Daytraden met crypto

Crypto daytraden is een virale strategie op de cryptocurrency-markt vanwege de hoge volatiliteit. Veel mensen verdienen tienduizenden dollars met daytraden via exchangeplatformen zoals Bitvavo en Finst.

Je kunt echter niet zomaar ter plaatse de markt op; je moet veel factoren analyseren en de beste cryptocurrency kiezen voor daytrading. Dit brengt ons bij de vraag: welke crypto daytraden zijn vandaag het meest geschikt voor deze strategie? 

Hoe werkt crypto daytrading?

Met een crypto-daytradenstrategie kan de handelaar ten volle profiteren van de prijsvolatiliteit van cryptocurrency-activa. Zoals eerder vermeld, zijn virtuele activa momenteel extreem volatiel, wat in het voordeel is van een daghandelaar. 

De daytradenstrategie is een spel met getallen. Een daghandelaar zal binnen een dag meerdere transacties doen, laag kopen en hoog verkopen met kleine winsten die aan het einde van de dag tot grote bedragen oplopen. Meestal wordt het soms moeilijk om dit handmatig uit te voeren. Om in deze strategie te slagen, moet je overwegen je transacties te automatiseren met behulp van handelsapplicaties of crypto-handelsbots zoals TradeSanta. En dan hoef je niet meer te vragen hoe werkt daytraden crypto. 

Let op: het wordt niet aanbevolen om je handelsreis als crypto daytraden voor beginners te worden. Dit komt omdat het snelle karakter van deze strategie vereist dat je snelle beslissingen neemt en dat er weinig ruimte is voor onderzoek tussen transacties. 

Scalperen (een handelsstrategie waarbij handelaren profiteren van kleine prijsveranderingen) maakt deel uit van daytraden, maar omvat doorgaans beknopte handelsperiodes. Denk aan minuten. Bij daytraden of scalperen, zullen veel transacties leiden tot zowel winsten als verliezen. Het idee is om ervoor te zorgen dat de winst/verlies-verhouding in je voordeel is. Scoor meer overwinningen om je strategie als een succes te beschouwen. 

Welke cryptomunten daytraden?

Beginners proberen vaak het daytraden van crypto uit omdat deze strategie niet veel vaardigheden vereist. Het is cruciaal om de juiste cryptocurrencies te kiezen. Als handelaren een actief met lage liquiditeit of een inactief ontwikkelingsteam kiezen, zullen ze niet veel winnen bij daytraden. Hier is een lijst met de beste crypto-activa voor daytraden.

Tether

Veel handelaren beschouwen USDT om verschillende redenen als de beste cryptocurrency voor daytraden. Allereerst is het een stablecoin zonder snelle schommelingen. Een handelaar kan Tether kopen zonder enige angst dat de prijs het volgende moment zal dalen. 

Tegenwoordig is Tether essentieel voor cryptocurrency-markten omdat het het hoogste 24-uurs handelsvolume heeft. Daarom voegen steeds meer handelaren dit actief toe aan hun portefeuille. 

Maar er is slecht nieuws over Tether. Ten eerste verklaarden de oprichters dat de wisselkoers niet lager zou zijn dan één dollar. Maar enkele maanden geleden daalde het tot $ 0,90, dus sommige analisten beschouwden de verklaring van Tether als onjuist. Bovendien is het volume van Tether de laatste tijd gestegen. Dit feit vergroot het risico van een prijsdaling. 

Binance-munt (BNB) 

Slechts twee jaar geleden bracht een van de meest gerenommeerde beurzen, Binance, zijn eigen cryptocurrency uit, Binance Coin. Omdat een populaire beurs het heeft opgericht, is BNB erg vertrouwd. Daarom heeft het een stabiele wisselkoers en een hoog handelsvolume. 

Veel analisten en beurzen erkennen dit actief, dus het zou moeilijk zijn om de prijs te verlagen. Als je wilt beginnen met crypto daytrading, wilt je misschien beginnen met BNB. 

Ethereum (ETH)

Ethereum is net zo populair als Bitcoin, en daar is één reden voor: Ethereum is niet alleen een cryptocurrency. Het is een blockchain-platform waarmee gedecentraliseerde apps kunnen worden ontwikkeld en nieuwe tokens kunnen worden gemaakt. Dit actief is meestal verbonden met veel goed nieuws, dus handelaren kunnen het gemakkelijk gebruiken voor daytraden.

ETH is genoteerd op de meeste beurzen, wat betekent dat je het altijd en overal kunt verhandelen. Het heeft een van de beste liquiditeitspercentages en veel handelaren beschouwen ETH als de beste daytrading crypto.

Tron (TRX)

Tron is gemaakt als een platform dat tot doel heeft alle internetgrenzen te verwijderen. Het biedt een beloning voor het uitwisselen van inhoud. Een van de beste dingen is dat je TRX kunt verdienen door alles toe te voegen, van eenvoudige memes tot complexe apps. Dit platform heeft een waardevol idee, dus de cryptocurrency groeit snel en heeft een goede reputatie in de markten.

TRX heeft een van de meest actieve ontwikkelteams die dagelijks werken aan de ontwikkeling van het platform. Je ziet veel positief nieuws op verschillende websites, daarom groeit de populariteit van Tron maandelijks. Zelfs slecht nieuws heeft geen invloed op de prijs, want er zijn tegenwoordig veel TRX-supporters.

Bekijk hieronder verschillende crypto exchanges waar je met goede deals kunt starten met crypto daytraden!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Verschillende ordertypes voor crypto daytraden

Als je wilt leren daytraden crypto dan moet je de order termen kennen.

Marktorder

Een marktorder probeert te kopen/verkopen tegen de huidige marktprijs. Het koopt of verkoopt “nu”. Wat het doet, is dat het beschikbare limietorders koopt of verkoopt die momenteel in het ‘orderboek’ staan. Er kan dus “slippage” optreden (slippage is waar je een iets hogere prijs krijgt met een koopmarktorder of een iets lagere prijs met een verkoopmarktorder als er niet genoeg limietorders zijn om de marktorder tegen een bepaalde prijs te vullen). In zeer volatiele tijden kan slippen aanzienlijk zijn. Je betaalt als vuistregel een vergoeding voor een marktorder. Je kunt een marktkoop of marktverkoop instellen.

Limietorder

Een limietorder plaatst een order in het orderboek in de hoop dat deze wordt ingevuld door de marktorder van iemand anders. Een verkooplimietorder wordt een “vraag” genoemd en een kooplimietorder wordt een “bied” genoemd. Limietorder zal “vullen” als marktorders kopen of verkopen in limietorders. De “laatste” order die is ingevuld is de marktprijs. Afgezien van de exacte mechanica van uitwisselingen, is het basisconcept hier dat iemand anders een marktorder plaatst en dat kopen of verkopen op de markt je limietorder vult. Limietorders zijn niet onderhevig aan slippen en hebben soms lagere kosten dan marktorders. Je kunt een limiet voor kopen of limiet verkopen instellen.

Stoporder

Een stoporder plaatst een marktorder wanneer aan een bepaalde prijsvoorwaarde is voldaan. Het werkt dus als een limietorder, in die zin dat het in de boeken gaat, maar het wordt uitgevoerd als een marktorder zodra die prijs is bereikt (als vuistregel zijn er stops die limieten gebruiken). Traditionele stoporders zijn daarom onderworpen aan dezelfde kosten als marktorders en zijn onderhevig aan slippage. Je kunt een stop-aankoop of stop-verkoop instellen. Een stop-sell-order wordt ook wel een ‘stop loss’ genoemd. Je kunt in sommige gevallen ook een “trailing stop” instellen die je stopprijs verhoogt naarmate de prijs van het activum stijgt.

Met dat gedekt, zullen mensen waarschijnlijk willen weten welke volgorde ze moeten gebruiken. De realiteit is dat het beste type order afhangt van de situatie en je doelen. Aangezien het echter aantrekkelijk is om je exacte prijs te kiezen om te kopen/verkopen en kosten te vermijden, kan het slim zijn om voornamelijk limietorders te gebruiken (vooral op beurzen die lagere kosten bieden voor limietorders om liquiditeit aan te moedigen).

Platformen om crypto te traden

Bitvavo exchange


Bitvavo is ideaal voor de beginner. Het is Nederlands en het is heel makkelijk opgezet. Of je nu ervaring hebt of niet je kunt met daytraden Bitvavo altijd wel leren hoe het moet. 
   
  

Finst

Finst is een toonaangevende cryptobeurs met een breed scala aan digitale valuta's. Het biedt een gebruiksvriendelijk en veilig platform voor handel in cryptocurrencies. Finst streeft naar een soepele en betrouwbare toegang tot de wereld van digitale valuta voor zijn klanten.

Tips voor het daytraden met cryptocurrency

Om succesvol crypto te kunnen verhandelen, zijn er enkele bruikbare tips die je moet volgen. Deze bruikbare daytraden crypto tips gaan over handelspraktijken, activaselectie en houding.

1. Beslis over hoe je wilt handelen in crypto

Er zijn twee manieren om cryptocurrencies te verhandelen. Je kunt ofwel een cryptovaluta kopen op een beurs en hopen dat de prijs stijgt tijdens de handelsuren van de dag, waarna je ze verkoopt, of je kunt speculeren op de contracts-for-difference activa (CFD’s) van de cryptovaluta van je keuze met lange en korte orders op het platform van je FX-makelaar.

Elke methode heeft zijn nuances, voor- en nadelen. Je moet dus beslissen welke vorm van crypto daytraden voor je werkt, nadat je al deze factoren in overweging heeft genomen.

2. Blijf bij populaire crypto’s

Alle crypto zijn niet hetzelfde gemaakt en hebben daarom niet dezelfde kenmerken. Je kunt cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Monero en Ripple, die door TradingBeasts worden gerangschikt als de beste cryptocurrencies voor de dagelijkse handel, niet vergelijken met deadbeat-munten die waarschijnlijk op één deadbeat-uitwisseling staan en die nauwelijks een kijkje krijgen in de handel openbaar.

De populaire cryptocurrencies zijn je geldmakers. Ze hebben meer volatiliteit, een groter handelsvolume en hebben daarom meer kans om het soort bewegingen te leveren dat je binnen een paar uur moet zien om winstgevende intraday-handel mogelijk te maken.

Het is het beste dat je zich houdt aan koppelingen die de hierboven genoemde crypto’s bevatten, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een goed bewegingsbereik heeft om je cryptohandel winstgevend te maken. Je kunt ook de markten scannen om te zien welke crypto traden op je platforms het erg goed doen in termen van bewegingsbereik.

3. Zorg ervoor dat je account voldoende is gefinancierd

De margevereisten voor CFD-handel in cryptocurrency zijn erg hoog: meestal wordt je gevraagd om de helft van de kosten voor het opzetten van een positie op je geselecteerde cryptocurrency als marge op te geven. Laten we bijvoorbeeld aannemen dat je een minilot van het BTCUSD-paar wilt verhandelen (d.w.z. 0,1 lots). Sommige makelaars kunnen tot $ 200 in rekening brengen om een mini-lotpositie op het BTCUSD-paar in te stellen. Wat dit betekent, is dat je de helft van dit bedrag als marge zou moeten bedenken, wat $ 100 zou zijn.

De risicobeheerregel vereist dat niet meer dan 3% van je accountomvang in een transactie mag gaan. Als je BTCUSD zou verhandelen met een marge van $ 100, zou je een accountgrootte van minimaal $ 5.000 nodig hebben om zo’n partijgrootte te kunnen verhandelen. De reden is simpel. Een verlies van 3% van je account zal geen onnodige problemen veroorzaken voor je accountgrootte. Een verlies dat zich vertaalt in 20% of 30% van je account is echter een groot verlies. Je account zal daarna moeite hebben om te herstellen.

4. Gebruik correlaties om je resultaten te verbeteren

Bitcoin Cash en Litecoin zijn sterk gecorreleerd met de prijs van Bitcoin. Ze zijn allebei ontworpen met behulp van de Bitcoin-blockchain en volgen daarom de prijsbewegingen van Bitcoin met een hoge mate van nauwkeurigheid. Ripple correleert ook met de bewegingen van Bitcoin, maar in mindere mate.

Soms moet je weten wat er gebeurt in een gecorreleerd activum om te voorspellen wat er kan gebeuren met het andere gecorreleerde activum. Er zijn gevallen waarin een activum een zet doet vóór het gecorreleerde activum. Gebruik dit in je voordeel.

5. Let op het nieuws

Je moet echt op de hoogte zijn als het gaat om het verhandelen van cryptocurrencies met behulp van het nieuws. Het probleem hier is dat, in tegenstelling tot wat verkrijgbaar is op de FX-markt, de markt voor cryptocurrency geen specifieke nieuwskalender heeft. Daarom moet je een manier vinden om het laatste cryptonieuws te vinden, vooral wanneer je een aantal zeer abrupte, scherpe prijsbewegingen op een crypto ziet.

De beste nieuwsbronnen voor crypto-marktbewegingen zijn meestal de sociale-mediaplatforms. Er zijn veel mensen die het tot hun taak hebben gemaakt om gebeurtenissen in de cryptomarkt bij te houden en daarover te rapporteren. Dus als er nieuws is over een partnerschap tussen een cryptoproject en een mainstream bedrijf, hebben ze de neiging om het sneller te horen dan anderen vanwege de netwerken die ze hebben gebouwd. Het is jouw taak om dergelijke bronnen te identificeren.

Swing traden

Als het gaat om swing trading, varieert de tijdsperiode. Tijdens crypto daytraden en scalperen openen en sluiten handelaren doorgaans meerdere keren binnen een dag posities. Bij swing trading gebeurt dit binnen een veel langere periode. Dit kan variëren van een paar dagen tot een paar maanden.

BTFD

Een crypto-swinghandelaar zal proberen te profiteren van een inkomende of aanhoudende trend. In crypto wordt deze strategie soms BTFD genoemd (“buying the f’n dip”). Het betekent kopen wanneer de prijs laag is en verkopen wanneer de prijs hoog is. Uitgebreide toepassing van zowel FA- als TA-technieken is noodzakelijk bij het gebruik van deze strategie.

Ook wel trendhandel genoemd of de trend volgen, deze strategie omvat langetermijninvesteringen in activa. Een handelaar/belegger zal doorgaans een actief kopen of beleggen wanneer de prijs laag is en verkopen wanneer de prijs hoog is, niet in tegenstelling tot de andere strategieën. Het enige verschil is de lange tijdsperiode tussen het openen en sluiten van een positie.

HODL

Transacties die via deze strategie zijn opgezet, kunnen maanden en soms jaren duren. Het is een ideale strategie voor beleggers die de voorkeur geven aan een meer hands-off benadering. Deze strategie wordt soms ‘HODL’ (of Hold On for Dear Fife) genoemd in cryptocurrency. De term is afgeleid van een woordspeling op het woord ‘hold’ – kopen en vasthouden. Een cryptohandelaar zou investeren in crypto of token en deze vasthouden, zelfs als de prijzen kelderen. Zo’n handelaar zou dus een ‘Hodler’ worden genoemd.

Risico’s van crypto daytrading

Het is moeilijk om over cryptohandel te praten zonder te praten over risicobeheer in cryptocurrency-handel. Het is een ander essentieel onderdeel van je succesreis. Risico bij cryptohandel verwijst naar de kans op een ongewenst resultaat. Je hebt misschien gehoord dat het handelen in cryptocurrency riskant is, en dat is waar, maar dat geldt ook voor alle andere financiële instrumenten, inclusief aandelen en obligaties. Wat wel verschilt, is het risiconiveau.

Er zijn verschillende soorten risico’s en in deze sectie zullen we de risico’s bespreken die verband houden met de handel in cryptocurrency.

1. Marktrisico. Misschien wel de meest voorkomende is het risico dat de marktprijs van een bepaald activum of de algehele cryptomarkt onverwachts schommelt en je marktpositie negatief beïnvloedt.

2. Liquiditeitsrisico. Verwijst naar een situatie waarin je een positie niet kunt verlaten. Dit gebeurt meestal wanneer je geen koper voor je activa kunt vinden.

3. Juridisch risico. Verwijst naar een situatie waarin een overheidsregelgeving of -beleid een negatief effect heeft op een actief of een handelsplatform. Dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen als kopers voor je activa het niet kunnen kopen. Als een handelsplatform uit je rechtsgebied wordt verbannen, kunt je ook je geld dat bij de uitwisseling is opgeslagen, verliezen.

4. Operationeel risico. Het is het risico dat inherent is aan het feit dat een handelaar geen handelsactiviteit kan uitvoeren, zoals het verlaten of openen van een positie. Het kan worden veroorzaakt door het falen van een handelsplatform of een storing van een handelsapplicatie enz.

5. Systeemrisico. Verwijst naar een verlies opgelopen als gevolg van een storing in het gehele handelssysteem. Nauw verwant aan het marktrisico, maar dit is veel ernstiger aangezien het niet alleen wordt veroorzaakt door de neergang van de markt, maar ook door de ineenstorting van cruciale systemen op de markt. Denk aan de financiële crisis van 2008. Dat was een systeemfout die leidde tot een ineenstorting van de markt.

Nu je het soort risico’s begrijpt dat je waarschijnlijk zult tegenkomen, moet je ze elke keer dat je op het punt staat een handelsbeslissing te nemen, in aanmerking nemen.

Trading tool: Tradingview

TradingView is een van de beste goedkope kaartplatforms op internet en de investering waard. Er is niet veel concurrentie als het gaat om gratis en basiskaartfunctionaliteit. De mogelijkheden voor het screenen van aandelen zijn echter beperkt in vergelijking met de marktleider Trade Ideas.

Om die reden moet je definiëren wat voor je het belangrijkst is. Als het grafieken en technische analyse is, dan is TradingView de juiste keuze. Als je op zoek bent naar een beetje meer op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologie samen met een backtesting-module, dan is TrendSpider misschien de betere keuze voor je.

tradingview

Veelgestelde vragen

Welke crypto geschikt is voor daytrading is eigenlijk voor iedere persoon anders. Er zijn veel crypto’s die mensen gebruiken voor het daytraden. Onze top 4 munten om in de gaten te houden zijn Ethereum, Tron, BNB (binance coin) en Theter.

Het Daytraden van crypto kan ontzettend winstgevend zijn. Er zijn immers al veel mensen erg rijk mee geworden. Echter verliest toch ongeveer 90% van de traders (een deel van) zijn geld (of een groot deel). Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar de crypto waarmee je gaat traden en om een soort strategie aan te houden en je risicomanagement hiermee in de gaten houdt.

Wie een succesvolle crypto daytrader wil zijn, zal geduld en flexibiliteit moeten tonen. Ook is mentale weerbaarheid en discipline belangrijk om te hebben! Doe je eigen onafhankelijke onderzoek en vertrouw op je eigen gevoel.

Bekijk hier vijf crypto exchanges waar je kunt daytraden!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Een andere populaire manier van crypto traden is margin trading. Lees hier ons artikel over margin trading!