Al geruime tijd bestaat er grote onduidelijkheid wie vanuit London Amerikaans schuldpapier koopt. Vanaf oktober 2009 is via London ruim $430 miljard aan Amerikaans staatsobligaties gekocht; in totaal voor ruim $540 miljard. Het gaat in ieder geval om een hele grote speler. Groot-Brittannië kan hierbij worden uitgesloten; dat heeft geen overtollige dollars. Zero Hedge denkt aan drie mogelijkheden: de Federal Reserve, China als (niet officiële) indirecte bieder, of oliedollars die in Amerikaans schuldpapier herbelegd worden.
Wat wel uit de Treasury Inteational Capital (TIC) data duidelijk wordt is dat China als officiële bieder nagenoeg geen staatsobligaties meer koopt. Daaaast meldt Zero Hedge dat China haar belangen in de Govement Supported Enterprises (GSEs), zoals de genationaliseerde hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac, voor de zesde maand op rij in een hoog tempo aan het afstoten is.
Dat China als (anonieme) indirecte bieder vanuit London staatsobligaties opkoopt zou in het kader van het wisselkoersbeleid mogelijk zijn. Het kan ook zijn dat de Federal Reserve de schijn probeert te wekken dat er toch nog buitenlandse vraag bestaat voor Amerikaanse staatsobligaties en hier zelf achter zit. Het is in ieder geval een zeer opmerkelijke verschuiving die plaatsvindt.
Uit de TIC-data blijkt dat de Federal Reserve nu ruim $1,1 biljoen aan Amerikaanse staatsobligaties heeft. Dit bedrag zal blijven toenemen omdat de steunaankopen van $600 miljard (QE2) nog niet zijn afgerond. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt; het is goed nieuws voor de Amerikaanse overheid. De rente die de Federal Reserve van de Amerikaanse overheid ontvangt, wordt namelijk teruggestort op de rekening van het ministerie van Financiën. Met andere woorden, hoe meer staatsobligaties de Federal Reserve koopt des te kleiner de risico's van een hogere rente; de inkomsten van de Amerikaanse overheid nemen dan toe. De consequentie is echter dat de markt en buitenlandse regeringen het vertrouwen een keer opzeggen..