Het is een chaos op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De huizenprijzen zijn ingestort en vrijwel alle huiseigenaren staan onder water: de hypotheekwaarde is hoger dan de reële waarde van het huis. En dan laten we de megafraude met hypotheekpapieren via MERS nog achterwege.
Nu is gebleken dat JP Morgan een rechter geadviseerd heeft om zijn hypotheekbetalingen stop te zetten. De rechter wilde alleen de hypotheekvoorwaarden aanpassen, maar kreeg te horen dat hij hiervoor alleen in aanmerking komt wanneer hij een betalingsachterstand oploopt. De rechter volgde het advies van JP Morgan om zijn betalingen stop te zetten op en verbrak bewust zijn contractuele verplichtingen. Een rechter die contractbreuk pleegt, is de wereld op zijn kop.
Dit is zeker niet het enige dat bizar is. JP Morgan heeft normaliter een belang dat hypotheken betaald worden. Toch geeft de bank het advies aan klanten om hun hypotheek niet langer te betalen zelfs wanneer zij dit wel kunnen. Kennelijk heeft JP Morgan een groter geldelijk belang wanneer zij die betalingen niet ontvangen. Zero Hedge doet een suggestie waarom JP Morgan klanten dit advies geeft: JP Morgan declareert de tekorten bij de genationaliseerde hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac. Die verliezen worden gedekt door de Amerikaanse belastingbetaler..