Wat is een stablecoin?

Een kenmerk dat de cryptowereld onderscheid van traditionele beurzen, is de enorme prijsvolatiliteit. Binnen enkele minuten kan de waarde van een cryptomunt drastisch veranderen. Deze hoge prijsschommelingen maakt de cryptowereld voor veel investeerders erg interessant. Deze prijsschommelingen zijn echter niet voor elke investeerder gewenst. Een groot aantal investeerders verlangt juist naar stabiliteit zoals deze van de traditionele beurzen, maar met de voordelen van de cryptowereld.

Om aan deze wensen te voldoen zijn stablecoins in het leven geroepen. In dit artikelen gaan we kijken naar waarom stablecoins bestaan, geven we voorbeelden van stablecoins en waar je kunt handelen in stablecoins.

Waarom bestaan stablecoins eigenlijk?

Een stablecoin is in het leven geroepen om het beste van de traditionele beurs te mengen met het beste van de cryptowereld. De prijzen van stablecoins blijven namelijk, zoals de naam het al zegt, relatief stabiel. Hoe is dat mogelijk? Stablecoins worden gedekt door een reserve activa. In veel gevallen is dat de Amerikaanse dollar, maar ook goud en de euro worden hier voor gebruikt. Door een reserve tastbare activa te hebben is de prijs een stuk stabieler, wat leidt tot een lage prijsvolatiliteit. En deze lage prijsvolatiliteit maakt deze stablecoins zo populaire. Hoe dat precies in elkaar zit en hoe een stablecoin aan zo’n lage prijsvolatiliteit komt gaan we je uitleggen.

Zoals al eerder is aangegeven is het doel van een stablecoin om een activum te volgen. Dat gaat als volgt in zijn werk. Een organisatie geeft stablecoins uit en legt tegelijkertijd dezelfde waarde hiervan vast in een reserve bij een financiële instelling. De waarde die de financiële instelling heeft, wordt het activum genoemd. Dit kan in theorie van alles zijn, maar het meest voorkomende activum is geld. Met name de Amerikaanse dollar is erg populaire hiervoor. Aan de hand van een voorbeeld leggen we uit hoe dat in de realiteit er uitziet. Organisatie X wil $10 miljoen aan stablecoins uitgeven met elk een vast waarde van $1 per stablecoin. Om het ook daadwerkelijk een stablecoin te maken zal organisatie X daarom $10 miljoen bij een financiële instelling in reserve houden. Mocht de eigenaar van de stablecoin de munt uitbetaald willen krijgen, kan het geld direct uit de reserve gehaald worden.

Maar waarom wil men niet gewoon de $1 hebben? Dan komen we kijken bij de voordelen van de cryptowereld. Het grootste voordeel is dat er bij transacties van cryptomunten, en zo ook stablecoins, geen tussenkomst is van derde partijen. Zo kan de cryptomunt direct naar de ontvanger overgeboekt worden zonder transactiekosten.

Voorbeelden van stablecoins

Op de huidige cryptomarkt zijn er ongeveer 200 stablecoins. Bekende stablecoins zijn Binance, DeFi Dollar, Dai, Pax Gold, Gemini Dollar, TrueUSD en USD Coin. We gaan drie bekende stablecoins langs, om een idee te krijgen van wat deze stablecoins doen.

#1 Tether (USDT)

Tether is een stablecoin die gedekt wordt door de Amerikaanse dollar. De waarde van alle stablecoins van Tether ligt dus ook in Amerikaanse dollars vast bij een financiële instelling. Het doel van Tether is daarom ook dat de waarde van 1 Tether altijd gelijk is aan de waarde van $1, ongeacht de conditie van de markt. Tether was de eerste stablecoin die er bestond, en daardoor ook de grootste en meest bekende.

#2 Statis Euro (EURS)

Zoals Tether (USDT) gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, is Statis Euro (EURS) gekoppeld aan de euro. Het concept is hetzelfde: De waarde van 1 EURS zit onlosmakelijk verbonden aan de waarde van 1 euro. 

#3 TerraUSD (UST)

Dat het ook mis kan gaan met stablecoins zien we bij TerraUSD (UST). Het idee wad dat net zoals bij Tether, TerraUSD altijd gelijk zou staan aan de Amerikaanse dollar. Dus dat 1 UST hetzelfde waard is als $1. Dat liep echter anders dan gepland. Een onverwachte verandering in de cryptomarkt die veel cryptocurrencies deed dalen had ook effect op TerraUSD. 1 UST was daardoor op 11 mei 2022 nog maar $0,30 waard. Deze gebeurtenis is laat maar weer eens zien hoe risicovol handelen in crypto is en dat je nooit zeker kan zijn van positieve uitkomsten. Het is nog maar afwachten of TerraUSD zich volledig gaat herstellen.

Stablecoins kopen

Stablecoins kun je kopen op onderstaande crypto exchanges:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 247 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Coinbase Coinbase Open website De meest vertrouwde plek voor mensen en bedrijven om crypto te kopen8.9 200+ Coinbase Coinbase
Kraken Kraken Open website Een van de grootste internationale crypto exchanges8.6 200+ Kraken Kraken
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Veelgestelde vragen

Een stablecoin wordt altijd gedekt door een activa. Voor elke stablecoin ligt er ook een eenheid aan die waarde vast bij een financiële instelling. Als een organisatie bijvoorbeeld 100 miljoen aan stablecoins uitgeeft die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar, zal diezelfde organisatie $100 miljoen aan reserve hebben bij een financiële instelling. Zo houden zij de stablecoin stabiel.

Wat de beste stablecoin is voor jou kan alleen jij bepalen. Welke activa heb jij  bijvoorbeeld de meeste vertrouwen in? Daarnaast kun je kijken naar welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Wil je een stablecoin die zo stabiel mogelijk is? Of eentje die veel waard is? Door jezelf deze vragen te stellen kom je erachter wat voor jou de beste stablecoin is.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo