Sergei Glaziev, een adviseur van Poetin, heeft zich vandaag fel uitgelaten over mogelijke sancties tegen Rusland. Hij waarschuwt voor de consequenties die sancties kunnen hebben op de Verenigde Staten zelf. De adviseur zei het volgende:

“De Amerikanen bedreigen Rusland met sancties en proberen de EU in een handelsoorlog en een economische oorlog met Rusland te slepen. Maar de meeste sancties tegen Rusland zullen juist de Verenigde Staten schade toebrengen, omdat Rusland voor haar handelsbetrekking op geen enkele wijze meer afhankelijk is van de VS.”

Glaziev benadrukt dat Rusland een crediteur is van de Verenigde Staten…

“We bezitten een substantiële hoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties, meer dan $200 miljard. Als de Verenigde Staten het in hun hoofd halen bankrekeningen van Russische burgers en zakenmensen te bevriezen, dan beschouwen we de VS niet langer als een betrouwbare partner. We zullen iedereen aansporen Amerikaanse staatsobligaties te verkopen, dollars van de hand te doen en de Amerikaanse markt te verlaten”.

De-dollarisatie

Volgens de laatste TIC-data heeft Rusland ongeveer $139 miljard aan Amerikaanse Treasuries in bezit, een relatief klein deel van de $5,8 biljoen aan Amerikaanse staatsschuld die in handen is van het buitenland. Rusland heeft de afgelopen jaren al een aanzienlijk deel van haar dollarreserves van de hand gedaan en in januari verkocht China $48 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties. Volgens onze gastschrijver 24 karaat passen deze ontwikkelingen binnen een grotere trend die al jaren bezig is en die steeds zichtbaarder wordt, namelijk die van ‘de-Amerikanisering’ en ‘de-dollarisatie’.

Rusland heeft met haar grote olie- en gasreserves een comfortabele positie. Ook heeft ze aan China een sterke bondgenoot. De twee landen sloten vorig jaar een belangrijke overeenkomst voor de levering van olie en de leiders van beide landen spraken eind vorig jaar al hun intenties uit om in 2014 meer samen te werken.

Sancties

“Zo lang Rusland niet meteen concrete stappen onderneemt om de situatie te de-escaleren zal het effect op de relatie tussen Rusland en de VS en op de positie van Rusland in de wereld substantieel zijn”, zo verklaarde de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken. Kerry sprak over economische sancties, het blokkeren van visa en het bevriezen van rekeningen.

Kritiek

De Russische oud-minister van energie, Vladimir Milov, bekritiseert de uitspraken van Glaziev. Hij laakt de houding van Poetin’s adviseur, omdat deze de waarde van de Russische roebel ondermijnen. Afgelopen maandag ging niet alleen de Russische aandelenmarkt, maar ook de roebel onderuit. De munt verzwakte tot een dieptepunt van 36,5 roebel tegenover de dollar. “Die idioot Glaziev blijft praten tot de dollar in waarde gelijk is aan 60 [roebels]”, zo schrijft de oud-minister op zijn twitter account.

De uitspraken van Glazyev zijn volgens bronnen op persoonlijke titel en niet vanuit zijn positie als adviseur van de president.

De uitspraken van Glaziev zijn volgens bronnen op persoonlijke titel en niet vanuit zijn positie als adviseur van de president