BESTE crypto exchanges [2023]

Ben jij benieuwd naar de beste crypto exchanges en crypto brokers van Nederland? Als je handelt in crypto is het belangrijk dat je dit doet bij een exchange met een goede reputatie. Ten slotte wil je dat er goed met jouw cryptomunten om wordt gegaan.

Het is dus belangrijk dat je een partij kiest die bij je past en die jij vertrouwt. Om je te helpen een keuze te maken tussen de verschillende crypto exchanges en crypto brokers gaan we de top 10 beste crypto exchanges voor je langs. Maar eerst gaan we kijken naar het verschil tussen een crypto exchange en een crypto broker.

Crypto exchange of crypto broker

Vaak worden de termen ‘crypto exchange’ en ‘crypto broker’ door elkaar gehaald. Ze lijken in veel dingen ook erg op elkaar, want in feite kun je bij ze terecht voor hetzelfde doel; handelen in cryptocurrency. Toch zit er een verschil tussen de twee.

Crypto broker

Bij een crypto broker kun je terecht voor de aan- en verkoop van cryptomunten. Het grote verschil tussen een crypto broker en crypto exchange is dat de crypto broker zelf niet in het bezit is van cryptomunten. De crypto broker plaatst voor jou een order bij een exchange.

Hier telt de crypto broker zijn eigen kosten nog bij op. Hierdoor is een crypto broker vaak iets duurder. Dan zou je wellicht denken, waarom zou je dan bij een crypto broker cryptomunten kopen? Vooral voor de beginnende handelaar zitten hier wat voordelen aan. Voor de hogere fee krijg je een gemakkelijk systeem, betalingen met iDEAL en Nederlandse ondersteuning. Ervaren crypto investeerders zullen over het algemeen voor een crypto exchange kiezen. Een voorbeeld van een bekende crypto broker is Bitcoin Meester.

Crypto exchange

Bij een crypto exchange kun je ook terecht voor de aan- en verkoop van cryptomunten, maar in tegenstelling tot de crypto broker heeft een crypto exchange de cryptocurrencies zelf in bezit. Er is dus geen tussenpersoon, wat betekent dat de kosten lager zullen zijn. Een tussenpersoon, zoals een crypto broker, moet zelf ook wat verdienen aan de diensten die hij/zij levert. Deze kosten komen te vervallen als je direct bij een crypto exchange je cryptomunten koopt.

De crypto exchange brengt de crypto koper en verkoper op een platform bij elkaar. Let hierbij wel op het feit dat de crypto exchange daarnaast vrij weinig hulp biedt bij het gehele proces. De crypto exchange verdient geld door de handelskosten die klanten betalen. Die ligt vaak tussen de 0,05% en 0,025% per transacties. Bekende crypto exchanges zijn Binance en Bitvavo. We gaan nu kijken naar wat de beste crypto broker en beste crypto exchange zijn.

Bekijk hieronder de beste crypto exchanges in Nederland:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 211 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com
Coinmerce Coinmerce Open website Gemakkelijk en veilig crypto kopen, Start & ontvang €10 aan Bitcoin!9.2 180 Coinmerce Coinmerce

9 BESTE crypto brokers van 2023

We gaan nu een lijst af met de 10 beste crypto exchanges en crypto brokers. Deze top 10 is door onze experts opgesteld. Wat voor jou de beste top 10 is kan altijd een beetje verschillend. Het hangt namelijk deels van je kennis en ervaring af wat voor jou de beste keuze is. 

Onze top 10 richt zich vooral op de beginnende handelaar, maar vooral ook op zaken als betrouwbaarheid en kosten. Factoren die voor zowel beginnende als ervaren handelaar erg belangrijk zijn. Hopelijk helpt deze top 10 jou om een keuze te maken!

1. Bitvavo

Als best uit de test komt het welbekende Bitvavo. Bitvavo is zowel een crypto exchange als crypto broker. In 2017 begon Bitvavo als crypto broker, maar werd door de groei aan populariteit ook een crypto exchange. Nu is Bitvavo een van de grootse crypto exchanges van Europa waardoor het lage transactiekosten kan voeren. Bitvavo is makkelijk in gebruik en zowel geschikt voor de beginnende als ervaren crypto handelaar. Daarnaast heeft Bitvavo een hele goede reputatie als het gaat om veiligheid. Een terechte winnaar uit onze crypto exchange vergelijking.

Aanbod: 150+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: maximaal 0,25% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

2. Binance

Als we een beetje uitzoomen komen we bij wereldwijd gezien de populairste crypto exchange; Binance. Binance heeft een groot aanbod aan cryptocurrencies waarin jij kan gaan handelen. Doordat Binance zo groot en populaire is kan ook Binance lage transactiekosten voeren. Binance is echter wel een platform waarbij enig ervaring vereist is. Als je al een tijdje aan het handelen bent in crypto kan dit jouw ideale platform zijn. Dat maakt Binance een sterk nummer 2 binnen onze top 10 beste crypto exchanges.

Aanbod: 200+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Enige ervaring vereist

Transactiekosten: maximaal 0,10% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

3. Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is zoals de naam al doet vermoeden een Nederlandse Broker. Deze broker heeft het grootste crypto aanbod in Nederland. Zij bieden namelijk meer dan 200 cryptocurrencies aan. Het merendeel van hun populariteit hebben zij echter te danken aan het feit dat zij als eerste Nederlandse platform betalingen met iDeal aanboden. Dat maakte het investeren in crypto een stuk toegankelijker voor veel beginnende crypto handelaren. Ook Bitcoin Meester staat geregistreerd bij De Nederlandse Bank.

Aanbod: 200+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: Gemiddeld 1%

Veiligheid: Zeer goed

4. Litebit

Tijd voor een Nederlandse broker, op de 4e plek in onze top 10 beste crypto brokers en crypto exchanges hebben we Litebit. Litebit staat zoals de meeste Nederlandse crypto brokers geregistreerd bij De Nederlandse Bank. Dat maakt het direct een veilig en betrouwbaar platform. Maar zoals we eerder al aangaven hebben crypto brokers over het algemeen hogere transactiekosten, dat zien we ook terug bij Litebit. Wel krijg je hier veel voor terug, zo bieden zij onder andere persoonlijke begeleiding aan.

Aanbod: 60+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: Tussen 1% en 2% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

5. Bybit

Op nummer 5 in onze top 10 beste crypto exchanges hebben we Bybit. Bybit staat momenteel ook wel bekend als de snelst groeiende crypto exchange van het moment. Het heeft een hoog handelsvolume en hanteert daarbij eerlijke prijzen. Een goede combinatie om snel nieuwe handelaren aan te trekken. Bybit is een bedrijf gevestigd in Singapore en bestaat sinds 2018. Het focust zich volledig op de klant en diens wensen en behoeftes. Daarbij is Bybit ook erg aantrekkelijk voor nieuwe beginnende handelaren. Ze bieden namelijk een online leeromgeving waar je risicovrij bekend kunt worden met het handelen in cryptocurrencies.

Aanbod: 200+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Enige ervaring vereist

Transactiekosten: maximaal 0,10% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

6. Coinmerce

Coinmerce is in Nederland vrij groot geworden omdat het de eerste crypto exchange was die met een crypto app aan kwam. Daardoor heeft het vooral in het begin erg veel klanten weten te winnen. Nu is Coinmerce een groot en betrouwbaar exchange met een groot aanbod aan cryptomunten. Coinmerce richt zich met name op de beginnende investeerder. Zij willen de crypto wereld voor iedereen toegankelijk maken. Coinmerce hanteert lage transactiekosten en een overzichtelijke website en app. Zeker een exchange die volgens ons in de top hoort!

Aanbod: 140+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: Tussen 0,4% en 2,5% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

7. OKX

Een handelsplatform dat aantrekkelijk is voor zowel de beginnende als ervaren crypto handelaar is OKX. OKX heeft een risicovrije leeromgeving voor de beginnende crypto handelaar zodat hij/zij eerst goed kennis kan maken met de crypto wereld zonder een hoop geld te verliezen. Het ruime aanbod aan cryptocurrencies maakt OKX aantrekkelijk voor de ervaren handelaar. Ook de lage transactie kosten worden als een groot voordeel gezien voor zowel de beginnende als ervaren belegger.

Aanbod: 350+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: Tussen 0,01% en 0,15% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

8. KuCoin

Op nummer 8 in onze top 10 beste crypto exchanges hebben we Kucoin. Kucoin is een relatief nieuwe speler en pakt het ook net iets anders aan dan de meeste crypto exchanges. Bij Kucoin kun je namelijk alleen cryptocurrencies kopen met cryptocurrencies. Dat maakt het voor beginnende handelaren moeilijk om de crypto wereld via Kucion te betreden. Wel heeft Kucion een ontzettend groot aanbod aan cryptocurrencies en is het een erg veilig platform. Ook het design is iets waar Kucion veel aandacht heeft besteed.

Aanbod: 600+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: Tussen 0,0125% en 0,1% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

9. BUX crypto

Dan de laatste echange in het rijtje; BUX crypto. BUX crypto vindt het belangrijk dat handelaren snel en makkelijk te werk kunnen gaan, daarom richten zij zich op het gebruiksgemak van het platform. De overzichtelijke en eenvoudige manier van aanpak maakt het voor veel crypto handelaren een ideale plek om te handelen. Daarnaast hanteert het lage transactiekosten wat veel klanten aantrekt.

Aanbod: 30+ cryptovaluta 

Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners

Transactiekosten: 0,5% per transactie

Veiligheid: Zeer goed

Veelgestelde vragen

Volgens onze criteria vinden wij Bitvavo de beste crypto exchange die er is. Bitvavo focust zich op zowel de beginnende als ervaren crypto handelaar en heeft daarbij lage transactiekosten. De website en app zijn erg gebruikersvriendelijk en daarbij ook veilig. Bitvavo heeft de hoogst haalbare score op het gebied van veiligheid. Natuurlijk kan het zijn dat jouw voorkeur naar een andere exchange uitgaat.

Het is daarom belangrijk goed onderzoek te doen naar welke exchange het beste bij jou past. Handel jij in ontzettend veel verschillende crypto? Dan zou je keuze waarschijnlijk naar een andere exchange gaan. Of heb je veel begeleiding nodig en een digitale leeromgeving? Ook dat kan van invloed zijn op je keuze.

Omdat Bitvavo zowel een crypto exchange als crypto broker is, komt ook hier Bitvavo als best uit de top 10. De lage transactietarieven en hun goede reputatie maakt Bitvavo ook de beste crypto broker.

Wat een crypto exchange en crypto broker goed of slecht maakt, hangt af van een aantal factoren. Deze zijn volgens ons breed genomen veiligheid, gebruiksgemak en kosten. Allereerst staat de veiligheid natuurlijk voorop. Is het platform niet veilig of niet goed beveiligd, dan is het platform automatisch erg slecht en zouden wij niemand aanraden hier gebruik van te maken.

Hoe beter de veiligheid, hoe beter het platform. Ook het gebruiksgemak moet goed zijn. Nu hangt dat natuurlijk af van waarvoor het platform bedoeld is: de ervaren of beginnende handelaar. Afhankelijk van de doelgroep moet het platform goed te gebruiken zijn.

Als laatste kijken we ook naar de kosten om te bepalen of een crypto exchange of crypto broker goed is. Zijn de kosten logisch? Of is het onduidelijk waarom er een bepaalde prijs wordt gevraagd? Een eerlijke prijs past bij een goede exchange en broker.

Lees veel reviews en verdiep je in de crypto community. Het komt erop neer dat je altijd naar derde partijen moet kijken. Die geven onafhankelijk hun mening. Binnen deze community wordt er ook gewaarschuwd voor eventuele gevaren en fraudeurs. Doe goed onderzoek voordat je een crypto exchange of crypto broker kiest.

Tot slot over crypto exchanges

Wat voor jou de beste cryptocurrency exchange en beste cryptocurrency broker is, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Zo zijn er vooral ervaren cryptocurrency-handelaren die geïnteresseerd zijn in nieuwe platforms waarmee wordt geëxperimenteerd. Voor beginnende beleggers zijn bekende platforms met hoge transactievaluta’s wellicht beter. Zoals je kunt zien in onze top 10 beste cryptocurrency exchanges, raden wij Bitvavo aan. 

Houd er rekening mee dat, hoe goed het platform ook is, het verhandelen van cryptocurrencies nog steeds riskant is. Dit geldt voor zowel ervaren als onervaren handelaren. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de keuzes die je maakt, zodat je het meeste uit je cryptocurrency kunt halen.

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders