Grafiek: Kosten van tien jaar Irak oorlog

Omdat de oorlog gefinancierd is met geleend geld zijn de uiteindelijke kosten aan het eind van de rit nog hoger, zo schrifjt Motherjones.com. Dertig onderzoekers die een rapport samenstelden over de kosten van de Irak oorlog becijferden dat alleen de rentekosten tot en met 2053 aangegroeid zullen zijn tot $4 biljoen. Met de kosten van de oorlog zelf gaat de totale som richting de $6 biljoen.

De onderzoekers becijferden dat de VS totnogtoe $84 miljard heeft uitgegeven aan medische zorg en claims van gewonde militairen. Aanvullende zorg voor gewonde soldaten en hulp voor hun families kost de komende decennia bijna $500 miljard. Het departement van Homeland Security kreeg de afgelopen tien jaar $245 miljard extra budget toegewezen om 'terrorisme te bestrijden'. De militaire operaties ter plekke kostten uiteindelijk ook 16x meer dan aanvankelijk werd ingeschat. Deze kosten becijfert men nu op $822 miljard.

Naast de financiƫle ramp die de Irak oorlog geweest is kan de oorlog ook als een humanitaire ramp beschouwd worden. Naast duizenden Amerikaanse soldaten kwamen ook minstens 134 duizend Irakezen (de schattingen lopen uiteen, het cijfer kan vier keer zo hoog liggen) om het leven.

De €17 miljard voor Cyprus is er niks bij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.