Lessen die getrokken kunnen worden uit de explosieve NFT markt die nu aan het afkoelen lijkt te zijn

Nu de NFT markt wat bekoeld is, komt er een kans om enkele tijdens de explosieve groei ontstane obstakels aan te pakken. In maart dit jaar heerste er een jubelstemming toen Beeple’s mega niet-fungibele token verkocht werd voor $69,3 miljoen. Al gauw komen er beweringen dat de cryptokunst de volgende grensverleggende cultuur was – kansen biedend aan beginnende makers en de manier waarop we omgaan met meesterwerken veranderend. In deze maand, juni, lijken deze all-time pieken voor Bitcoin en Ether echter een verre herinnering, en ontnuchterende cijfers gepubliceerd door Protos suggereren dat de NFT-verkoop met 90% is gedaald sinds de piek in begin mei. Al zijn de meningen verdeeld over de correctheid van deze cijfers. 

Veel artikelen werden al gewijd aan de dood van NFT’s als een beleggingscategorie. Hoewel de cryptomarkten op dit moment nogal turbulent zijn, zijn degenen die catastroferen over NFT’s misschien nogal kortzichtig. Mike Winkelmann, oftewel Beeple – zei  in maart tegen CNN: “NFT’s als technologie zijn super opwindend en veel mensen vergelijken het met de begindagen van het internet. In de begindagen van het internet was er veel hype en veel speculatie, en toen was er een zeepbel, en die zeepbel spatte uiteen. Maar dat heeft het internet niet weggevaagd, mensen bleven het internet gebruiken.” Wat hij eigenlijk zegt is: NFT’s die echt nut hebben, zullen blijven bestaan.

Lessen die getrokken kunnen worden

Ook al is de markt aan het afkoelen, de NFT activa zijn uniek, aantoonbaar schaars en ondeelbaar. Hierdoor is het concept van eigendom volledig veranderd. Er zijn gebruiksscenario’s voor niet-fungibele tokens die nog niet zijn bedacht, en de ontwikkeling en innovatie in deze industrie bevindt zich nog in een ontluikend stadium.

De explosieve groei in deze sector heeft geleid tot het ontstaan van obstakels. Zo is er soms zeer weinig toezicht als het gaat om het verificatieproces. Ook congestie op de Ethereum-blockchain – de bakermat van NFT’s- heeft de ontwikkeling belemmerd.

Een manier om de NFT-sector uit de huidige malaise te halen is het publiek meer bewust te maken van de mogelijkheden die deze tokens bieden – en het veel minder duur te maken voor makers om hun eigen tokens te slaan. Op dit moment lopen beginnende digitale kunstenaars het risico te veel geld uit te geven aan het slaan van NFT’s vanwege de hoge transactiekosten en gaskosten van Ethereum – en het kan zijn dat ze deze kosten niet terugverdienen als hun kunst niet wordt verkocht.

Het creëren van een omgeving om niet-fungibele tokens gemakkelijk te ontdekken en goedkoop te kopen en te verkopen zijn, zou daarom wel eens erg cruciaal kunnen zijn.

Het MOVE Network als antwoord op overkomen obstakels?

Een platform dat NFT’s toegankelijker wil maken voor iedereen is MOVE Network. Haar end-to-end NFT-aggregator brengt digitale activa samen op één plaats, gas fees worden momenteel kwijtgescholden voor alle gebruikers en het ecosysteem geeft hen de kans om gemakkelijk hun digitale inhoud te tokeniseren met minimale kosten.

Door het gebruik van “blind boxes,” zullen zeldzame en waardevolle tokens worden verborgen, wachtend om ontdekt te worden. Het project hoopt met dit nieuwe element van verrassing voor gebruikers, deel uit te maken van de MOVE Netwerk gemeenschap.

Enkele van de belangrijkste aandachtspunten voor MOVE Network zijn ervoor zorgen dat deze activa gemakkelijk kunnen worden verhandeld en het leggen van de basis voor NFT tickets – een innovatie die een nieuw niveau van sentimentele waarde zou kunnen bereiken voor fans die evenementen bijwonen, allemaal terwijl ervoor wordt gezorgd dat tickets alleen onder bepaalde omstandigheden kunnen worden doorverkocht en het risico wordt geëlimineerd dat vervalsingen in omloop komen.

In de afgelopen twaalf maanden heeft MOVE Network een bètatest afgerond, waardoor zijn platform voor demonstratiedoeleinden kan worden gebruikt. Er is een samenwerking tot stand gebracht met het H Collective, waarmee wordt gehoopt een weg vrij te maken voor NFT’s om een revolutie teweeg te brengen in de filmindustrie. Ondertussen heeft het platform ook met succes een startkapitaalronde van 1,5 miljoen dollar afgesloten om zijn wereldwijde expansie te voeden, en de ontwikkeling van de blockchain-technologie die zijn ecosysteem voedt.

MOVE’s NFT-marktplaats is gepland om te lanceren in het derde kwartaal van 2021, inclusief de “blind boxes.” Er zal ook een MOVD-tokenverkoop plaatsvinden, met de cryptocurrency die daarna op een grote beurs zal worden genoteerd. Bovendien zullen er later in het jaar extra partners uit de entertainmentindustrie worden onthuld – met een gedecentraliseerd NFT-handelsplatform dat zal worden gelanceerd op Binance Smart Chain.