Volgens Alan Greenspan zal de rente op termijn vanzelf terugkeren naar het historische gemiddelde van vier tot vijf procent. Een oplopende inflatie zal deze trend in gang zetten, zo verwacht de voormalig voorzitter van de Federal Reserve. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de rente op Amerikaanse 10-jaars leningen bij een oplopende inflatie heel snel kan stijgen.

Greenspan zegt nu al tekenen te zien van een oplopende inflatie, waarmee uiteindelijk een einde zal komen aan een tijdperk van extreem lage rentes. “Er is maar één richting waarin de rente op lange termijn kan bewegen en dat is omhoog.” Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, want bij een oplopende rente en een daling van de obligatiekoersen zullen beleggers minder bereid zijn de Amerikaanse tekorten te financieren. Ook merkt Greenspan in het interview op dat in verschillende Westerse landen de productiviteit amper groeit, wat volgens hem het gevolg is van een steeds duurdere verzorgingsstaat.

Hoe lang kan de bull market in staatsobligaties nog doorgaan en wat zal de bubbel laten knappen?

Het kan wel eens zo zijn dat we in de vroege fase zitten van een versnellende inflatie. Dat kan de trigger zijn. Maar het is een zeer ongebruikelijke obligatiemarkt, we hebben nog nooit eerder zoiets meegemaakt met zo’n lage rente voor een dergelijk lange periode. De rente is zelfs nog nooit eerder zo laag geweest als nu. Het gevolg daarvan is dat we geen historisch voorbeeld hebben over hoe we hiermee om moeten gaan. We kunnen alleen maar zeggen dat er maar één richting is waarin de markt zich op lange termijn kan bewegen, dat is omhoog.

Even over de verkiezingen: Welke opties heeft de nieuwe president voor de economie? Wat kan de nieuwe president nog doen, gezien de staat van de economie en de balans van de Amerikaanse overheid.

Ze moeten eerst vaststellen wat de problemen zijn van de economie. Als je dan luistert naar de debatten, zowel in de voorverkiezing als in de verkiezing, dan zien we dat niemand de fundamentele problemen adresseert. Dat heb ik overigens al vaker gezegd in dit soort programma’s. De ongedekte verplichtingen beknellen de besparingen en daarmee uiteindelijk ook de investeringen. Dat is de grootste reden waarom de productiviteit zo vlak is. Niet alleen in de VS, maar in de hele ontwikkelde wereld.

Tot op heden hebben we altijd meer en meer en meer kunnen lenen. Wanneer stopt dit? Wat kan ervoor zorgen dat we dit pad niet meer kunnen volgen?

Het kan bijzonder lang doorgaan, totdat diegene die het geld aan ons uitlenen in opstand komen. Daar zie ik nu nog geen signaal van, maar als de vroege fase van inflatie die zich nu ontwikkelt doorzet, dan kun je vrij snel een zeer grote verschuiving weg van de uitzonderlijk lage rente op 10-jaars leningen zien. Ik denk dat die uiteindelijk richting de drie, vier of vijf procent kan gaan. Dat is wat de rente historisch gezien geweest is, niet alleen de afgelopen honderden jaren, maar ook de duizenden jaren. Dit is een uitzonderlijke periode waarin de rente enkel en alleen laag gehouden is vanwege het feit dat overheden een set omstandigheden in werking hebben gesteld. Dit kan niet eeuwig doorgaan.

Een hogere rente en een hogere inflatie, wanneer wordt dit een probleem? Historisch gezien was 4 tot 5 procent normaal, is dat nu een probleem volgens jou?

Het is een probleem omdat je van het huidige niveau naar 4 tot 5 procent gaat. Als je nu alle schulden van de afgelopen vijf tot tien jaar kunt wegstrepen en met 5 procent zou beginnen, dan zou dat kunnen. Maar er is een hele reeks aanpassingen die pas sinds 2008 hebben plaatsgevonden en die omgekeerd zullen worden. En dat gaat niet lukken zonder problemen.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via klantenservice@hollandgold.nl of bel 088-4688400.