Amerikaanse GDP groeit met 3% dankzij nieuwe rekenmethode

Brent Moulton, werkzaam bij het Bureau of Economic Analysis, zei tegenover de Financial Times dat dit de grootste wijziging was in de rekenmethode sinds de toevoeging van computersoftware in 1999. “We voeren deze aanpassingen door in alle historische data die we hebben, dat is vanaf 1929. We zijn in feite de geschiedenis aan het herschrijven”, aldus Moulton.

De wijziging zal invloed hebben op het GDP van verschillende Amerikaanse staten, maar ook op de stabiliteit van de inflatie die de Federal Reserve volgt in de uitvoering van haar beleid. De wijziging van de rekenmethode dwingt economen er volgens de Financial Times toe het debat te herzien over onderwerpen die uiteen lopen van bedrijfswinsten tot de oorzaken van de economische groei.

De herziening van de cijfers, een stap die vergelijkbaar is met het toevoegen van een land als Belgie aan de totale omvang van de wereldeconomie, maakt van de Vs het eerste land ter wereld dat voldoet aan de nieuwste inteationale standaard voor de berekening van het GDP cijfer.

Creatief boekhouden…

“We kapitaliseren research & development en een categorie waar we naar refereren als 'entertainment'. Hieronder vallen literatuur en artistieke werken zoals films, televisieseries, boeken en geluidsopnames”, aldus Moulton. Momenteel worden bijvoorbeeld alleen de productiekosten van een apparaat als de iPad meegenomen in de berekening van het GDP en niet de kosten die gemaakt zijn om het apparaat te ontwikkelen. Volgens de nieuwe rekenmethode zullen dit soort R&D uitgaven worden meegenomen als investeringen, die een bijdrage van meer dan 2% zullen leveren aan het landelijke GDP.

Het GDP zal door de aangepaste rekenmethode ook stijgen in Amerikaanse staten die veel militaire R&D-activiteiten ontplooien, maar zal nauwelijks veranderen in staten waar relatief weinig onderzoekswerk verricht wordt. Men verwacht dat het GDP van New-Mexico en Maryland met respectievelijk 10% en 6% zal stijgen, terwijl een staat als Louisiana haar GDP slechts 0,6% ziet stijgen door de nieuwe rekenmethode. Het toevoegen van 'creatieve werken' – zoals films, televisieprogramma's, boeken, muziek en theater – zal het landelijke GDP met ongeveer  0,5% verhogen.

Er is nog een wijziging waarmee de toestand van de Amerikaanse economie mooier weergegeven kan worden dan deze feitelijk is. De zogeheten 'unfunded liabilities', beloofd pensioengeld waar bedrijven en pensioenfondsen nog geen volledige reserveringen voor gemaakt hebben, zullen voortaan oogluikend worden toegestaan. Niet langer wordt het bedrag genomen dat Amerikanen daadwerkelijk afdragen aan dit soort pensioenfondsen, maar het (hogere) bedrag dat ze in de toekomst beloofd is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.