Grafiek: QE3 zorgt niet voor meer kredieten

Onderstaande grafiek van Soberlook laat zien dat het QE3 stimuleringsprogramma van de Federal Reserve geen impuls heeft gegeven aan de kredietmarkt. Het stimuleringsprogramma zorgde weliswaar voor een lagere rente, maar dat spoorde de Amerikaanse economie niet aan tot het opnemen van extra krediet. Onderstaande grafiek laat de jaar-op-jaar ontwikkeling van alle private schulden bij banken zien, afgezet tegen de hoeveelheid staatsobligaties die de centrale bank gekocht heeft.

Sinds de start van het QE3 programma heeft de Amerikaanse centrale bank al €800 miljard aan staatsobligaties gekocht, maar in hetzelfde tijdsbestek zakte de kredietgroei van 6% naar 2% jaar-op-jaar. Als de Federal Reserve de hoop had dat het stimuleringsprogramma de economie zou aanjagen, dan is die hoop nu wel verdwenen.

QE3 zorgt niet veel meer kredietgroei

Niet meer kredietgroei door stimuleringsprogramma Federal Reserve (Bron: Soberlook)

Eén gedachte over “Grafiek: QE3 zorgt niet voor meer kredieten

  • 3 september 2013 om 18:06
    Permalink

    QE3 en ZIRP kunnen aan het einde van een super-schulden-crisis voor de fysieke economie geen doorslaggevend verschil meer maken. QE verhoogt de liquiditeit, maar verbetert niet de solvabiliteit. Zonder (bancaire) solvabiliteit geen kredietverlening. Hierdoor blijven consumptie en investeringen op een recessieniveau hangen en bereikt de liquiditeit van de centrale banken de productmarkten niet. http://www.economie-macht-maatschappij.com/banken-schuldencrisis.html

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.