Welk advies kun je aan een cryptobeginner geven?

Ondanks de bekende volatiliteit willen veel beleggers profiteren van de aantrekkelijk cryptomarkt. Crypto’s zoals Bitcoin en Ethereum zijn in de afgelopen jaren flink gestegen en veel andere populaire digitale valuta’s doen dat eveneens. Ervaren handelaren speculeren al jaren op crypto, maar wanneer je nieuw bent op de markt en op zoek bent naar actie, waar moet je dan zijn? Hieronder lees je hoe je kunt beginnen met investeren in cryptocurrency en waar je op moet letten.

Jouw situatie en de investering begrijpen

Wanneer je gaat investeren in crypto, moet je al jouw financiën op orde hebben. Dat betekent dat je een noodfonds moet hebben, een beheersbaar niveau van schulden en idealiter een gediversifieerde portefeuille aan investeringen. Jouw crypto-investeringen kunnen dan een extra deel van jouw portefeuille worden, een deel dat jouw totale rendement helpt verhogen.

Zoals bij elke belegging moet je precies begrijpen waarin je belegt. Wanneer je aandelen koopt, is het belangrijk om de prospectus te lezen en de bedrijven grondig te analyseren. Doe hetzelfde met cryptocurrencies, want er zijn er letterlijk duizenden. Ze werken allemaal anders en er worden elke dag nieuwe gecreëerd. Je moet de investeringscase voor elke transactie begrijpen.

In het geval van veel cryptocurrencies, worden ze door helemaal niets ondersteund: niet door activa of door cashflow. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Bitcoin, waar beleggers er uitsluitend op vertrouwen dat iemand meer betaalt voor het activum dan zij er zelf voor hebben betaald. Met andere woorden: in tegenstelling tot aandelen, waar een bedrijf zijn winst kan laten groeien en op die manier rendement voor jou kan genereren, moeten veel crypto-beleggers erop vertrouwen dat de markt optimistischer wordt voor jou om winst te maken. Enkele van de meest populaire munten zijn Ethereum, Dogecoin, Cardano en Ripple. Je kunt eenvoudig cryptogeld Ripple kopen of cryptocurrency Dogecoin kopen op verschillende handelsplatformen.

Let op de volatiliteit

De prijzen van cryptocurrencies zijn zo volatiel als het maar zijn kan. Ze kunnen binnen enkele seconden snel dalen door niets meer dan een gerucht, dat uiteindelijk ongegrond blijkt te zijn. Dat kan geweldig zijn voor ervaren beleggers die snel kunnen handelen, die de fundamenten van de markt goed kennen, weten hoe de markt evolueert en waar het naartoe kan gaan. Voor nieuwe beleggers zonder deze vaardigheden – of de krachtige algoritmen die deze transacties sturen, is het een mijnenveld.

Risicomanagement

Wanneer je op korte termijn handelt in activa, moet je jouw risico beheren. Dat is vooral het geval bij volatiele activa zoals cryptocurrency. Dus als een nieuwere handelaar moet je begrijpen hoe je het beste risico kunt managen en een proces ontwikkelen dat je helpt om verliezen te beperken. En dat proces kan van individu tot individu verschillen. Het is echter eenvoudiger om het proces te verdelen in twee strategieën: lange termijn- en korte termijn beleggen.

Risicobeheer voor een langetermijn-belegger kan simpelweg zijn om nooit te verkopen, ongeacht de prijs. De langetermijn-mentaliteit stelt de belegger in staat bij zijn positie te blijven. Risicobeheer voor een kortetermijn-handelaar kan bestaan uit het opstellen van strikte regels over wanneer te verkopen, bijvoorbeeld wanneer een belegging 10 procent is gedaald. De handelaar volgt de regel dan stipt op, zodat een relatief kleine daling later geen verpletterend verlies wordt.

Het is belangrijk om risico’s te beheersen, maar het gaat wel gepaard met een emotionele prijs. Het verkopen van een verliezende positie doet pijn en kan je helpen om grotere verliezen later te voorkomen.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders