Argentijnse peso raakt in vrije val

De Argentijnse peso verliest steeds meer waarde tegenover de dollar, zo schrijft Bloomberg. In 2002 werd de koppeling met de Amerikaanse dollar losgelaten en sindsdien is de peso alleen maar minder waard geworden. De afgelopen week zakte de waarde van de munt met 12,7% naar 7,8825 tegenover de dollar. De centrale bank wil de munt niet devalueren en laat de waardedaling over aan de valutamarkt. Het gevolg daarvan is dat de dollarreserves van het land steeds verder dalen. Sinds november vorig jaar, toen de minister van Financiën en de top van de Argentijnse centrale bank vervangen werd, zijn de valutareserves van het land met 31% gezakt naar $29,4 miljard. De valutareserves worden gebruikt om crediteuren in het buitenland te betalen.
Argentijnse peso steeds goedkoper

De wisselkoers van de Argentijnse peso met de Amerikaanse dollar is in een jaar tijd opgelopen van 4,96 naar 7,16 peso per dollar, een waardedaling van ruim 30 procent. Gedurende deze periode verkocht de centrale bank netto $5,9 miljard om de waardedaling van de munt wat af te remmen. De volgende grafiek laat zien dat de peso steeds sneller waarde verliest tegenover de wereldreservemunt.

Argentijnse peso heeft de afgelopen jaren veel waarde verloren

Argentijnse peso heeft de afgelopen jaren veel waarde verloren

De Argentijnse regering probeert de uitstroom van dollars af te remmen, bijvoorbeeld door aankopen van buitenlandse valuta te blokkeren, belasting te heffen op vakanties in het buitenland en op online aankopen en door buitenlandse bedrijven te verbieden dividend in dollars uit te keren. Ook zijn er importbeperkingen opgelegd, waardoor met name elektronica bijzonder duur is geworden. Voor de nieuwste iPhone, een Playstation 4 spelcomputer of een iPad tablet betaalt men in Argentinië omgerekend twee keer zoveel als in de Verenigde Staten.

Zwarte markt

Door de kapitaalcontroles van de regering werd er het afgelopen jaar nog maar half zoveel valuta verhandeld als in 2010, zo schrijft Bloomberg. Toch willen veen Argentijnen graag dollars hebben, omdat die hun waarde beter behouden dan de peso. Het is daarom niet verwonderlijk dat er ook in Argentinië een zwarte markt is ontstaan voor dollars, waar momenteel een wisselkoers van 12,75 peso gehanteerd wordt.

Argentinië had in de eerste negen maanden van 2013 het grootste tekort op de betalingsbalans sinds 2001. Volgens economen is de inflatie in Argentinië 28,4% op jaarbasis, twee keer zo hoog als de officiële inflatie. De centrale bank probeert de inflatie te bestrijden met een depositorente van 21,5%, maar dat lijkt vooralsnog weinig effect te hebben. Volgens econoom Vladimir Werning van JP Morgan moet de Argentijnse centrale bank de rente nog verder verhogen om de uitstroom van dollars tegen te gaan.

Argentijnse peso

Argentijnse peso

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Argentijnse peso raakt in vrije val

  • Dit fenomeen is normaal in Argentinie,ik ben er eens geweest ik meen in 1976,van de ene dag op de andere verdubbelden alle prijzen en de zwarte markt voor dollars was gigantisch,voor ons was alles bijna gratis omdat we in dollars betaald werden,mooi land,mooie vrouwen ook.

    Beantwoorden
  • Pingback: buy fitflop singapore

  • Pingback: fitflops sandals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders