerk dat een PoS-protocol ondersteunt. Nadat de aankoop is voltooid, moet de gebruiker de tegoeden nu vergrendelen door de procedure te volgen die is aangegeven door de ontwikkelaars van elk specifiek netwerk. In de meeste gevallen kan een staking-transactie binnen enkele minuten worden uitgevoerd door de instructies van uw portemonnee te volgen.

Aan de andere kant hebben cryptocurrency-uitwisselingen het proces van het uitzetten van tokens vergemakkelijkt door functies zoals het uitzetten van pools te introduceren. Deze zijn bedoeld om de compensatie te verhogen die wordt verkregen door de tokens van een bepaald netwerk uit te zetten door het aantal munten dat op een bepaald moment wordt ingezet, te verhogen.

In de meeste gevallen geldt dat hoe hoger het aantal ingezette munten, hoe hoger het aantal transacties dat aan een bepaald knooppunt wordt toegewezen om te valideren. Knooppunten worden in de meeste gevallen gerangschikt op basis van het aantal tokens dat ze bevatten. Als gevolg hiervan zullen de knooppunten met het grootste aantal tokens vaak een hogere vergoeding ontvangen, wat de reden is waarom stakingspools tegenwoordig zo populair zijn geworden.

Aan de andere kant kan een gebruiker tokens voor een bepaalde periode inzetten, ook wel vaste inzet genoemd. Sommige providers bieden ook de mogelijkheid om een flexibeler schema in te voeren waarin de gebruiker zijn tokens op een bepaald moment kan opnemen – ook wel bekend als flexibel inzetten. Het rigide karakter van fixed staking leidt tot hogere rentetarieven die aan de houder worden aangeboden, terwijl flexibele staking meestal minder aantrekkelijke voorwaarden biedt. 

Bekijk hier een video met meer informatie over Wat is Crypto Staking?

Bij onderstaande crypto exchanges kun je allemaal crypto staken:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 299 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Crypto staking: de voor- en nadelen

Het staken van crypto kent de nodige voordelen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.

Hoge beloningen [voordeel]

Crypto staken is de laatste tijd in populariteit gegroeid vanwege de aantrekkelijke beloningen die crypto houders van deze activiteit ontvangen. Op het moment dat dit wordt geschreven, kunnen de rentetarieven die worden aangeboden door crypto staking gaan van 1% tot bijvoorbeeld wel 12%. 

Deze hoge crypto inzet-opbrengsten zijn echter niet zonder risico’s, aangezien meerdere factoren van invloed kunnen zijn op de prestaties en veiligheid van uw uitgezette tokens. 

Risico’s [nadelen] 

Het eerste risico dat Je moet noemen, is de mogelijkheid van een cyberbeveiligingsincident dat kan resulteren tot het verlies van uw tokens die in een bepaalde beurs of online portemonnee worden bewaard. Om deze dreiging te elimineren, hebben sommige crypto investeerders hun toevlucht genomen tot cold staking – een activiteit waarbij je tokens op een stuk hardware zoals een harde schijf worden opgeslagen. Koude opslag van uw crypto activa beschermt uw bedrijf tegen een cyberaanval, omdat de hardware niet met internet is verbonden. Het verlies of de beschadiging van de hardware blijft echter een risico bij het gebruik van deze vorm van uitzetten. 

Een ander risico van uitzetten is het gevolg van mogelijke dalingen in de prijs van de crypto tijdens de inzetperiode. Omdat staken werkt door uw munten te vergrendelen, kunt Je uw bezit niet liquideren als de markt zijwaarts gaat en daarom loopt Je het risico een deel van uw hoofdsom te verliezen zonder dat Je die verliezen kunt inkorten door uw munten te verkopen.

Ten slotte is er een risico verbonden aan de uptime van het validatorknooppunt dat uw uitgezette tokens bevat. In de meeste gevallen bestraffen netwerken een validator als zijn vermogen om transacties te verwerken wordt beïnvloed, wat betekent dat uw uitzetinkomsten kunnen worden verminderd door eventuele onderbrekingen in de uptime van de validator.

Hét beste crypto staking platform

Bitvavo exchange


Bitvavo staking

Een Nederlands alternatief is Bitvavo staking. Dit is een nederlands bedrijf gevestigd in Amsterdam, die ook werelwijde faam kent. Het doet niet onder aan Binacne en is zelfs beter dan de meeste anderen, met zeer gunstige staking vergoedingen.

Populaire crypto om te staken

Het proces van het kiezen van de beste munten om in te zetten, mag niet volledig gericht zijn op de beloningen die door het netwerk worden geboden. Er moet rekening worden gehouden met andere factoren, waaronder de lock-upperiode en de liquiditeit van het token. Vanuit het perspectief van beloningen bieden low-cap tokens doorgaans hogere beloningen dan meer gevestigde protocollen zoals staken ethereum of Bitcoin staking om meer vraag aan te trekken. Het kan echter moeilijk zijn om uw verdiende tokens te verkopen als de munt erg illiquide is, wat betekent dat de dagelijkse handelsvolumes laag zijn. 

Aan de andere kant kunnen grote blokkeringsperioden Je blootstellen aan marktrisico’s, wat betekent dat Je een aanzienlijk deel van uw hoofdsom kunt verliezen door uw munten niet te kunnen verkopen tijdens een neergang om uw verliezen te beperken. Gezien de lage renteomgeving waarin we ons momenteel bevinden, is het aantrekkelijk genoeg om een APR van 6% tot 20% op uw posities te verdienen en sommige gerenommeerde netwerken zoals Ethereum, Ripple en Chainlink

Ondertussen bieden andere tokens zoals Algorand en Polygon nog hogere en daarom aantrekkelijkere rendementen en hun handelsvolume is hoog genoeg om Je in staat te stellen uw beloningen zonder gedoe te verhandelen.

Staking calculator

Berekenen hoeveel je kunt verdienen met staken van een bepaalde crypto? Gebruik onze staking calculator!

Valuta
Exchange
Amount
Tijdsduur