Euro stijgt na referendum Italië

De uitslag van het Italiaanse referendum is voor valutahandelaren geen reden om negatiever te worden over de euro. Zakte de munt direct na het Italiaanse ‘nee’ nog naar $1,05 (het laagste niveau sinds maart 2015), op dinsdagochtend tikte de wisselkoers bijna de $1,08 aan. Daarmee is de euro per saldo sterker uit het referendum gekomen.

Maandag zei Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep nog dat hij geen nieuwe eurocrisis verwacht naar aanleiding van het referendum. Hij zei dat de problemen met de banken en dat de politieke instabiliteit na het Italiaanse referendum niet anders zijn geworden. Deze problemen waren er eerder ook en en ze moeten volgens Dijsselbloem nog steeds aangepakt worden.

eur-usd-na-referendum

Euro stijgt weer na Italiaans referendum (Grafiek via Yahoo Finance)

Stijging euro

De beweging van de euro komt voor velen als een verrassing. Het lijkt een gevalletje van “buy the rumour, sell the news”, want de fundamenten van de euro zijn door de uitslag van het referendum niet anders geworden. Volgens sommige analisten kan de euro verder stijgen tot richting de $1,40, omdat het structurele handelsoverschot van de Eurozone op termijn de waarde van de munt omhoog zal duwen. Anderen voorzien nog steeds een daling van de euro, vanwege een vlucht van kapitaal richting de dollar. Dat de rente in de VS veel hoger is dan in de Eurozone versterkt deze beweging.

Voor beide argumenten valt iets te zeggen, dus het is heel erg lastig om nu al een inschatting te geven van waar de euro/dollar naartoe zal bewegen. De wisselkoers wordt uiteraard ook sterk beïnvloedt door het monetaire beleid van centrale banken. De verwachting dat de Federal Reserve op 14 december de rente zal verhogen kan de wisselkoers verder laten dalen, terwijl het uitblijven van meer monetaire stimulering door de ECB de euro juist sterker zal maken ten opzichte van de dollar.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders