Investeren in crypto

Investeren in crypto is de laatste jaren ontzettend populaire. De succesverhalen vliegen je om de oren: investeerders vliegen in hun privéjet naar luxe vakantiebestemmingen betaald met hun digitale munten. Dat klinkt natuurlijk heel verleidelijk. Maar wat houdt investeren in crypto precies in en hoe gaat dat in zijn werk? Bij het investeren in crypto koop je één of meerdere cryptomunten en hoop je dat deze meer waard wordt. Als deze in waarde is gestegen kun je ervoor kiezen om deze te verkopen. 

De cryptomunten die je koopt, bewaar je online in een zogenoemde crypto wallet. De bekendste cryptocurrency is Bitcoin, dat was namelijk de eerste cryptocurrency. Maar tegenwoordig heb je 12000 verschillende cryptomunten. We gaan je hier alles vertellen over het investeren in crypto.

Beleggen in crypto

Het enige wat je nodig hebt om te beginnen met beleggen in crypto is een klein start budget en een internetverbinding. Wat crypto onder andere erg populair maakt, is de blockchain technologie erachter. Een blockchain is een transactieketen van data. Hierin worden transacties opgeslagen zonder dat deze verwijderd of gewijzigd kunnen worden. Zoals net al genoemd werd was Bitcoin de eerste cryptocurrency. 

Deze vorm van beleggen begon in 2009. Als je ook wil investeren in crypto kan dit bij verschillende exchanges, ook wel handelsplatformen. Bekende exchanges zijn Binance, Bitvavo en Litebit. Om een goed beeld te krijgen van de risico’s van investeren in crypto gaan we eerst de voor- en nadelen langs.

Voordelen

De reden dat investeren in crypto zo populaire is geworden hangt samen met een aantal voordelen. We gaan de voordelen van investeren in crypto in een lijst voor je af.

Veilig

Het eerste voordeel van cryptomunten is dat het erg veilig is. Dat komt door de blockchaintechnologie erachter. Door de blockchaintechnologie is het gevaar van hacken relatief gezien ontzettend laag. De transacties zijn namelijk, ondanks dat ze anoniem zijn, openbaar. Hierdoor kan je elke transactie controleren. Persoonlijke gegevens en transacties worden bewaakt en beschermd door het blockchain-netwerk. Ze zijn niet te vervalsen en gaan niet kapot.

Goedkope en snelle transacties

Transacties met cryptocurrency’s zijn goedkoop en snel. Dat komt omdat er hierbij geen derde partij nodig is zoals een bank. Binnen enkele seconde staat de cryptocurrency bij de ontvanger op de rekening zonder transactiekosten, ongeacht of je in het binnen- en buitenland bent.

Privacy

Een van de eigenschappen dat bij handelen in crypto ontzettend geliefd is, is het level van privacy. De transacties kunnen namelijk volledig anoniem. Je kan je gegevens namelijk verschuilen achter cijfers en letters, zonder je ware identiteit te onthullen.

Nadelen

Zoals we weten heeft elk voordeel zijn nadeel. Helaas is dit bij investeren in crypto niet anders. Het is van belang deze nadelen te kennen, daarom gaan we ze hieronder voor je langs.

Hoge volatiliteit

Cryptocurrencies hebben een hoge prijsvolatiliteit. Dat houdt in dat de koersen van de cryptocurrencies erg bewegelijk zijn. Dat maakt het investeren in crypto ook zo risicovol. Deze beweging kan namelijk omhoog en omlaag gaan. Je kan dus snel winst maken, maar ook snel groot verlies lijden. Daar moet je nooit meet gled investeren dat je niet kunt missen.

Betaalmiddel

Ondanks dat crypto erg populaire is, wordt het op veel plekken nog niet als officieel betaalmiddel geaccepteerd. Er is nu wel een crypto creditcard die dit proces makkelijker maakt. Maar traditionele betaalwijzen zijn veel meer geaccepteerd en men verwacht dat dat niet snel zal veranderen.

Criminelen

The privacy en anonimiteit is voor veel mensen een groot voordeel, maar dit kan ook voor mensen met kwade bedoelingen een voordeel zijn. Wat het dus in onze maatschappij een nadeel maakt. Door de mogelijkheid om anoniem te zijn kunnen criminelen zich bezighouden met criminele zaken zoals geld witwassen of het innen van crimineel geld. En helaas is er weinig wat daar tegen gedaan kan worden. Dit is echter niet een groot nadeel voor jou, omdat je hier als normale investeerder geen last van zal hebben. Het is een nadeel voor de maatschappij.

Beleggen in Bitcoin

Bitcoin is zoals eerder genoemd de populairste cryptocurrency. Daarbij is het ook de cryptocurrency die het meeste waard is. Gelukkig kun je ook een deel van een bitcoin kopen. Zo kun je met een klein bedrag al beleggen in bitcoin. Door op het juist moment bitcoin te kopen en verkopen kun je hier geld mee verdienen.

Zodra je wil gaan beleggen in bitcoin is het van belang om te kijken wat voor belegger jij bent. Zo kan je bitcoin kopen en het langere tijd laten staan in de hoop dat de waarde stijgt. Een andere werkwijze is ‘daytraden’. Hierbij koop en verkoop je bitcoin binnen één dag. Je doet dat op basis van kleine prijsstijgingen om zo elke keer een klein beetje geld te verdienen. Als je hier veel tijd een aandacht aan besteed kun je zo in korte tijd redelijk wat winst maken.

Ook bij bitcoin zijn er risico’s. Het is van belang goed op de hoogte te zijn van deze risico’s voordat je begint met het beleggen in bitcoin. De waarde van bitcoin is in het verleden binnen een dag wel eens 30% af- en toegenomen. Soms is hier een verklaring voor te vinden, maar dit is niet altijd het geval. Beleg dus nooit met geld dat je niet kunt missen. Door goed het bitcoin nieuwe en de bitcoin voorspellingen in de gaten te houden verklein je de kans op verlies.

Beleggen in andere cryptomunten

Naast bitcoin zijn er nog talloze andere cryptocurrencies waarin je kunt beleggen. Bitcoin was de eerst cryptocurrency, alle andere cryptocurrencies die Bitcoin volgden heten Altcoins. Sommige altcoins zijn net zoals Bitcoin ontzettend populaire en veel waard geworden. Voorbeelden van bekende altcoins zijn Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) en Ripple (XRP). Mocht je dus niet veel vertrouwen hebben in Bitcoin, zou je ook naar een van deze of de vele andere cryptomunten kunnen kijken.

Is crypto wat voor jou, maar ben je niet enthousiast over de prijsvolatiliteit? Dan kun je kijken naar stablecoins. Deze cryptomunten focussen op prijsstabiliteit door zich te koppelen aan een reserve activa zoals goud of de Amerikaanse dollar. Voorbeelden van stablecoins zijn Binance USD (BUSD) en Tether (USDT).

Dat beleggen in cryptomunten met verrassingen gepaard gaat, zie je terug bij Dogecoin. Dogecoin is in 2013 voor de grap gecreëerd door twee software engineers, Billy Markus en Jackson Palmer. De munt was voor de grap gemaakt, als reactie op de wilde speculaties rondom de cryptocurrency markt. Dat liep anders dan verwacht. De munt werd razend populair en had op 18 september 2022 een marktwaarde van 7,9 miljard Amerikaanse dollar. Dat bewijst maar weer eens over hoe onvoorspelbaar de cryptowereld is.

Brokers om in crypto te investeren

Investeren in crypto kan bij de volgende crypto brokers:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 172 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2023.9.2 43 Finst Finst
eToro eToro Open website Platform om crypto te kopen & verkopen en andere crypto trade strategieën te volgen.9.5 50 eToro eToro
Coinmerce Coinmerce Open website Gemakkelijk en veilig crypto kopen, Start & ontvang €10 aan Bitcoin!9.2 180 Coinmerce Coinmerce
Bitcoinmeester Bitcoinmeester Open website Van Nederlandse bodem, groot aanbod cryptocurrency8.7 182 Bitcoinmeester Bitcoinmeester

Veelgestelde vragen

In welke crypto je het beste kan investeren is volledig afhankelijk van jezelf. Er bestaat niet een antwoord hierop dat voor iedereen hetzelfde is. Zaken die hier een factor bij spelen zijn je risicobereidheid en je budget dat je wil investeren. Lees je goed in zodat je er zeker van bent de juiste cryptomunt te kopen.

Lees hier ons artikel over veelbelovende crypto.

Zolang je goed op de hoogte van de risico’s bent kun je veilig in crypto investeren. Zorg wel dat je genoeg voorkennis hebt en weet wat je aan het doen bent. Wat het onder andere zo veilig maakt is dat cryptocurrency gedecentraliseerd is op basis van miljoenen knooppunten over de hele wereld. Dat betekent dat het voor hackers praktisch gezien onmogelijk is het hele netwerk plat te leggen.

Om te beleggen in crypto moet je op zoek naar een crypto broker of exchange. Als beginnend belegger is een exchange waarschijnlijk prettiger voor jou, omdat de transactiekosten over het algemeen lager zijn. Voorbeelden van bekende exchanges zijn Bitvavo, Binance, Bitcoinmeester en Litebit. Je kan bij hen allen terecht om te beginnen met beleggen in crypto.

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders