Zijn aandelen nu weer duur?‏

De AEX sloot afgelopen week eindelijk weer eens boven het niveau van 500 punten. Dat was al sinds 2008 het geval niet meer geweest. Sommige analisten en politici vrezen door de aanhoudende stijgingen voor een bubbel op de beurs. Zo waarschuwde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onlangs voor het risico van een bubbel. “Er zou een bubbel kunnen ontstaan. Dat is voor de kleine belegger altijd een risico, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats”, aldus de minister.

Onze minister van Financiën mag dan willen wijzen op het gevaar van een bubbel maar hoe zien doorgewinterde beleggers als Warren Buffett en Jeremy Siegel dit? Menen zij dat aandelen na jaren van stijgingen nu weer duur zijn? Een bubbel op de aandelenmarkt ziet ’s werelds rijkste belegger in ieder geval niet. Maar goedkoop vindt Warren Buffett aandelen evenmin. “Aandelen zijn misschien al wel wat aan de hoge kant geprijsd, maar van een bubbel is geen sprake”, aldus ’s werelds bekendste belegger.

Buffett is optimistisch over de Amerikaanse economie en denkt dat aandelen de beste beleggingscategorie vormen voor de komende twintig jaar. Maar hij merkt ook op momenteel nog maar erg weinig koopjes te zien. Zie het korte videofragment hieronder voor Buffett’s kijk op de aandelenbeurzen momenteel:

Siegel: ‘Aandelen blijven aantrekkelijk door lage rente’

professor-jeremy-siegelJeremy Siegel, de bekende economieprofessor aan business school Wharton, is nog wat optimistischer dan Warren Buffett. Siegel stelt dat aandelen nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd zijn wanneer ook rekening gehouden wordt met de huidige, extreem lage renteniveaus. Begin van dit jaar gaf Siegel aan het goed mogelijk te achten dat de Dow Jones eind dit jaar het niveau van 20.000 punten bereikt. En onlangs stelde Siegel aan die voorspelling vast te houden. Voor de Dow Jones zou dat dan nog een stijging van ongeveer 12% impliceren.

“Ik geloof nog steeds dat het juiste niveau voor de Dow Jones 20.000 punten is, gegeven de actuele renteniveaus maar ook wanneer we al rekening houden met wat hogere renteniveaus in de toekomst”, zegt Siegel die onder beleggers vooral bekend is van zijn bestseller ‘Stocks for the Long Run’. Ziet u het korte videofragment hieronder voor Siegel’s kijk op de aandelenbeurzen:

Aandelen zijn de voorbije jaren zoals bekend stevig opgelopen en zo goedkoop als toen zijn aandelen nu niet meer. Maar bij de stevige koersstijgingen dienen beleggers zich wel te realiseren dat aandelen eerder, ten tijde van de kredietcrisis, voor absurd lage waarderingen te koop waren. Net als Warren Buffett en Jeremy Siegel menen wij dat aandelenbeurzen nu min of meer correct gewaardeerd zijn. Dat impliceert een toekomstig rendement in lijn met het historische gemiddelde: zo’n 6,5 tot 7% per jaar. Beleggers die echter focussen op de relatief goedkope aandelen zullen op termijn een rendement behalen dat waarschijnlijk nog wat hoger ligt…

Hendrik Oude Nijhuis

hendrik-oude-nijhuisOver de auteur: Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerde business model & investment research boutique. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett. Zijn publicaties zijn verschenen in zowel Nederlands- als Engelstalige media, waaronder Het Financieele Dagblad, Z24.nl en Gurufocus.com. Eerder is hij als bestuurslid actief geweest voor onder andere de beleggingsstudieclubs HCC Beleggen en B.S.C. Duitenberg.

Hendrik heeft Management, Economics & Law aan de Universiteit Twente gestudeerd en is auteur van de Nederlandstalige bestseller over Warren Buffett: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’. Van dit boek is in 2014 een derde druk uitgebracht en is tevens als audioboek beschikbaar. Online hebben al meer dan 100.000 beleggers een exemplaar van ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ aangevraagd.

*Een aantal van onze columns over de euro bundelden wij vijf jaar geleden (april 2010) in een online-boekje getiteld ‘Terug naar de Gulden?’. Dit boekje is via deze link te downloaden (PDF-bestand).

Lees meer over value-investing op warrenbuffett.nl en beterinbeleggen.nl

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver Hendrik Oude Nijhuis zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van Hendrik Oude Nijhuis moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor deze bijdrage.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders