Het akkoord bestaat uit twee fasen en houdt in dat Obama per direct de bevoegdheid krijgt om het schuldplafond met $400 miljard te verhogen. Hiermee heeft de Amerikaanse staat voldoende financiële ruimte om het tot september uit te houden. Over de overige $500 miljard zal het congres stemmen. Tevens zal er over de komende tien jaar $917 miljard bezuinigd worden. 
In de tweede fase zal een commissie van Democraten en Republikeinen uitzoeken op welke manier de Amerikaanse overheid de overige $1,5 biljoen of meer kan bezuinigen. Op die manier moet er in totaal $2,4 biljoen bezuinigd worden. Het congres is verplicht om voor het einde van het jaar over de aanbevelingen van deze commissie te stemmen.
Hoe is de Amerikaanse staatsschuld tot stand gekomen en welke partijen bezitten Amerikaanse staatsobligaties? 
De politieke leiders van beide partijen zullen op maandag het voorstel aan hun achterban voorleggen. De stemming over het akkoord zal naar aller waarschijnlijkheid op maandag in het Amerikaanse congres plaatsvinden. Indien er voor het akkoord wordt gestemd voorkomen de VS op het laatste moment dat het aankomende woensdag niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen.
Het vooruitzicht van een schuldakkoord deed het vertrouwen in de dollar toenemen waardoor de vraag naar veilige vluchthavens afnam. De goudprijs daalde direct nadat het nieuws over het voorlopige Amerikaanse akkoord bekend werd gemaakt. Meteen na de opening van Aziatisch beurzen daalde de goudprijs met 1% van $1.627 per troy ounce naar $1.612. De onderstaande grafiek laat de verhouding zien tussen de stijgende goudprijs en de verhogingen van het Amerikaanse schuldplafond. Zoals te zien is kan de goudprijs op korte termijn dalen maar blijven de vooruitzichten positief. 
Bronnen:
“Akkoord bereikt over schuldencrisis in vs”