Beurzen onderuit door nieuwe importheffingen Trump

De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen donderdag hard onderuit door de dreiging van een nieuwe handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. President Trump kondigde namelijk definitief zijn geplande importheffing op staal en aluminium aan. Deze maatregel treft vooral Chinese producenten, omdat andere handelspartners als de Europese Unie, Argentinië, Brazilië en Australië een uitzondering wisten te bedingen. Ook de buurlanden Mexico en Canada kregen een uitzondering op deze nieuwe maatregel.

Bovenop deze importheffing op staal en aluminium presenteerde Trump ook een nieuw pakket met invoerheffingen, dat betrekking heeft op $60 miljard per jaar aan producten die de Verenigde Staten jaarlijks uit China importeren. Deze maatregel werd door Trump gepresenteerd als een reactie op de ‘diefstal van intellectueel eigendom’ door Chinese bedrijven.

Nieuwe handelsoorlog?

Beleggers vrezen dat Trump met deze nieuwe maatregelen het startschot heeft gegeven voor een nieuwe handelsoorlog. China kwam al snel met importheffingen voor 128 Amerikaanse producten, waardoor de rekening uiteindelijk bij bedrijven en consumenten in beide landen terechtkomt. Deze heffingen hebben betrekking op slechts $3 miljard aan goederen op jaarbasis, waarmee China het signaal wil afgeven dat ze niet uit is op een verdere escalatie van het handelsconflict.

Onzekerheid over de gevolgen van deze maatregelen en de angst voor escalatie zorgen voor een negatieve stemming op de beurs. De S&P 500 index ging 2,5% onderuit, terwijl de Dow Jones index bijna 3% verloor. Vrijdag werd de schok ook op de financiële markten elders in de wereld gevoel, want de Europese beurzen openden ook flink lager en staan op het moment van schrijven 1,5 tot 2 procent in de min. In Azië kwam de klap ook aan, zo sloot de Japanse Nikkei index de dag af met een verlies van 4,5%. Daarmee was het verlies in Japan nog groter dan in China, waar de Shanghai Composite vrijdag 3,4% verloor.

Goudprijs veert op, dollar stabiel

De maatregelen van Trump lijken vooralsnog weinig impact te hebben op de dollar. De dollarindex staat net iets onder de 90 en de wisselkoers met de euro blijft rond de $1,23 zweven. Goud lijkt wel licht te profiteren van de onzekerheid, want de goudprijs kwam voor het eerst in vijf weken weer boven de €35.000 per kilo. Op het moment van schrijven staat de prijs in dollars op $1.342 per troy ounce.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *