De Europese aandelenmarkt ging dinsdagochtend opnieuw fors onderuit, omdat de zorgen over groeivertraging in China nog steeds boven de markt hangen. Nieuwe cijfers uit China lieten zien dat de activiteit in de Chinese industrie in de maand augustus was gedaald naar het laagste niveau in drie jaar tijd. Ook andere metingen door private onderzoeksbureaus wezen al op krimp van de industriële activiteit.

Het is opvallend dat de verliezen in Europa groter zijn dan in China. De Shanghai Composite sloot vandaag slechts 1,23% lager, terwijl de belangrijkste Europese beurzen rond het middaguur op twee keer zo grote verliezen stonden. Vanmorgen stond de AEX-index meer dan 3% lager en noteerden de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen ook een daling, oplopend tot 2,9 procent. Op het moment van schrijven is het verlies iets teruggelopen, maar de Amsterdamse beursgraadmeter staat nog steeds ruim 2% lager op minder dan 335 punten.

September slechte beursmaand

De maand september staat bij handelaren bekend als een slechte beursmaand. Sinds 1950 verloor de Dow Jones index in deze maand gemiddeld 1,1%, terwijl de S&P 500 gemiddeld 0,7% omlaag gaat. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dit fenomeen, maar een eenduidige verklaring is niet gevonden. Sommigen beweren dat handelaren na afloop van de vakantie de gewoonte hebben aandelen verkopen, terwijl andere beweren dat de overgang van de zomer naar de herfst gepaard gaat met een somberder sentiment op de beurs. Er is ook een meer praktische verklaring te vinden, namelijk dat voor veel beleggingsfondsen september de laatste maand van het financiële jaar is en dat er in deze maand veel posities verkocht worden.

stock-market-danger

Europese aandelenmarkt opnieuw onderuit