Griekenland wil grootste goudproducent van Europa worden

Op het schiereiland Halkidiki waren in het verleden ook al goudmijnen, maar daar de sterk gestegen goudprijs van de afgelopen jaren is het gebied opnieuw interessant geworden voor mijnbouwbedrijven. Uit bodemonderzoek is gebleken dat er ongeveer 230 ton goud, 1500 ton zilver, 740.000 ton koper en 1,5 miljoen ton lood en zink in de grond zit in de regio.

Vanaf 2015 wil het bedrijf Hellas Gold hier een grootschalige goudmijn openen, waar ongeveer 1.500 mensen in kunnen werken. Met deze mijn zou Griekenland weer de grootste goudproducent van Europa kunnen worden. Dit bedrijf is voor 95% in handen van de Canadese groep Eldorado Gold en voor 5% in handen van een Grieks constructiebedrijf. Als de nieuwe mijn operationeel is kan Griekenland naar schatting 12 ton goud per jaar produceren, 24x zoveel als de huidige productie. Op dit moment is Finland de grootste goudproducent van Europa met een bescheiden jaarlijkse productie van 8 ton. Om in de top tien van landen met de grootste goudproductie te komen moet er minstens 90 ton per jaar geproduceerd worden.

Hellas Gold is bereid veel te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe goudmijn en wil de lokale overheid compenseren met een bijdrage van €3 miljoen per jaar. Het mijnbouwbedrijf belooft 5.000 nieuwe banen te scheppen in en rondom de goudmijn. Ondanks de nieuwe banen die de goudmijn kan creëeren is de lokale bevolking nog niet unaniem positief. Er is al een burgerinitiatief gestart om de komst van de goudmijn te dwarsbomen, omdat de goudproductie gepaard kan gaan met zware milieuverontreiniging. Vervuiling van het water en de lucht en de aantasting van het landschap zijn voor sommige Grieken een reden om zich tegen de komst van de goudmijn te verzetten. De visserij in de omgeving en het toerisme zou ook schade kunnen ondervinden als gevolg van vervuild zeewater.

Werkzaamheden in een Griekse goudmijn (Bron: Handelsblatt)

Protest

De radicale Syriza partij is ook tegen de komst van een nieuwe goudmijn en heeft gezegd dat deze mijn er niet komt als ze aan de macht is. In oktober werd er een demonstratie gehouden tegen de goudmijn, waarbij zelfs molotov cocktails gegooid werden en auto's in brand werden gestoken. Mensen die werkten voor het mijnbouwbedrijf ontvingen bedreigingen. Burgemeester Christos Pachtas van de gemeente Artistoteles  is wel enthousiast over het mijnbouwproject. De nieuwe banen die gecreerd zullen worden zijn welkom in crisistijd, terwijl de €3 miljoen die het mijnbouwbedrijf jaarlijks zal overmaken naar de gemeente een behoorlijke toevoeging is aan het jaarlijkse budget van €10 miljoen.

De mijn verdedigt zich door te stellen dat er geen gebruik gemaakt zal worden van cyanide, een giftige stof die gebruikt wordt om goud te scheiden van de rotsen. In plaats daarvan zal de mijn een techniek gebruiken waarmee het goud met behulp van hitte wordt losgemaakt van het gesteente. Een jaarlijkse goudproductie van 12 ton levert ongeveer een half miljard euro op. Hoeveel daarvan achterblijft in de Griekse economie is nog maar de vraag, aangezien het mijnbouwbedrijf grotendeels in handen is van een Canadees bedrijf.

Griekenland kan vanaf 2015 ongeveer 12 ton goud per jaar produceren (Bron: Handelsblatt)

Het schiereiland Halkidiki kent ook veel toerisme en visserij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.