Margin trading, wat is dat?

Als je belegt met meer geld in cryptocurrency dan dat je zelf in bezit hebt, doe je waarschijnlijk aan margin trading. Margin trading is een vorm van beleggen waarbij je met geleend geld belegt. Het voordeel van margin trading is dat je een veel hoger rendement kan behalen dan als je enkel met je eigen geld zou beleggen. Maar zoals we weten kent elk voordeel zijn nadeel, want als jouw crypto prognose niet klopt kan je ook een veel groter verlies lijden.

Als jouw voorspelling niet klopt en negatief uitpakt, kun je je volledige inzet verliezen. Dan ben je niet alleen je eigen inzet kwijt, maar ook het geld dat je geleend hebt. Dat maakt het beleggen in de vorm van margin trading zo risicovol. Bij cryptocurrency ligt de prijsvolatiliteit over het algemeen erg hoog, vooral als je het vergelijkt met de traditionele beurzen. Het is daarom belangrijk dat beginnende investeerders goed op de hoogte zijn van deze risico’s. Er gaan namelijk een hoop succesverhalen rond met geweldige prestaties, die erg verleidelijk kunnen klinken om ook te beginnen met margin trading.

Hoe werkt margin trading?

Het welbekende hefboomeffect speelt een belangrijke rol bij Margin trading. Bij het hefboomeffect bepaald de belegger zijn hefboom. Aan de hand van verschillende voorbeelden gaan we de verschillende uitkomsten van margin trading langs. Bij dit voorbeeld belegt Sandra met een hefboom van 10. Dat wil zeggen dat wanneer Sandra €10.000 heeft, zij €100.000 leent om mee te beleggen. Daarbij zijn er drie uitkomsten mogelijk: Winst, verlies en volledig verlies.

Voor dit voorbeeld belegt Sandra €10.000 in Cryptomunt X door middel van margin trading. Met de hefboom van 10 kan Sandra €100.000 euro aan cryptomunten kopen. Cryptomunt X heeft momenteel een koers van €1000. Sandra koopt met haar geleende geld 100 cryptomunten. Haar eigen €10.000 dient als borg en staat op het margin account. Het margin account blijft net zolang open totdat alle cryptomunten weer verkocht zijn. Als de koers van cryptomunt X daalt, moet Sandra dat met haar eigen geld aanvullen om door te blijven beleggen. Doet ze dit niet zal de broker het margin account sluiten en moet Sandra beginnen met haar schuld af te betalen.

Uitkomst 1: Winst bij margin trading

Sandra heeft een goede prognose gemaakt, de koers van cryptomunt X is namelijk gestegen met 20%. Dat wil zeggen dat de koers van cryptomunt X nu op €1200 staat. Als Sandra er nu voor kiest haar cryptomunten te verkopen zal dat €120.000 opbrengen. Na het afbetaling van haar lening houdt Sandra dan €20.000 over aan winst. Een koersstijging van 20% heeft bij margin trading dus een rendement van 200%.

Uitkomst 2: Verlies bij margin trading

Sandra heeft helaas een foute prognose gemaakt. De koers van cryptomunt X daalt met 5%. De 100 cryptomunten van Sandra zijn nu €95.000 waard, want elke munt is nog maar €950 waard. Sandra zal in deze situatie een zogenaamde ‘margin call’ krijgen. Ze kan er nu voor kiezen om het verlies weer recht te trekken door €5000 bij te leggen en door te beleggen met het geld, of het verlies te accepteren en de broker €105.000 terug te betalen. In het laatste geval heeft Sandra dus een definitief verlies van €5000.

Uitkomst 3: Volledig verlies bij margin trading

Als het Sandra echt tegen zit, verliest Sandra haar volledige inleg. Dat gebeurt bij een daling 10%. Haar cryptomunten X zijn dan in totaal nog maar €90.000 waard. De broker zal haar borg van €10.000 gebruiken om het verlies te dekken, zodat hij zijn €100.000 weer terug heeft en haar margin account zal gesloten worden. In deze situatie heeft een koersdaling van 10% een gevolg van 100% verlies. Mocht de koersdaling boven de 10% liggen zal Sandra haar schuld moeten af betalen met haar eigen geld.

Waar beginnen met traden?

Waar beginnen met traden?

Bij onderstaande crypto exchanges kun je aan margin trading doen:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Open website Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 299 Bitvavo Bitvavo
Finst Finst Open website De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst Finst
Crypto.com Crypto.com Open website Internationale Crypto exchange met 1.000+ cryptocurrencies8.9 1.000+ Crypto.com Crypto.com

Wat zijn de voor- en nadelen van margin trading?

Voordelen

Het voordeel van margin trading is niet lastig in te zien. Een belegger kan bij een positief resultaat namelijk een veel hoger rendement behalen dan als de belegger enkel met eigen geld zou beleggen. Zo zagen we in het voordeel met Sandra dat een koersstijging van 20% een rendement had van 200%. Deze verhoudingen tussen koersverandering en rendement zie je niet bij andere beleggingsvormen.

Nadelen

Zoals we eerder al zagen, kent elk voordeel ook zijn nadeel. Als je voorspelling van de koers namelijk niet klopt, en er vindt een koersdaling plaats, kan je meer dan je eigen inzet verliezen. In zo’n geval moet je dus naast je verloren inzet, nog meer geld inleggen om je ‘schuld’ af te betalen bij je broker. Een relatief kleine koersdaling kan een erg groot verlies als gevolg hebben.

Binance daytraden

Margin trading Binance

Nu je op de hoogte bent van wat margin trading inhoudt en je ook de risico’s kent, zou je bij interesse de stap kunnen maken om te beginnen met beleggen. Een goede exchange en broker hiervoor is Binance. Als je een account wil openen voor margin trading zal Binance je eerst een aantal vragen stellen. Dit doen ze om te kijken of jij genoeg kennis beschikt en verantwoord omgaat met beleggen. Mocht dit het geval zijn kun je beginnen met margin trading!

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van je definitie van veilig. Besluit je bij Binance margin trading te gaan doen is dat hartstikke veilig. Binance is een groot en veilig handelsplatform met een goede reputatie. Het gevaar bij margin trading zit in een andere hoek, en dat is die van kennis en ervaring. 

Als je niet over genoeg kennis beschikt en niet goed op de hoogte bent van de risico’s, kan margin trading ‘onveilig’ zijn. Er kunnen bij een foute prognose erg grote verliezen plaatsvinden met alle gevolgen van dien.

Bij margin trading kun je door de hefboomconstructie een erg hoog rendement behalen. Dat maakt margin trading erg lucratief. Hoe meer geld je inlegt en hoe hoger je hefboom, hoe groter jouw winst (of verlies) zal zijn.

Een andere manier van crypto traden is daytraden. Lees hier alles over daytrading met crypto!