Britse pond en Canadese dollar omhoog door positief nieuws Brexit en NAFTA

Er was onrust op de markt door de groeiende angst voor een handelsoorlog – maar de valutamarkten negeerden dit opnieuw grotendeels. De koersen op de aandelenmarkten kelderden en hadden hun slechtste week sinds 2016, maar de meeste G10-valuta bleven binnen elkaars bandbreedte. De uitzonderingen waren het Britse pond, dat gesteund werd door het nieuws over de overgangsregeling voor de Brexit, en de Canadese dollar, die een impuls kreeg door de sterke inflatiecijfers en het positieve nieuws over de NAFTA.

We gaan de paasweek in, die normaal gesproken rustig verloopt. Er komt wel een belangrijk gegevenspunt: de publicatie van het flash-inflatierapport voor Duitsland, Frankrijk en Italië later deze week. Als de inflatie zwak blijft, zou de euro het moeilijk kunnen krijgen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Vroegtijdige waarschuwingssignalen geven aan dat de sterke groei in de eurozone wel eens over zijn hoogste punt heen zou kunnen zijn. De PMI’s voor zakelijke activiteit waren in maart veel zwakker, hoewel ze nog wel op hoge niveaus staan. Ook de ZEW-index, die het beleggersvertrouwen in Duitsland weergeeft, stelde teleur. Het is heel goed mogelijk dat deze vertrouwensindicatoren te sterk reageren op het vooruitzicht van een handelsoorlog en wereldwijde invoerheffingen. Dit effect kan langzaam weer afzwakken naarmate de regering-Trump afgeleid wordt en stopt met haar huidige bombastische protectionisme. Toch moeten we deze twee indicatoren goed in de gaten houden.

De koers van de euro blijft intussen stevig vastzitten binnen de bandbreedte tussen $1,21 en $1,25. Volgende week verschijnen in de eurozone nauwelijks macro-economische cijfers. We verwachten dan ook niet dat deze bandbreedte doorbroken zal worden.

Britse pond

De opleving van het Britse pond zette vorige week door vanwege het goede nieuws over de Brexit-onderhandelingen en een verrassend ‘hawkish’ stemgedrag bij de Bank of England. De overeenstemming over een overgangsregeling voor de Brexit zorgde ervoor dat het pond de week sterk begon. De koers van de munt bleef stijgen, nadat twee van de negen leden van het Monetary Policy Committee (MPC) afgeweken waren van de beslissing om niets te wijzigen en voor een onmiddellijke renteverhoging hadden gestemd.

Dit tegengeluid lijkt in combinatie met de sterke arbeidsmarktcijfers van vorige week garant te staan voor een renteverhoging bij de bijeenkomst in mei. Wij denken dat er nog steeds vaart zit in de rally van het pond ten opzichte van de euro; de markten beginnen deze mogelijkheid te beprijzen.

Amerikaanse dollar

De bijeenkomst van de Federal Reserve leverde de renteverhoging op die iedereen al had verwacht. Maar de Fed voldeed niet helemaal aan de hawkish verwachtingen die de markt ingeprijsd had. Zelfs het feit dat in de ‘dot plot’ voor 2019 een derde mediane renteverhoging werd toegevoegd deed de dollar geen goed. De aankondiging van verdere Amerikaanse invoerheffingen op Chinese goederen versterkte de positie van de Amerikaanse dollar uiteindelijk wel wat tegenover de meeste valuta’s van de opkomende markten; de slotkoers wijzigde licht ten opzichte van de meeste andere G10-valuta.

Deze week is de centrale vraag of de dollar op bewegingen bij risicovolle activa zoals aandelen gaat reageren. Dat de valutamarkt niet op andere financiële markten reageert, is tot nu toe een van de verrassendste verschijnselen in 2018.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.