EU wil strengere grenscontrole op contant geld en goud

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuw wetsvoorstel om de grenscontroles op contant geld verder aan te scherpen. Momenteel hoef je alleen geldbedragen van meer dan €10.000 bij de douane aan te geven op het moment dat je de Europese Unie binnenkomt of verlaat, maar onder de nieuwe regels worden ook goud en diamanten aangemerkt als liquide middelen die je bij de douane moet aangeven. Ook zal deze strengere wetgeving in de toekomst van toepassing zijn op alle zendingen van contant geld, goud en diamanten via post- en vrachtvervoer in en uit de Europese Unie.

In het wetsvoorstel, dat met een overgrote meerderheid door het Europees Parlement werd aangenomen, staat dat liquide middelen als goud en diamanten steeds vaker door criminelen worden gebruikt om grote geldsommen weg te sluizen ten behoeve van belastingontduiking, witwassen of financiering van terrorisme. Uit het document:

“In overeenstemming met internationale normen zijn liquide middelen omschreven als “contant geld dat als betaalmiddel in omloop is, of verhandelbare instrumenten aan toonder”. Er zijn echter gevallen gesignaleerd waarin criminelen in aanzienlijke mate gebruik hebben gemaakt van zeer liquide commodity’s zoals goud om geldsommen weg te sluizen, waardoor zij geen aangifte moesten doen.

[…]

De achterliggende gedachte is dat criminelen die willen vermijden dat zij contant geld moeten aangeven, dit soms omzetten in edele commodity’s zoals gouden munten. Indien, zoals wordt voorgesteld, gouden munten en hoogzuiver ongemunt goud onder het toezichtskader worden gebracht, zullen criminelen mogelijkerwijs andere uitwijkmogelijkheden zoeken in de vorm van andere commodity’s.”

Financiële repressie

Onder het nieuwe wetsvoorstel krijgt de douane ook de bevoegdheid om liquide middelen als contant geld, goud en diamanten in beslag te nemen beneden de grens van €10.000, indien er een vermoeden bestaat van een criminele activiteit. Dat betekent dat de douane ook een paar duizend euro aan gouden munten in beslag kan nemen op het moment dat je de Europese Unie verlaat of binnenkomt. Deze strenge regels gelden overigens niet voor verkeer tussen EU-landen, want daarvoor geldt vrij verkeer van goederen.

Om de effectiviteit van de grenscontroles verder te vergroten zijn er in het wetsvoorstel nog meer bepalingen opgenomen. Zo moeten de verschillende lidstaten van de Europese Unie in de toekomst meer gegevens over de grenscontroles met elkaar uitwisselen en moeten zij hun sanctiebeleid harmoniseren. Momenteel zijn de sancties per lidstaat weer anders, waardoor het voor criminelen lucratief kan zijn om geldstromen via bepaalde landen te laten verlopen.

Volgens het Europees Parlement moeten de regels worden aangescherpt om witwassen, belastingontduiking en financiering van terrorisme te voorkomen. Dat zijn op zichzelf valide argumenten, maar tegelijkertijd betekent het ook een inperking van de vrijheid van het individu. Wil je een deel van je vermogen in edelmetaal naar een ander land buiten de Europese Unie brengen, dan kan dat alleen nog maar als je daar aangifte van doet bij de douane. Ook als dat vermogen legitiem verkregen is en alle belastingen zijn betaald.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “EU wil strengere grenscontrole op contant geld en goud

 • joepdekat

  Als je geld wilt smokkelen doe je dat via de Bitcoin gewoon digitaal.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Dat is inderdaad een van de grote voordelen van Bitcoin. Maar het is ook veel risicovoller, want de kans dat virtuele munten op een dag crashen is denk ik veel groter dan de kans dat goud crasht. Beetje jammer als je dan net op dat moment zoveel geld in Bitcoins hebt zitten..

   Beantwoorden
   • joepdekat

    Dat zelfde geld voor goud en zeker voor zilver staat nu op 430 euro.
    Niets is zeker alleen een ding dat je dood gaat.

    Beantwoorden
    • ik denk niet dat zilver veel lager gaat anders gaan de mijnen sluiten,althans dat denk ik.
     er zijn 2 mogelijkheden,gepakt worden met goud of cash,of doorlopen met een bitcoin hardware wallet met de risico van een crash.
     voorlopig zou ik toch voor bitcoin gaan.

     Beantwoorden
     • Frank Knopers

      De zilverprijs kan wel lager dan de productiekosten om het uit de grond te halen, omdat er al veel zilver bovengronds aanwezig is. Maar die situatie is op de lange termijn niet houdbaar, omdat het aanbod van zilver uit de mijnen zal afnemen als die niet meer rendabel kunnen produceren.

      Ten aanzien van Bitcoin, dat is inderdaad een manier om vermogen van de ene naar de andere locatie te brengen. Dat is denk ik ook een van de voordelen van de virtuele munt boven goud. Maar het idee dat Bitcoin helemaal anoniem is, daar valt ook nog het een en ander op af te dingen… https://www.techzine.nl/nieuws/117436/coinbase-moet-gegevens-investeerders-deels-overhandigen-aan-amerikaanse-belastingdienst.html

 • Poppenkast

  N.m.m gaan virtuele munten steeds meer fungeren in een zwart geld transito traject. Je vervoert geen goud/zilver, de grens over, maar koopt het in het buitenland (belasting paradijs) en betaald met virtueel geld. dan heeft de fiscus/politiek, er geen zicht op. Dat doen de groot-kapitaal ceo-s en politici ook. Dus niets crashen, je kunt het goud/zilver altijd weer in virtueel geld terug zetten en vervolgens in $ of S.F. Doordat de partij-politieke overheid, de bevolking, samen met de multi-s en banken besteelt, wordt de bevolking financieel inventief. Wij hebben geen democratie meer.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Belastingen ontwijken is alleen weggelegd voor de meest rijke en machtige mensen op aarde. Brievenbusmaatschappijen, belastingparadijzen, fiscalisten en belastingexperts. Alles staat tot hun beschikking om vermogens weg te sluizen naar het gunstige belastingklimaat. Als burger heb je inderdaad het nakijken en wordt je gepakt als je 5 km/u te hard rijdt of als je een paar duizend euro op zak hebt voor een reis naar het buitenland. Het moet niet gekker worden he 😛

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders