Hoe olie de werkelijke waarde van goud kan onthullen

De volgende tekst is een directe vertaling van een artikel “How Iran’s Oil is set to Reveal the True Value of Physical (and paper) Gold” dat in 2012 verscheen op het weblog lcn.freedgold. Het artikel werd onlangs opnieuw gepubliceerd en trok mijn bijzondere aandacht. Het beschrijft stapje voor stapje hoe fysiek goud via olie opnieuw gewaardeerd kan worden naar een hogere marktwaarde, een proces dat op haar weg alle papieren afgeleiden van goud zal vernietigen.

Het artikel is geschreven door Peter Trzaska (@piotrusz7).

Hoe Iran met olie de werkelijke waarde van goud kan onthullen

Door: Peter Trzaska / Vertaald door: Frank Knopers

De Amerikaanse dollar functioneert als een doorvoerhaven van waarde, één die bijna iedereen gebruikt vanwege haar status als wereldreservemunt. De dollar doet dienst als een smeermiddel voor de handel, dat is alles. De munt heeft niet meer substantie dan dat en verliest haar functie weer zodra de transactie voltooid is. De werkelijke waarde zit in de fysieke bezittingen, bezittingen die gedwongen in dit overbodige medium (dollars) verhandeld worden.

De prijzen van zowel olie als goud worden al meer dan veertig jaar uitgedrukt in deze elektronische dollar. Gedurende deze periode werd men ook gedwongen om aankopen van olie en goud in dollars af te rekenen. Kissinger voerde een meesterzet uit, toen hij Saoedi-Arabië er van wist te overtuigen dat het voor hun beter was de olie in dollars af te rekenen. De status van de dollar als wereldreservemunt, die na de ontkoppeling van goud in 1971 onder druk was komen te staan, werd opnieuw verzekerd toen Kissinger de goedkeuring kreeg van Saoedi-Arabië. Door de belofte dat olie enkel en alleen in dollars afgerekend zou worden kreeg de munt een nieuwe steunpilaar die het exorbitante privilege van de Verenigde Staten voor de komende decennia veilig zou stellen.

Derivatisering

Op basis van deze steunpilaar kon een alsmaar groeiende berg aan papieren derivaten ontstaan, papieren derivaten die zich voordeden als ’the real thing’. Maar zoals iedere berg haar een top heeft, zo heeft ook de berg van papieren derivaten in het financiële systeem een piek. Als die piek eenmaal bereikt is kan een kleine misstap alles in een vrije val brengen. En misschien heeft de Verenigde Staten die val al in gang gezet.

In de meest recente poging om haar exorbitante privilege te beschermen heeft de VS Iran afgesloten van het ongegronde en niet-gerechtvaardigde elektronische dollarsysteem. De Verenigde Staten willen de wereld laten geloven dat dit de grootste straf is die een land kan overkomen. Een straf die zeer nadelige gevolgen zou hebben voor Iran… Nietwaar?

Hoe erg is de straf voor Iran? Misschien kan deze stap nog beter uitgelegd worden als een geschenk! Het politieke theater is een riskant gebeuren en de consequenties kunnen groot zijn. Zij die zich ervan bewust zijn dat de berg van derivaten niet meer verder kan groeien vragen zich bijna dagelijks af hoeveel langer we de onvermijdelijke neergang nog kunnen uitstellen. Volgens sommigen is de neergang al ingezet, anderen beweren dat het spel van de papieren derivaten (juist door de manier waarop ze in elkaar is gezet) ongestoord daar kan blijven gaan.

Door Iran uit te sluiten van de dollar speelt de VS de meest risicovolle hand in een poging de status van de dollar als wereldreservemunt te verdedigen. Niet langer zijn Iran en haar belangrijkste handelspartners gedwongen de dollar te gebruiken om te handelen. De Verenigde Staten schiet zichzelf in de voet, door Iran en haar handelspartners de ruimte te geven om te handelen zonder tussenkomst van de elektronische dollar. Iran kreeg de vrijheid om olie rechtstreeks voor goud te verhandelen.

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben die die wereld kunnen veranderen. Het is te hopen dat Iran en haar handelspartners van de gelegenheid gebruik zullen maken om een plan uit te rollen waar de rest van de wereld profijt van zal hebben. Een plan om de dollar los te koppelen van het internationale monetaire systeem.

Iran produceert veel ruwe olie

Iran produceert veel ruwe olie

Olie voor goud

Landen als India, China, Turkije en Rusland kunnen voortaan olie en gas uit Iran rechtstreeks afrekenen in fysiek goud. Het is te hopen dat Iran niet meer dan 1 gram goud per vat olie vraagt (dat zou betekenen dat fysiek goud een waarde heeft van 31 vaten olie, oftewel $3.100 per troy ounce). Indien Iran slechts 0,1 gram fysiek goud per vat olie vraagt (en daarmee het goud waardeert op 311 vaten olie of omgerekend $31.100), dan kan de wereld zich opmaken voor een onvoorstelbare achtbaanrit. Een dergelijke actie zou alle valse waarde van het huidige dollarsysteem doen verdampen en de werkelijke waardes van olie, goud en andere bezittingen onthullen. De markt zal de waardeloze papieren goudcontracten opnieuw waarderen tot bijna nul, waardoor de werkelijke waarde van fysiek goud zichtbaar zal worden.

Velen zullen beweren dat dit geen legitiem voorbeeld is, omdat Iran zichzelf nooit zo ernstig tekort zou doen. Waarom zou een land immers 0,1 gram goud vragen voor een vat olie, als de marktprijs voor een vat olie op 2 gram ligt? Iran zou zichzelf toch in de voet schieten als ze haar olie voor 5% van de marktprijs aanbiedt? Net als ieder individu wil toch ook ieder land zoveel mogelijk goud krijgen voor haar productie?

Levenslange ervaring en kennis van de complexe intriges van het financiële systeem biedt geen immuniteit tegen de belangrijke lessen die we nog aan den lijve zullen ondervinden. De afgelopen veertig jaar hebben ons niet voorbereid op simpele en niet te ontkennen lessen. Er mag geen twijfel over bestaan dat we de volgende lessende op de harde manier zullen leren:

 1. Papier is geen betrouwbare maatstaf voor werkelijke waarde
 2. Papieren markten, die losgemaakt zijn van normale vraag- en aanbodfundamenten, kunnen niet functioneren als een prijsvormingsmechanisme. Hun functie is juist om de werkelijke waarde te verhullen.
 3. De welvaart die je op papier denkt te hebben vergaard is misschien niets meer waard dan het papier waarop het geschreven is

Papieren bezittingen

Hoe zeker bent je er momenteel van dat je papieren bezittingen een betrouwbare weerspiegeling zijn van je vermogen? Denk er eens over na hoe je zou reageren op de informatie dat Iran olie verkoopt tegen 0,1 gram fysiek goud per vat, dus 311 vaten olie per troy ounce. Is er iemand te vinden die zich niet in de handen zou wrijven om van deze kans gebruik te maken?

Hoeveel mensen zouden niet alles wat ze hebben verkopen, om maar zoveel mogelijk goud te bemachtigen aan de huidige spotprijs van ongeveer $1.300 per troy ounce op de elektronische goudmarkt? Wie van ons zou niet de rekensom maken dat hij of zij voor de prijs van één troy ounce goud ($1.300) maar liefst 311 vaten olie kan kopen? En dat iemand daar miljoenen mee kan verdienen, omdat 311 vaten olie aan de huidige olieprijs een totale waarde van ruim $31.000 heeft! Wie zou niet tot de conclusie komen dat er met deze trade miljoenen voor het oprapen liggen?

Succes! De droom om ooit miljonair of miljardair te zijn zal niet langer duren dan de tijd die nodig is om een velletje papier in brand te steken. Terwijl je naar je computer rent om de goudprijs te bekijken – in de hoop dat je niet te laat bent – ben je verbaast om te zien dat de goudprijs helemaal niet is gestegen. Je dacht dat de goudprijs was gestegen, maar tot je verbazing zie je dat de prijs juist ontzettend hard onderuit gaat.

Daling goudprijs

Wat is er gebeurd? Is er ooit een meer tegenstrijdige beweging geweest in de goudprijs? Je bent je er nog niet van bewust, maar je bent zojuist getuige geweest van een bankrun op fysiek goud! En je hebt zojuist ontdekt wat de werkelijke waarde is van de papieren claims op goud die op de COMEX verhandeld worden. Ondertussen ben je getuige van de onthulling van de werkelijke goudprijs!

Wat is de verklaring voor een daling van de goudprijs, als het nieuws dat je zoveel olie kunt kopen met zo weinig goud impliceert dat de goudprijs maar één kant op kan. Omhoog, en snel omhoog…!!

Je was niet de enige die deze geweldige arbitrage mogelijkheid zag. Velen zagen het. Veel van hen hadden, net als jij, een klein stukje van de portefeuille omgezet in beleggingen in papiergoud. Een paar slimmeriken hebben, tegen het advies van de duurste en hoogst aangeschreven vermogensbeheerders in, meer dan 10% van hun vermogen omgezet in verschillende papieren goudbeleggingen. Nu willen al deze beleggers, net als jij, van de gelegenheid gebruik maken om hun goud op te vragen en in te wisselen voor 311 vaten olie per troy ounce. Fantastisch toch? Er is echter één probleempje….

Papieren goudcontracten zijn vals, misleidend en illusoir goud. Derivaten van goud die met 99% zekerheid nooit fysiek goud zullen worden. De bron van jouw papieren goudbelegging, of dat nou contracten op de termijnmarkt, claimbewijzen of aandelen van goud-ETF’s zijn, dat maakt niet uit. Het papier is immaterieel. Er worden minstens honderd stukken papiergoud verkocht voor iedere troy ounce fysiek goud. (Kunnen we spreken van dubieus goud?) We kunnen er zeker van zijn dat Iran, indien ze goud voor olie wil verhandelen, geen genoegen zal nemen met een papieren claim op goud. Olie, dat exclusief aangeboden wordt in ruil voor tastbaar goud.

Stel dat je een positie in papiergoud om wilt zetten naar fysiek goud, of dat nou aandelen in goud-ETF’s of termijncontracten op de Comex zijn. Je zult je tijd verspillen met het lezen van de prospectus en de brochure, want uiteindelijk zul je erachter komen dat je papieren claim op goud niets meer waard is dan een claim op ander papier: dollars. Contracten worden netjes afgewikkeld in cash, want het goud is er niet.

Aanbod fysiek goud droogt op

Nadat je de papieren claims op goud verkocht hebt en het bedrag is bijgestort op je bankrekening ga je op internet kijken naar fysiek goud. Je klikt op de advertenties voor goud die je al die tijd genegeerd hebt, om erachter te komen dat geen enkele goudhandelaar voorraad heeft. Alles is uitverkocht! Je dacht dat je zo slim was door goud-ETF’s te kopen, omdat daar een veel lagere premie per troy ounce voor berekend wordt dan voor de fysieke gouden munten en goudbaren. Die kleine besparing begint je op te breken, want het goud dat op eBay verkocht wordt wisselt voor steeds hogere bedragen van eigenaar. Je ziet nog één veiling open staan voor een gouden Krugerrand munt van 1 troy ounce. De biedingen blijven oplopen: $28.000…. $29.000…. $30.000!

Het gaat volledig tegen je principes in om mee te bieden, maar zou je in dit scenario toch een bod plaatsen? Je hoeft er niet te lang over na te denken, omdat er voor jou heel veel anderen zijn die bereid zijn $30.000 of meer neer te tellen voor een troy ounce goud.

Je droom om miljonair te worden met deze ‘buitenkans’ is aan je voorbij gegaan. Terwijl je op papier zoveel goud in bezit dacht te hebben kun je nu nog maar een fractie van dat goud bemachtigen. Je troost je met de gedachte dat je überhaupt nog geld hebt gekregen voor je papieren positie in goud, want je ziet de goudprijs op de Comex verder dalen en dalen. De beloftes op goud worden steeds verder afgewaardeerd: $325… $290… $250! Hoe is dat mogelijk?

Iedereen verlaat de papieren goudmarkt en de vraag naar dit soort claimbewijzen is bijna opgedroogd. De mensen die hetzelfde plan hadden als jij (papiergoud direct of indirect omzetten naar fysiek goud) waren je te snel af. Als papier brandt, dan moet je er snel bij zijn… En al het geld dat beschikbaar komt door cash settlement wil maar één kant op, richting fysiek goud.

De argumenten om fysiek goud te bezitten ging niet in rook op, zoals de prijs van het ‘papiergoud’. Integendeel. Bespaar jezelf energie en laat de hoop varen dat de prijs van papiergoud weer gaat stijgen. Wacht niet langer en verkoop de resterende posities in de papieren claims op goud voor $220 per troy ounce, want de prijs gaat richting nul. Het is het einde van de papieren goudmarkt.

Herwaardering van fysiek goud

Fysiek goud is opnieuw gewaardeerd naar haar werkelijke waarde, naar een prijs die hoog genoeg is om het weer te laten stromen in de internationale handel. Er is geen andere keuze meer dan te accepteren dat olie de prijs van goud bepaalt en dat er een prijs tot stand is gekomen waarop olie en fysiek goud vrij kunnen bewegen. Het zou in niemand’s belang zijn om de goudprijs te onderdrukken en het goud weer van het toneel te laten verdwijnen. Het zou ook geen doel dienen om een andere betaling voor olie te verzinnen, anders dan goud.

En op deze manier komen we aan op onze bestemming. Een wereld waarin papier wordt gewaardeerd voor wat het werkelijk is (zonder intrinsieke waarde). Het zal overduidelijk zijn dat honderd claims op een troy ounce goud niet dezelfde waarde kunnen hebben als één troy ounce fysiek goud, indien die honderd claims maar door één troy ounce fysiek metaal gedekt worden. Het hele spel van papieren derivaten, een gigantische berg van papieren claims, zal na al die jaren met de snelheid van het licht in elkaar zakken.

Ik ben ervan overtuigd dat we niet bang moeten zijn voor wat komen gaat. Sterker nog, we moeten dankbaar en zelfs optimistisch zijn, omdat deze grote reset noodzakelijk is. We keren terug naar een solide basis waarop echte goederen gekocht en verkocht kunnen worden voor hun werkelijke waarde. Waarbij we bevrijd worden van de last van talloze papieren claims waarmee alles samenhangt. De eindeloos derivatisering zal stoppen en al het papier zal weggegooid worden.

De vernietiging van de frauduleuze en destructieve papieren markten is de enige weg uit deze ingewikkelde situatie. Het idee om een intrinsiek waardeloze papieren/elektronische handelseenheid (dollars) te gebruiken als dekking van werkelijke waarde (olie) blijkt een te grote verantwoordelijkheid voor de mensheid. Men kon al van tevoren zien dat dit slechts op één manier kon eindigen. Als een door en door verrot systeem.

Het zou een ultieme ironische twist zijn als de toekomst uitwijst dat de boycot van Iran de katalysator is voor de ontkoppeling van olie aan de dollar. Het was immers Kissinger die ervoor zorgde dat de Amerikaanse dollar in 1973 gekoppeld werd aan olie. Het petrodollar systeem kan pas omver geworpen worden als zij die macht en rijkdom vergaarden met dit illegitieme systeem, ontdekken dat dit ongeoorloofde systeem in een oogwenk kan eindigen.

Welk land heeft nog kernkoppen met verrijkt uranium nodig, indien ze reeds beschikt over olie, goud én voldoende bondgenoten om olie tegen 0,1 gram goud per vat te verhandelen? Welk land zal het in zijn hoofd halen om een verwoestende aanval op andere landen uitvoeren, indien ze in een oogwenk het huidige frauduleuze dollarsysteem kan laten instorten? Een financieel systeem waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum al lang is verstreken.

Speculatie?

Het is makkelijk om het scenario dat ik hier schets in twijfel te trekken, om het af te doen als een sprookje of als speculatie. Het is dan ook te gemakkelijk om alle angst te kalmeren met misleidende zekerheid dat dit scenario geen werkelijkheid zal worden. Maar denk dan eens aan MF Global. Heb je niet meegekregen waar die rel over ging? Dan moet je dat maar snel doen! En controleer alstublieft ook de brochures, de kleine lettertjes en de algemene voorwaarden van beleggingsproducten die (letterlijk) goud beloven. Als je het niet voor mij doet, doe het dan in ieder geval voor jezelf.

Onthoud goed dat de tijd ons alles zal leren. Soms komt het bewijs sneller dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden, nog voordat we de kans hebben gezien om erop te anticiperen.

Centrale banken

Sta eens wat langer stil bij de consequenties van de hierboven beschreven herwaardering van goud naar 311 vaten olie per troy ounce. Werp eens een blik op de balans van centrale banken: de ECB in het bijzonder zet goud tegen marktwaarde op de balans, goud als middel om de waarde van de munt te verdedigen. Deze goudreserve vormt momenteel ongeveer de helft van de totale reserves van het Eurosysteem. Pas dit eens toe op de balans van alle centrale banken met een goudvoorraad…

Venezuela haalde haar volledige goudreserve terug uit Londen. Tegelijkertijd blijven centrale banken van onder meer Rusland, India, China, Zuid-Korea, Vietnam en zelfs Griekenland goud kopen. En toch schreeuwen ze dat niet van de daken. Nieuwe aankopen worden zonder al teveel bombarie kenbaar gemaakt en de trend wordt zelden breed uitgemeten in de media. Het lijkt er bijna op alsof niemand er belang bij heeft de papieren goudprijs te verstoren…

Maar neem het volgende eens in overweging: Hoeveel gezonder zouden de balansen van centrale banken zijn als ze hun goudvoorraad waarderen naar hun werkelijke waarde, de waarde die zichtbaar wordt op het moment dat een land onbaatzuchtig bereid is olie te verkopen voor slechts 0,1 gram fysiek goud per vat… Laat al het papier branden, zodat de goudvoorraad van centrale banken kan compenseren voor de waarde die verdampt uit al hun papieren bezittingen.

Goud voor olie

Kan het echt zo simpel zijn? Kan de fraude van papiergoud en de derivatenmarkt op haar knieën gebracht worden met een simpele olie-voor-goud transactie zoals in dit verhaal beschreven staat? Zijn de Verenigde Staten verliezer als dit scenario zich ontvouwt en er een einde komt aan hun exorbitante privilege? Natuurlijk niet! De VS claimt in Fort Knox en bij de Federal Reserve Bank van New York met afstand de grootste goudvoorraad van alle landen in de hele wereld te hebben. Daar, diep in hun goudkluizen, zou meer dan 8.100 ton zuiver goud moeten liggen. Een actie van Iran om olie direct af te rekenen in fysiek goud, zou dus helemaal niet nadelig zijn voor de VS.

Zoals je kunt zien is de VS niet de verliezer van een herwaardering van goud ten opzichte van olie. Er is geen verliezer in deze herwaardering. Het hoger gewaardeerd goud zal de fictieve waarde van papieren derivaten doen verdampen en toekomstige generaties bevrijden van een extreme schuldenlast.

Hoe Iran goud kan herwaarderen met olie

Hoe Iran goud kan herwaarderen met olie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Hoe olie de werkelijke waarde van goud kan onthullen

 • 18 februari 2014 om 01:40
  Permalink

  Laatste kans dus om NU nog redelijk “goedkoop” in te stappen … de dag dat de bank niet meer fysisch kan leveren, dan weet je dat het reeds kwart na twaalf is!!
  Voor zij die er wel reeds inzitten…. sit back and watch 😉

  Beantwoorden
 • 18 februari 2014 om 12:24
  Permalink

  “Het is makkelijk om het scenario dat ik hier schets in twijfel te trekken, om het af te doen als een sprookje of als speculatie.”

  Dat is inderdaad gemakkelijk aangezien het niet meer dan een scenario is en echte onderbouwing ontbreekt.

  Elders op het blog komt de schrijver (misschien onbewust) ook tot de conclusie dat zijn scenario niet zonder meer werkelijkheid zal worden:
  – …Hope and pray…[]… Hope and pray …[]… Hope and pray hard!…
  http://lcn.freedgold.com/2014/02/iran-oil-gold-wisdom-and-foresight.html

  Beantwoorden
 • 18 februari 2014 om 13:35
  Permalink

  De nu doorgedreven DERIVATIZERING als gevolg van de maniakale schuld drijving heeft het ganse systeem ONSTABIEL gemaakt. Alleen de ontkenning van dit drama houdt de boel voorlopig nog bij mekaar, totdat het inslaat als een torpedo onder de waterlijn.
  Daarom blijft men het ook willens nillens ONTKENNEN. Is ook praktisch.
  Een paar ruige oliestaten gaan nog niet direkt het grote verschil maken. Het is wel eenbegin van een natuurlijk ontaardingsverloop…dat daarom ook ontkent wordt met al de FUCK YOU’S.
  De elektronisch virtuele schijnwereld is edoch geen eeuwig leven beschoren !
  Glimlachje…

  Beantwoorden
 • 18 februari 2014 om 20:35
  Permalink

  Is het legitiem om te zeggen dat als 100 papieren goud contract een waarde van circa $1300 vertegenwoordiger op 1 troy ounce, dat 1 fysieke ounce $130.000 waard zou kunnen zijn als de papieren handel er niet meer is?

  Beantwoorden
  • 24 februari 2014 om 09:58
   Permalink

   Het is niet zo simpel dat daar een 1 op 1 relatie in zit. De markt van papieren claims op goud is volledig losgemaakt van de fysieke goudmarkt en daarom hebben we weinig zicht op wat de goudprijs zou zijn zonder deze termijnmarkt. Het klinkt natuurlijk niet geloofwaardig, een goudprijs van tienduizenden dollars. Toch denk ik dat zoiets wel mogelijk is, maar dat zal niet in een vacuüm gebeuren. Het zal samenvallen met een grote devaluatie van de dollar. De dollar is de wereldreservemunt en is zwaar overgewaardeerd omdat iedereen heeft gespaard in dollarschulden. Dat gaat goed zo lang er een nieuwe aanvoer van dollars en van dollar schuldpapier is. Het probleem is dat dit steeds sneller gaat, een exponentiële curve!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders