JP Morgan hangt miljardenboete boven het hoofd

JP Morgan moet waarschijnlijk enkele miljarden dollars aan schadevergoeding betalen voor het verlies dat haar klanten leden op gestructureerde hypotheekproducten die door Bear Stearns zijn verkocht. Gedupeerden stellen dat de bank haar klanten destijds niet goed heeft geïnformeerd over de erbarmelijke kwaliteit van de hypotheken die onderdeel waren van de ‘mortgage-backed securities’ (MBS). Omdat Bear Stearns in 2008 werd overgenomen door JP Morgan komen de claims nu op het bordje van laatstgenoemde bank te liggen.

Subprime

De hypotheekproducten in kwestie waren gedekt door ‘Alt-A’ en ‘subprime’ hypotheken, die na het klappen van de huizenmarktzeepbel sterk in waarde zakten. De gedupeerden die de gestructureerde hypotheekleningen kochten verloren 26% van hun inleg, omdat ze naar eigen zeggen niet goed geïnformeerd waren over de kwaliteit van de onderliggende hypotheken. Het gaat om een totaal verlies van ongeveer $22,5 miljard op een totaal van $87 miljard aan beleggingsproducten. Ook Fannie Mae en Freddie Mac kochten voor $33 miljard aan besmette hypotheekleningen van Bear Stearns.

Miljardenboete

JP Morgan bood eerder deze week een compensatie aan van $3 tot $4 miljard, zo verklaarde een goed ingelichte bron tegenover Bloomberg. Dat bedrag werd te laag bevonden. Volgens Bloomberg kan het schandaal van het doorverkopen van hypotheekleningen veel geld kosten, mogelijk zelfs $11 miljard.

Vorige week bereikte JP Morgan ook al een schikking van $920 miljoen voor het verlies van $6,2 miljard dat haar klanten leden op derivaten. Handelaren in de Londense City manipuleerden de prijzen van derivaten, waardoor de totale omvang van de verliezen voor klanten onzichtbaar bleef.

Een saillant detail in deze zaak is dat Eric Holder, de Amerikaanse minister van Justitie, en Jamie Dimon van JP Morgan elkaar persoonlijk ontmoet hebben. Wat zullen de twee besproken hebben?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders