Ecuador legt de helft van haar goudvoorraad de komende drie jaar in bewaring bij Goldman Sachs, zo schrijft Bloomberg. Het land heeft meer buitenlandse valutareserves nodig en neemt daarom de komende drie jaar afstand van in totaal 466.000 troy ounce goud (14,5 metrische ton). Daarna komt het weer terug. Het goud heeft met de actuele goudprijs een waarde van $580 miljoen.

In ruil voor het gele metaal krijgt Ecuador “instrumenten met hoge liquiditeit en veiligheid”, die over de looptijd van drie jaar tevens een rendement van $16 tot $20 miljoen moeten opleveren. Verdere details over deze deal, zoals de vergoeding die Goldman Sachs krijgt voor deze ruil, werden niet bekend gemaakt door de centrale bank van Ecuador.

Ecuador heeft liquiditeit nodig

Het Zuid-Amerikaanse land was vijf jaar geleden niet in staat een lening van $3,2 miljard af te lossen. Ook dit jaar voorspelt het ministerie van Financiën van Ecuador een aanzienlijk tekort op de begroting van bijna $5 miljard. Om de tekorten te kunnen financieren zal er binnenkort voor $700 miljoen aan nieuwe leningen uitgeschreven worden. De obligatieveiling zal op internationaal niveau plaatsvinden. Het is de vraag of het buitenland bereid is Ecuador geld voor te schieten, gezien het feit dat er vijf jaar geleden een lening niet terugbetaald werd.

Goud levert geen rendement op

Het goud wordt van de hand gedaan omdat Equador op zoek is naar nieuwe inkomsten. De goudstaven in de kluis leveren geen enkele cashflow op, terwijl er wel kosten gemaakt worden voor de beveiliging. De centrale bank zegt in een persverklaring dat de helft van het goud nu ingewisseld wordt voor productieve bezittingen die wél cashflow genereren. “Deze interventies in de goudmarkt weerspiegelen het begin van een nieuwe en permanente strategie van actief vermogensbeheer door de centrale bank. Een strategie van aankopen, verkopen en financiële transacties.”

Zowel Goldmans Sachs als de centrale bank van Ecuador wilden geen verdere toelichting geven aan Bloomberg. De transactie heeft in mei plaatsgevonden, want Bloomberg constateerde een 55% daling in de waarde van de goudreserve van de centrale bank. Volgens Vicente Albornoz, decaan aan de Universidad de las Americas in Quito, lijkt het erop dat de centrale bank om liquiditeit verlegen zit. De financiële middelen die met deze deal beschikbaar worden gemaakt kunnen gebruikt worden om een deel van de overheidstekorten te financieren. In 2008 verloor de centrale bank van het land haar autonomie middels een constitutioneel referendum.

Als het geld daadwerkelijk gebruikt wordt om overheidstekorten te dichten is het nog maar de vraag of het goud na drie jaar wel weer terug zal keren. Vorig jaar werd Venezuela op soortgelijke wijze benaderd door Goldman Sachs.

Ecuador stuurt helft van haar goud naar Goldman Sachs in ruil voor liquiditeiten

Ecuador stuurt helft van haar goud naar Goldman Sachs in ruil voor liquiditeiten

Schrijf in op onze nieuwsbrief om wekelijks op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de goudmarkt.