India rekent Iraanse olie gedeeltelijk af in euro’s

Hoeveel procent van de olie inmiddels afgerekend wordt met euro's en hoeveel met andere valuta weten we niet, maar het is zeker een interessante ontwikkeling. Volgens analist Chin Loo Thio van BNP Paribas Singapore zorgt het betalen met euro's ervoor dat de roepie verder onder druk komt te staan, omdat bedrijven roepies moeten inwisselen voor de Europese munt. Momenteel krijgt men bijna 55 roepie voor elke $1, terwijl dat vorig jaar om deze tijd nog maar 44 was. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de roepie in het afgelopen jaar dus ongeveer een kwart minder waard geworden. De Indiase roepie is ook de enige valuta uit de regio die verzwakt is tegenover de euro.

Sancties

Op 31 december besloot de Amerikaanse regering om banken van het Amerikaanse financiële systeem af te sluiten als ze bemiddelden in de olie-export van Iran. Een groot aantal Europese landen bereikten eerder dit jaar overeenstemming om met ingang van begin deze maand helemaal geen olie meer af te nemen van Iran. India en Turkije kregen vrijstelling van de sancties die Amerika zou opleggen aan banken, omdat ze hun import van Iraanse olie naar Amerikaans inzicht voldoende hadden teruggeschroefd. Zodoende kan India via Turkse banken nog steeds betalingen verrichten aan Iran, zo schrijft Bloomberg op basis van vier verschillende bronnen.

India heeft besloten om haar import van Iraanse olie terug te schroeven, maar dat gebeurde pas nadat Hillary Clinton een bezoek had gebracht aan New Delhi. Op haar verzoek zal India haar afname van olie uit het Perzische land terugschroeven met 11% over het jaar dat doorloopt van 1 april 2012 tot en met begin april 2013. Iran ondervindt belemmeringen bij de export van ruwe olie, want als gevolg van het olie-embargo moet ze de schepen volledig zelf verzekeren. Bloomberg schrijft dat 95% van alle olietankers in de wereld zijn verzekerd via de dertien leden van de Inteational Group of P&I Clubs uit Londen. Iran kan hier geen beroep op doen, met als gevolg dat ze een beperkte hoeveelheid transportmiddelen tot haar beschikking heeft.

De handel in roepies wordt ook bemoeilijkt door een praktisch probleem, want onder druk van de VS mag de Iraanse Persian Bank geen kantoor openen in India. Als dat wel had gekund zouden betalingen veel makkelijker uitgevoerd kunnen worden, zo verklaarden twee bronnen op 7 mei tegenover Bloomberg. India heeft zelf voorgesteld om de Iraanse olie af te handelen in roepies, maar zelfs onder het embargo weet Iran eisen te stellen. Drie Iraanse ambtenaren zeiden begin dit jaar dat ze zich zorgen maken over de waarde van de Indiase munteenheid. Iran zou om Japanse yen gevraagd hebben in ruil voor haar olie, maar blijkbaar waren ook euro's welkom.

Olie in euro's

Op Wikipedia lezen we dat Iran al langer olie afrekent in euro's. In 2008 kwam in Iran een oliebeurs tot stand die tot doel had olie (en gas) verhandelbaar te maken in andere valuta dan de Amerikaanse dollar, zoals de euro en de Iraanse rial. Ook andere landen, zoals Venezuela en Irak, werd besloten om meer olie af te rekenen met de euro. In 2000 maakte Saddam Hussein al bekend dat hij Iraakse olie af wilde rekenen in euro's, maar sinds Amerikaanse inval in Irak werd de export van olie weer afgerekend in Amerikaanse dollars. In Venezuela werd met ingang van maart 2008 de eerste olie-export afgerekend in euro's.

India koopt Iraanse olie met euro's

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders