De Amerikaanse politiek lijkt geen enkele interesse te hebben om het goede voorbeeld te geven. Het Amerikaanse TV-programma “60 Minutes” zond afgelopen weekend een wel zeer schokkend verhaal uit waarin de handelen met voorkennis door politici aan de kaak wordt gestel. Wetten die voor gewone Amerikanen gelden, gelden niet voor de politiek. Het morele faillissement van de Amerikaanse politiek erg treffend geïllustreerd door “60 Minutes”.

Congreslid Spencer Bauchus (Rep) deed een Goldman Sachsje. Volkomen legaal gebruikte hij de inside-info die hij kreeg nadat het congres en de senaat bijeen waren geroepen in een speciale zitting – een zitting waar zelfs de BlackBerry's werden ingenomen – en de politiek onder strikte zwijgplicht werd ingelicht over de stand van zaken. Bachus verdiende aan de handel in opties en verzilverde zijn kennis. Handel met voorkennis voor de gewone Amerikaan, maar niet voor congresleden en senatoren. En dan de voormalige speaker of the house en de huidige “fractievoorzitter” van de Democraten, Nancy Pelosi. Dit is misschien wel het meest opvallende fragment uit 60 Minutes. Als er een grotere gloet van ultieme hypocrisie van iemands gezicht kan druipen, dan is het wel het gezicht van Nancy Pelosi die reageert op de kritische vragen van Steve Kroft van 60 Minutes. Pelosi ontkent haar aandelendeal met VISA glashard, “het is niet waar, en dat is het”. “Ik heb alles gedaan tegen credit card companies als kamervoorzitter”, claimt Pelosi. Uiteraard. Pelosi schreef zich echter bij de beursgang van VISA in op een lucratieve aandelendeal terwijl zij als kamervoorzitter toezag op het implementeren van strengere wetgeving voor credit-card maatschappijen. Wetgeving die pas twee jaar later werd ingevoerd.

Terwijl de Amerikaanse volksvertegenwoordiging handelt met voorkennis en hiertegen een wetsvoorstel werd ingediend om al die vormen van persoonlijke belangenverstrengeling tegen te gaan, wordt de wet, HR 1148, niet aangenomen. Het voorstel sneuvelt nadat het slechts de steun van zes congresleden kreeg. De congresleden zeggen nog nooit van het wetsvoorstel te hebben gehoord. In het Nederlands is daar een spreekwoord voor: “Horende doof en ziende blind”. Het mag niet als een verrassing komen dat het vertrouwen van Amerikanen in de Amerikaanse politiek tot het minimum is gedaald.

Oordeelt u zelf: